02 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς από την Τετάρτη νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με «ξεχασμένο» λοιμώδες νόσημα τουρίστας που παραθέριζε στην Κω. Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων μεταβαίνει στην Κω προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Παράλληλα ερευνώνται τα δρομολόγια που έχει κάνει ο τουρίστας μέχρι να έρθει στην Ελλάδα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί επιχείρηση του Λιμενικού ανοικτά της Λέσβου, καθώς εντοπίστηκαν δύο σκάφη με δεκάδες πρόσφυγες. Σε ένα από τα σκάφη επέβαινε και ο τούρκος διακινητής, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του Λιμενικού προσπάθησε να πετάξει τους πρόσφυγες στη θάλασσα και να εξαφανιστεί. Ωστόσο σκάφη του Λιμενικού τον μπλόκαραν και κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Λήγει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων εν όψει της εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ. Στην κούρσα της διαδοχής βρίσκεται επισήμως ο Β.Μεϊμαράκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του στις 11 το πρωί. Έτοιμος για την εσωκομματική μάχη δηλώνει ο Απ.Τζιτζικώστας, ενώ ο Αδ.Γεωργιάδης συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης των απαιτούμενων 50 υπογραφών από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής για να κλειδώσει η υποψηφιότητά του.

Την πεποίθησή του ότι θα καταφέρει μέχρι το απόγευμα που εκπνέει η προθεσμία να καταθέσει τις 50 υπογραφές που απαιτούνται για να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το Σάββατο συγκαλείται η νέα Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, και κηρύσσεται η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Το πρωί του Σαββάτου θα ορκιστούν οι βουλευτές και την Κυριακή θα εκλεγεί, σε μυστική ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος του Σώματος. Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κόσμος: Η Μόσχα διαμηνύει πως οι επιδρομές στη Συρία θα κρατήσουν «τρεις με τέσσερις μήνες», αν και αναγνωρίζει πως υπάρχει «πάντα ο κίνδυνος εγκλωβισμού». Παράλληλα, η Τουρκία και οι χώρες του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που επιχειρούν εναντίον της ISIS στη Συρία καταδικάζουν τα ρωσικά πλήγματα «αδιακρίτως» και καλούν τη Μόσχα να περιορίζεται σε πλήγματα μόνο σε θέσεις της ISIS και όχι σε άλλες ομάδες αντικαθεστωτικών.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν «γρήγορα σε ενιαία νομοθεσία για το άσυλο», αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας μεν σε ελεγχόμενη είσοδο αλλά υπογραμμίζοντας πως «Ευρώπη με φράχτες είναι αδιανόητη». Παράλληλα, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τους μισούς Γερμανούς να αισθάνονται «φόβο» ενώπιον του προσφυγικού ρεύματος ενώ η δημοτικότητα της Μέρκελ υποχωρεί.

Στην 20η Δεκεμβρίου κατέληξε η Μαδρίτη για το στήσιμο της κάλπης για τις βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Το τοπίο πριν τις εκλογές είναι θολό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα να χάνει, τουλάχιστον, την αυτοδυναμία του. Για την ιστορία, με την επιλογή της ημερομηνίας η νυν Βουλή θα είναι -έστω και με έναν μήνα- η «μακροβιότερη» μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το όνομα του δράστη στο μακελειό σε κολλέγιο του Όρεγκον έχει διαρρεύσει στα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούμενα συγκλίνουσες πηγές μεταδίδουν πως πρόκειται για τον 26χρονο Κρις Χάρπερ Μέρσερ. Τα κίνητρα του δράστη βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται μέχρι στιγμής στους δέκα, σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον ένοπλο -ο οποίος όπως όλα δείχνουν έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Εμφανώς οργισμένος εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του μετά το νέο μακελειό στο Όρεγκον, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει ουσιαστικά «πολιτική επιλογή» να μην εμποδίζονται τέτοια περιστατικά και κατηγορώντας το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής για την αποτυχία νομοθέτησης αυστηρότερων μέτρων. «Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων εξαιτίας της αδράνειάς μας» είπε ο Ομπάμα.

Οικονομία: Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βγήκε περίπου ένας στους πέντε οφειλέτες του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα εισπραξιμότητας ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ.  Αν και σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου, θα αρχίσει επισήμως η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. 

Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν είναι στις προθέσεις της να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κάτι που καθιστά θολό το τοπίο σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του καυσίμου. Από την άθροιση τριών διαφορετικών τμημάτων θα προκύπτουν οι νέες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους, σύμφωνα με την επικρατέστερη πρόταση που επεξεργάζεται η επιτροπή για το ασφαλιστικό.

Αθλητισμός: Προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League απέκτησε η Σπάρτα Πράγας, στον 7ο όμιλο της διοργάνωσης. Σε άλλους αγώνες της βραδιάς, η Φιορεντίνα δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο απέναντι στη Μπελενένσες της οποία επικράτησε με 4-0, ενώ η Λάτσιο αν και βρέθηκε να χάνει από τη Σεντ Ετιέν γύρισε το παιχνίδι και τελικά επικράτησε με 3-2. Στον μεγάλο αγώνα της βραδιάς η Μονακό ήρθε 1-1 με την Τότεναμ, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε και ο αγώνας της Μπεσίκτας με τη Σπόρτινγκ. Στον αντίποδα, θύματα έκπληξης έπεσαν Αντερλεχτ και Άουγκσμπουργκ, οι οποίες ηττήθηκαν από Καραμπάκ και Παρτιζάν.

Ισόπαλος 1-1 με τη Ντόρτμουντ αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα, για τη 2η αγωνιστική του Europa League (3ος όμιλος). Ο Ρόμπερτ Μακ έδωσε το προβάδισμα στον «Δικέφαλο του Βορρά» στο 34΄, ενώ ο Κάστρο ισοφάρισε στο 72΄ για τη Μπορούσια. Ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά στη νίκη επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Τούμπα αλλά ένα τραγικό λάθος του Όλσεν του κόστισε το τρίποντο απέναντι στους Γερμανούς (ΠΑΟΚ - Μπορούσια Ντόρτμουντ 1-1) που ισοφάρισαν το πολύ ωραίο γκολ που σημείωσε ο Ρόμπερτ Μακ στο 34'. 

Στον έτερη ευρωπαϊκή ελληνογερμανική μάχη, ο Αστέρας Τρίπολης δεν τα κατάφερε στη «Veltins Arena» και ηττήθηκε εύκολα από τη Σάλκε (Σάλκε - Αστέρας Τρίπολης 4-0) με τον Ντι Σάντο να σημειώνει χατ τρικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: