17 Οκτωβρίου, 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

 
 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 «Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, διοργανώνεται στην Αθήνα, από αύριο 18 έως 20 Οκτωβρίου 2015, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Η Διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

Η πραγματοποίηση της Διάσκεψης θα παράσχει τη δυνατότητα έναρξης ενός περιεκτικού και σφαιρικού διαλόγου μεταξύ όλων των περιφερειακών και διεθνών δρώντων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί των περιοχών της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα των πανανθρώπινων αξιών της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας.

Η Ελλάδα, εμφορούμενη από τις αξίες αυτές και διατηρώντας ιστορικούς και παραδοσιακά άριστους δεσμούς με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, επιθυμεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και τη διαμεσολάβησή της για την εξεύρεση επωφελών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Πατριάρχες και επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών στην περιοχή, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών».  

Η συμμετοχή του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Αντιοχείας κ. Ιωάννη και Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, ως επίσης και των Εκκλησιών της Κύπρου κ. Χρυσοστόμου ,Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και Αλβανίας κ. Αναστασίου, ως και του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας κ. Κυρίλλου Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάσκ κ. Ιλαρίωνος (Προέδρου του τμήματος επί των Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Ρωσίας) και εκπροσώπων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Eίναι αφορμή να γίνει στα παρασκήνια της Διάσκεψης με πρωτοβουλία του κ. Βαρθολομαίου μια προσπάθεια με την συμμετοχή των παρευρισκομένων Προκαθημένων και εκπροσώπου του Πατριάρχη της Ρωσίας να προταθεί και λύση στα δύο προβλήματα που ακόμη φαίνονται ορατά εμπόδια για τη πλήρη επιτυχία της συγκλήσεως των εργασιών της Πανορθοδόξου Συνόδου που ήδη οι Προκαθήμενοι αποφάσισαν για το επόμενο έτος κατά την εορτή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.

Ως γνωστό τα δύο υφιστάμενα προβλήματα που πρέπει με πολύ αγάπη, ταπείνωση και κατανόηση να ρυθμισθούν άμεσα είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, το θέμα της άρσης της αποφάσεως του Πατριαρχείου Αντιοχείας για διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία στο Κατάρ, που ήδη ζούμε με πόνο αυτή την σύγχρονη αχρείαστη τραγωδία της Ορθοδοξίας με την αποφυγή συμμετοχής των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Αντιοχείας εις την Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία κατά την έναρξη των εργασιών της  Προσυνοδικής Διορθόδοξης Διασκέψεως που ξεκίνησε τις εργασίες της αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Από την άλλη πρέπει να ευχαριστήσουμε το Θεό και να συγχαρούμε τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη που στάθηκε στο ιστορικό ύψος των περιστάσεων για το καλό της Ορθοδοξίας και απέστειλε άξιους εκπροσώπους για να συμμετάσχουν κανονικά εις τας εργασίας της Προσυνοδικής, μετά μάλιστα από τον  πόνο που μας προκάλεσαν όταν οι προηγούμενοι εκπρόσωποι του αποχώρησαν προ της Αρχιερατικής Λειτουργίας  των Προκαθημένων και της αποφυγής τους να υπογράψουν την κοινή απόφασιν και ανακοίνωση για τη σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου το προηγούμενο έτος στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Δεύτερον,  να γίνει κοινή πρόταση για το θέμα της κοινής αντιμετωπίσεως του εσωτερικού προβλήματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας για τον Προκαθήμενο της. Το θέμα του «καθορισμού των όρων  της αναγνωρίσεως  του Αυτονόμου Εκκλησίας τινός» στην Ορθόδοξη Εκκλησία που εξετάζει αυτή την εβδομάδα στις εργασίες της η Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη έχει προταθεί να εξετασθεί από την Α’ Πανορθόδοξη Διάσκεψη της Ρόδου  πριν 54 χρόνια το 1961 . 

Με όσα αχρείαστα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας με ένα μικρό ποίμνιο και τέσσερις Αρχιερείς είναι ότι το Αυτόνομο και το Αυτοκέφαλο πρέπει να παραχωρούνται και να αναγνωρίζονται όταν υπάρχει και η ποιμαντική αποστολική ωριμότητα. Οι προθέσεις της Εκκλησίας είναι πάντα καλές, και καλά έκανε που το παραχώρησε και το αναγνώρισε, όταν όπως στη πορεία διαπιστώνουμε ότι απουσιάζει η αποστολική ποιμαντική ωριμότητα πρέπει πάλι η Εκκλησία να το άρει και να το παραχωρήσει πάλι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Αυτό που συμβαίνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας θα μας βοηθήσει με φόβον Θεού και πολύ προσευχή να προσεγγίσουμε και το θέμα της Διασποράς, όταν έρθει πάλι το πλήρωμα του χρόνου,  σε βάθος χρόνου, να το λύσουμε με κανονικές αποφάσεις με την ανακήρυξη νέων αυτοκεφάλων  Ορθοδόξων Εκκλησιών σε κάθε χώρα που ζει μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων. 

Και αρκετών επισκόπων που υπερβαίνουν τους αριθμούς αρκετών από τις υφιστάμενες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες (και φυσικά μια πρώτη κίνηση για να αρχίσουμε να σκεφτώμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι όταν πρώτα από όλα όλοι οι Ορθόδοξοι Αρχιερείς που διακονούν σε μια χώρα  που ζούμε το φαινόμενο της Διασποράς προτείνουν από κοινού και ομοφώνως πορεία προς το Αυτόνομο δοκιμαστικά που θα οδηγήσει σταδιακά και στο Αυτοκέφαλον, κι  αν αυτό  φυσικά είναι και το θέλημα του Θεού και του ποιμνίου τους).

Το πρώτο βήμα έγινε με τη ήδη επιτυχή λειτουργία των Περιφερειακών Ορθοδόξων Διασκέψεων για το καλύτερο συντονισμό της Ορθόδοξης Ποιμαντικής Διακονίας. Ως γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα, όταν οι Βασιλείς των Πόλεων - Κρατών έκαναν εκεχειρία  και σταματούσαν τους πολέμους μεταξύ τους για τη ειρηνική διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, γινόταν αφορμή να συναντηθούν και με το διάλογο να σταματούν τις πολεμικές συρράξεις και αντιπαραθέσεις, δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο και στη δικαιοσύνη και στην ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνική ευημερία  του Λαού τους.

Οι Προκαθήμενοι μας θα πείσουν τους Πολιτικούς Ηγέτες και τους ισχυρούς της γης να εργασθούν προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης και της κοινωνικής ευημερίας των Λαών της γης,  όταν αρχίσουν πρώτοι αυτοί, και μάλιστα θα έλεγα όλοι οι θρησκευτικοί Αρχηγοί  να έχουν ειρήνη μεταξύ τους για να πείσουν και τα μέλη τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοσεβασμό, γιατί όπως πάντοτε και παντού τονίζει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’, «στα μάτια του Θεού όλοι μας είμαστε παιδιά του, γιατί ο Χριστός είναι το φώς το αληθινό που φωτίζει πάντα άνθρωπο ερχόμενο εις τον κόσμο» (Ιωάν. 1,8). 

Να προσευχώμαστε όλοι μας «υπέρ της ενώσεως των Εκκλησιών μας και της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Ακόμη να προσευχώμαστε ότι στη Σύναξη των Προκαθημένων που θα συγκαλέσει ο κ. Βαρθολομαίος μετά την ολοκλήρωση  των εργασιών της υφιστάμενης στη Γενεύη Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης (ίσως τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους) για το τελικό καθορισμό θεμάτων που έχουν σχέση με τις εργασίες της Πανορθοδόξου Συνόδου να μας βρεί ενωμένους όλους τους Ορθοδόξους με τη λύση και των υφιστάμενων προβλημάτων που αναφέραμε παραπάνω.



Δεν υπάρχουν σχόλια: