11 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σοβαρές ζημίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τα ξημερώματα. Ανεμοστρόβιλος χτύπησε χωριά του Δήμου Δωδώνης, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αρκετά σπίτια.Τη Λέσβο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών αποτελούμενη από τους Τζιν Σαχίν, Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, Αμι Κλομπουχάρ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τους οποίους συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μένει πίσω και εντάσσεται σε νομοσχέδιο «σκούπα» για την Παιδεία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο Βήμα της Κυριακής. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα βασιστεί στα αποτελέσματα δημόσιου διαλόγου που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και ολοκληρώνεται την Άνοιξη του 2016.Αιχμές στην κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να δείχνει αδράνεια στο προσφυγικό ζήτημα, παρόλο που κάνει φιλότιμες, όπως είπε, προσπάθειες, άφησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης, ο οποίος την Τρίτη θα συναντηθεί με τους Αλ. Φλαμπουράρη και Γ. Μουζάλα, προειδοποίησε πως οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, κάτι που θα σημάνει τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα, και επανέλαβε την αναγκαιότητα να παραχωρηθούν άδεια στρατόπεδα για τη φιλοξενία προσφύγων. Πρόβλημα στον καταπέλτη εμφάνισε το πρωί της Κυριακής, κατά τη διαδικασία της πρόσδεσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πλοίο της εταιρίας Grimaldi που έκανε το δρομολόγιο από το Μπρίντεζι.

Κόσμος: Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό σε συγκέντρωση για το Κουρδικό. Στους 97 ανεβάζει τους νεκρούς ο ηγέτης του κουρδικού HDP.Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι πραγματοποίησαν την επίθεση, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, που υπέδειξε ως πιθανούς υπόπτους το ISIS, το ΡΚΚ και τo DHKP-C.   

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Κυριακή το πρωί το κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Καμικάζι ανατινάχθηκε ρίχνοντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του σε αυτοκινητοπομπή ξένων στρατευμάτων, ανακοίνωσε αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι ο καμικάζι έριξε το αυτοκίνητο στο πλαϊνό μέρος θωρακισμένου οχήματος. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Λευκορώσοι για τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει μια πέμπτη θητεία, παρατείνοντας τα 21 χρόνια του στα ηνία της χώρας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την άρση των κυρώσεων εις βάρος του. 

Με τις προβλέψεις να θέλουν σημαντική αύξηση του ποσοστού της αυστριακής Ακροδεξιάς σε πάνω από το 30% και τους Σοσιαλδημοκράτες να μειώνουν σημαντικά τη δύναμή τους και να έχουν μόνον οριακό προβάδισμα, περίπου 1,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στη Βιέννη στις κάλπες για να εκλέξουν τα 100 μέλη του δημοτικού συμβουλίου που συνθέτουν και την τοπική Βουλή.

Διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιήθηκαν μετά την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα και άφησε πίσω της τουλάχιστον 97 νεκρούς. Ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Συγκέντρωση κατά του Ερντογάν και στο Σύνταγμα.

Οικονομία:Ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, επισήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, τονίζοντας πως στόχος είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.

Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή του και να απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης. Διαβάστε τι προβλέπει...

Αθλητισμός: Τη νίκη της τιμής αναζητά πλέον η Εθνική Ελλάδας, η οποία υποδέχεται την Ουγγαρία στο Καραϊσκάκη για την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Euro 2016 (19:00, ΕΡΤ1, OTE Sport 1).Η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας προκρίθηκε στα τελικά του Euro 2016, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας, και ο Φερνάντο Σάντος ξεκαθάρισε από τώρα το στόχο της, χωρίς περιστροφές:

«Στόχος είναι η κατάκτηση του τροπαίου, τίποτα λιγότερο», δήλωσε σχετικά ο 61χρονος τεχνικός, γνωστός στην Ελλάδα από την καριέρα του σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και εθνική ομάδα. Και με τη βούλα στα τελικά του Euro 2016 βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου η Ιταλία, η οποία με τη νίκη της 3-1 στο Αζερμπαϊτζάν «σφράγισε το εισιτήριο» για τα γήπεδα της Γαλλίας, μέσω του 8ου ομίλου. «Ζωντανή» στην πρόκριση είναι και η Νορβηγία μετά την εντός έδρας επικράτηση απέναντι στην Μάλτα.

Οι Σκανδιναβοί βρίσκονται στο -2 από την κορυφή, αφού νίκησαν 2-0 (19' Τετέι, 52' Σόντερλουντ), αλλά μετά τη νίκη της Κροατίας κόντρα στη Βουλγαρία (3-0), έχουν δύσκολο έργο στην τελευταία αγωνιστική. Μάχη και για Τουρκία - Ολλανδία για την 3η θέση (και τα μπαράζ) μέσω του 1ου ομίλου. «Διπλό» της Κύπρου στο Ισραήλ και ξαφνική ελπίδα για τα μπαράζ!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: