21 Οκτωβρίου, 2015

ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Σόιμπλε: Διστακτικός ο Σαμαράς, δυσλειτουργική η Ελλάδα:Στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που προβλήθηκε χθες το βράδυ για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι μήνες διαπραγματεύσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή της «Liberation» στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων σχολιάζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά, επανέρχεται στο ενδεχόμενο Grexit και αρνείται ότι έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας.

«Ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο, κατά το οποίο ήταν στην εξουσία, ήταν πολύ διστακτικός», λέει ο Γερμανός υπουργός για τον τέως πρωθυπουργό, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν ένιωσε έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα; «Είχαμε μακρά συζήτηση όταν είχε έρθει στο Βερολίνο, λίγο καιρό πριν από τις εκλογές. Μου είχε πει τότε ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική μας, ωστόσο επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας. Δεν θα μπορούσε να τα εφαρμόσει αυτά που έλεγε τότε».

Αρνήθηκε, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι η Γερμανία έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αριστεράς, λέγοντας ότι όταν ο λαός εκλέγει ένα κόμμα, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα. «Σε καμία περίπτωση δεν ήμουν υπέρ της αποβολής της χώρας από την ευρωζώνη.

Αυτό που είπα ήταν ότι αν η Ελλάδα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να τη στηρίξουμε», είπε αναφερόμενος σε ενδεχόμενο Grexit. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι 15 από τις 19 χώρες ήταν υπέρ εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ κατά τέθηκαν Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος. «Δεν υπήρχε γερμανική κυριαρχία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις πολεμικές αποζημιώσεις, είπε ότι αυτό είναι μια «ανοησία» και ότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να λένε την αλήθεια στον λαό. «Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος.

Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε». Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, δεν κατάφερε να εξέλθει από την κρίση, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε έως το 2009, ήταν μια οικονομία της οποίας η επιβίωση δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά παραγωγικά μέσα της.

Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, με την προϋπόθεση να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, είπε και πρόσθεσε: Κάτι τέτοιο δεν έγινε γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: