04 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ξεκίνησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι περιπολίες αστυνομικών με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα. Στην Αθήνα το μέτρο εφαρμόζεται στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ σύντομα η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να επεκταθεί στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.

«Αύξηση φόρων η ΝΔ δεν θα ψηφίσει» δήλωσε την Κυριακή ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «διαπραγματεύθηκε ο ίδιος το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο» και πως «εάν η ΝΔ δεν το ψήφιζε η χώρα θα είχε καταρρεύσει». Παράλληλα, χαρακτήρισε «φετίχ του ΔΝΤ» τις ομαδικές απολύσεις. Ένας 16χρονος συνελήφθη για τα επεισόδια που έγιναν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην περιοχή του Πολυτεχνείου. 

Ειδικότερα, περίπου 50 άτομα πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ έκαψαν και δύο κάδους απορριμμάτων. Το διάδοχο της Ζωής Κωνσταντοπούλου εκλέγει η Βουλή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Βούτσης. ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αποφεύγοντας τη «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Θα ακολουθήσει το μεσημέρι η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων. 

«Η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι δοτή, ούτε ένα νέο σχέδιο Ανάν» δηλώνει ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και εξηγεί ότι όλα τα κεφάλαια θα κλείσουν μαζί σε μια διαδικασία «πάρε-δώσε», που θα διαρκέσει μερικούς μήνες. «Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δεν θα το λύσουμε με κανέναν» είπε.

Κόσμος: Ανεβαίνει η ένταση στην Ιερουσαλήμ, με δύο επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών από Παλαιστίνιους σε λιγότερο από ένα 24ωρο να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στην παλιά πόλη και να οδηγεί σε διήμερη απαγόρευση εισόδου. Τα ξημερώματα, έφηβος Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι σε νεαρό Ισραηλινό τραυματίζοντάς τον -ο ίδιος έπεσε νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας- ενώ την προηγούμενη ημέρα ανάλογη επίθεση είχε απολογισμό δύο νεκρούς.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στην Κυανή Ακτή, με έξι ακόμη να αγνοούνται, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες στη νότια Γαλλία που προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες. Δρόμοι των Καννών και της Νίκαιας πλημμύρισαν, ανάμεσά τους και η διάσημη λεωφόρος Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος. Στη νότια Γαλλία για συντονισμό των επιχειρήσεων ο γάλλος πρόεδρος και ο υπουργός Εσωτερικών.

Το Βερολίνο επαναλαμβάνει πως θεωρεί απαραίτητη τη στρατιωτική δράση στη Συρία, εκτιμώντας όμως πως δεν φτάνει για τη διέξοδο από την κρίση, η οποία απαιτεί συνομιλίες για πολιτική διέξοδο. «Οι συνομιλίες δεν πήγαιναν πολύ καλά» ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως στο τραπέζι πρέπει να βρεθούν όλες οι πλευρές, «και εκείνοι που κυβερνούν τώρα στη Δαμασκό».

Μήνας προεδρικών εκλογών ο Οκτώβριος στην Αργεντινή και οι βασικοί υποψήφιοι συμφώνησαν να διασταυρώσουν τα πυρά τους σε ένα ντιμπέιτ. Μία καρέκλα όμως μάλλον θα είναι άδεια, όπως είχε συμβεί και το 1989. Κατά σύμπτωση, όπως και τότε, ο υποψήφιος που δεν θα παραστεί είναι το φαβορί των εκλογών. Ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων σκοπεύει να φέρει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον το σχέδιό του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Οικονομία: Σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, στέλνει με συνέντευξή του ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων». Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον της χώρας».

«Δραστικό» χαρακτηρίζει η Μέρκελ το σκάνδαλο της Volkswagen, θεωρώντας όμως πως οι επιπτώσεις του «στη φήμη της γερμανικής οικονομίας δεν είναι τόσο εκτενείς ώστε να μην θεωρούμαστε πλέον καλός χώρος για επιχειρηματική δραστηριότητα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εκτίμησε πως η υπόθεση θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό. Η νέα φορολογία, που περιγράφεται αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής, θα ισχύσει από το 2016.

Αθλητισμός: Η έκτη ήττα της Τσέλσι στο πρωτάθλημα, όπως είναι φυσικό, έχει φέρει μεγάλο προβληματισμό στην ομάδα. Μετά το νέο στραβοπάτημα των «μπλε», αυτή τη φορά από τη Σαουθάμπτον, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν για τον μέλλον της ομάδας, αλλά και τη συνέχεια της συνεργασίας με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποφάσισε να στηρίξει τον Πορτογάλο τεχνικό και θα του δοθεί μία ακόμη ευκαιρία να οδηγήσει την Τσέλσι στις επιτυχίες.

Η αλλαγή προπονητή είχε αποτέλεσμα για την Κάρπι, αφού με τον Μπέπε Σανίνο στον πάγκο η «νεοφώτιστη» ομάδα της Μόντενα κατέγραψε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στη Serie A, επικρατώντας στο «Αλμπέρτο Μπράλια» της Τορίνο με 2-1 στο παιχνίδι με το οποίο ξεκίνησε η 7η αγωνιστική στην Ιταλία. Στον τελευταίο αγώνα της ημέρας, Κίεβο και Βερόνα έμειναν στο 1-1, αποτέλεσμα που δεν βολεύει καμία ομάδα, αφού οι γηπεδούχοι ήθελαν να ανέβουν ακόμα πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα, ενώ οι φιλοξενούμενοι να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

Με γκολ του Λακαζέτ, η Λιόν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Ρεμς και να τη νικήσει 1-0 για την 9η αγωνιστική του Championnat. Ο σκόρερ, τρία λεπτά πριν πετύχει το γκολ, είχε χάσει πέναλτι. Λόγω ισχυρής βροχόπτωσης διεκόπη στο ημίχρονο το ματς της Νις με τη Ναντ κι ενώ το σκορ ήταν 2-2.



Δεν υπάρχουν σχόλια: