05 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Άλλες τρεις σορούς, εκτός από το βρέφος που βρέθηκε στην Κω, εντόπισε το Λιμενικό σε παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού. Πρόκειται για ένα παιδί 3-5 ετών, μία γυναίκα περίπου 64 ετών και έναν άνδρα 40-45 ετών που βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης στις περιοχές Τιγκάκι και Λάμπη.

Έντονες διαφωνίες καταγράφονται μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αναμένεται να καθοριστεί σήμερα, Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Πάντως, δεδομένων και των όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή με το θέμα της υποψηφιότητας Γεωργιάδη, η ενότητα καθ' οδόν προς τις κάλπες αναδεικνύεται στο μεγάλο ζητούμενο. Η σορός ενός 59χρονου εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική περιοχή στα νταμάρια Αραγωνίτη στον Ασπρόπυργο. Το θύμα, πατέρας ενός παιδιού, είχε πυροβοληθεί από κυνηγετικό όπλο και η Αστυνομία κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια.

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία και τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής (ώρα 19:30). Από την ομιλία του δεν θα λείψουν οι αναφορές σε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινώσει το πάγωμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δύο εναλλακτικά σενάρια εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την περικοπή κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης, που συνεπάγεται εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο σενάριο προβλέπει σημαντική μείωση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας ακίνητης περιουσίας που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Κόσμος: Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο της Λιβύης, τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν βρεθεί συνολικά 95 σοροί προσφύγων και μεταναστών στις ακτές της χώρας, χάνοντας τη ζωή της κατά την προσπάθεια διάπλου της Μεσογείου. Οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Μόσχα για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά, προφανώς στα πλαίσια των ρωσικών επιδρομών στη Συρία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το ρώσο πρέσβη για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας. Στο θάνατο παρέσυρε ολόκληρο τμήμα κωμόπολης στη Γουατεμάλα καταστροφική κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχές, θάβοντας τουλάχιστον 131 κατοίκους που έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί ενώ ακόμη αγνοούνται άλλοι 150. Οι ελπίδες για επιζώντες έχουν σχεδόν εξανεμιστεί, όμως τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο των ερευνών.

Γλυκόπικρη νίκη κατάφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου στις εκλογές, καθώς το κυβερνητικό στρατόπεδο ήρθε μεν πρώτο όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την αυτοδυναμία: «Έτοιμος να κυβερνήσει» εμφανίζεται ο ίδιος, μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και την έξοδο από το μνημόνιο. Η δυνατότητα της αριστερής αντιπολίτευσης να τον μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο προοιωνίζεται κίνδυνο πολιτικής αστάθειας καθώς η Λισαβώνα θα κληθεί να εφαρμόσει δύσκολο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την «Αψίδα του Θριάμβου» που είχε ηλικία σχεδόν 2.000 ετών, κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές. Η Αψίδα βρισκόταν στην είσοδο του κεντρικού περιστυλίου, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχει μείνει ανέπαφο. Πρόκειται για την τέταρτη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο μετά την κατάληψη της περιοχής από την ISIS το Μάιο.

Οικονομία: Κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2016. Ο νέος προϋπολογισμός θα φέρει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, την ώρα που η οικονομία προβλέπεται ότι θα εισέλθει και πάλι σε ύφεση έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Με σημαντικές περικοπές στις προσδοκώμενες συντάξεις τους απειλούνται τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που σχεδιάζουν να φύγουν από την εργασία με πρόωρη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «ποινή» που θα επιβάλλεται θα υπολογίζεται με βάση την απόσταση από το νέο όριο πλήρους σύνταξης που ισχύει από την 19η Αυγούστου 2015.

Να καταργήσει αναδρομικά την ελληνική συνδρομή στα επιδοτούμενα από την ΕΕ αναπτυξιακά έργα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα για τα έτη 2007 ως 2013.

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός από τη Τούμπα δεν έφυγε απλά με τρεις βαθμούς. Έφυγε με την ικανοποίηση της αναγνώρισης της προσπάθειάς του και μάλιστα από τους αντιπάλους του. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν χαρακτήρα σε ένα δύσκολο γήπεδο και κόντρα σε έναν πολύ καλό αντίπαλο. Το έξι στα έξι επί του ΠΑΟΚ δεν είναι απλό, όπως και η διαχείριση του Μάρκο Σίλβα...

Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς έγραψε ιστορία στην Παρί Σ.Ζ, αφού είναι πλέον ο πρώτος της σκόρερ με 110 γκολ, αφήνοντας ένα πίσω τον Παουλέτα. Ηταν αυτός με τα δύο δικά του γκολ-πέναλτι, αλλά και ο εξαιρετικός χθες τερματοφύλακάς της Παρί Σ.Ζ Τραπ, βοήθησαν την πρωταθλήτρια να κάνει δικό της (2-1) το ντέρμπι της Ligue 1 απέναντι στην Μαρσέιγ.

Ο Ανταμ Τζανετόπουλος κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου καθώς ο Κώστας Τσάνας έπρεπε να αντικαταστήσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ο αμυντικός της Λεβερκούζεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματσιμού ύστερα από το κυριακάτικο ματς της ομάδας του κόντρα στην Άουγκσμπουργκ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: