03 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο έγινε το πρωί του Σαββάτου η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Της διαδικασίας προήδρευσε ο δ' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.  Κανονικά προχωρά η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς η ΚΕΦΕ έκανε δεκτή την ένστασή του. Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός, σημείωσε ότι η αρχική απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ήταν τυπικώς ορθή, καθώς πράγματι άργησε λίγα λεπτά. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ.

Βαρύ είναι το κλίμα στις σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη σημειώνουν: «Έχει να μιλήσει με τον κ. Παπαμιμίκο από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Έχει αυτονομηθεί πλήρως. Εάν κάνει δεύτερη τόσο προκλητική ανοησία που θαμπώνει την εικόνα της ΝΔ θα ζητήσει την παραίτησή του».

«Δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης της ΝΔ. Όποιος αμφισβητήσει το νέο πρόεδρο θα απομονωθεί πολύ γρήγορα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας εν όψει των εσωκομματικών εκλογών ότι οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην Αντιπολίτευση. Λόγω της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, το Σάββατο στο Κολωνάκι, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 12:00, ενώ θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία από τις 16:00, στις κεντρικές οδούς.

Κόσμος: «Συνταγή για αποτυχία» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση στη Συρία. Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ως αποτέλεσμα να κρύβεται η αντιπολίτευση στη χώρα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν τη σύρραξη στη Συρία να μετατραπεί σε πόλεμο μέσω ενδιαμέσων με τη Ρωσία.

Ο Τζεμπ Μπους, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, αναφερόμενος στο μακελειό σε κολέγιο του Όρεγκον ότι «αυτά τα πράματα συμβαίνουν», προκαλώντας την έντονη αντίδραση και του Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η μαζική μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη χρησιμοποιείται από ορισμένους ξένους ηγέτες - τους οποίους δεν κατονόμασε- για να εξασθενήσει πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε, στα χέρια και κατά τις βουλές ορισμένων πολιτικών, μετατρέπονται σε αντικείμενο παζαριού, ή σε νέο στοιχείου του υβριδικού πολέμου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μιλά μόνο για τη Ρωσία. Τρεις εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) σκοτώθηκαν, όταν βομβαρδίστηκε νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν. 

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανή εμπλοκή τους στο χτύπημα, με εκπρόσωπο του στρατού να δηλώνει ότι αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις «μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις». Διεκόπη γύρω στις 00:30 τοπική ώρα η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάγχης κοντά στο Καλαί, στην βόρεια Γαλλία, όταν περίπου εκατό πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της ασφάλειας και εισήλθαν μαζικά στο εσωτερικό, ανακοίνωσε η Eurotunnel.

Οικονομία: Διευκρινίσεις για την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνει με εγκύκλιό της η γγ Δημοσίων Εσόδων. Πώς θα κλιμακωθεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου. Σε πόσες δόσεις θα εξοφλούν οι επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει αποτραπεί, αλλά το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία ακόμη εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανακάμψει από τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών.

Αθλητισμός: Πρεμιέρα σήμερα, Σάββατο, στην 6 αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ με τον Παναθηναϊκό να έχει  δύσκολη αποστολή στη Ξάνθη κόντρα στην τοπική ομάδα (20:30). Νωρίτερα ο Πανθρακικός υποδέχεται τον Λεβαδειακό (16:00) και στη συνέχεια ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει στο Αγρίνιο τον Παναιτωλικό (18:15).  Τα βλέμματα βέβαια όλων είναι στραμένα στο ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει μεγάλο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Ατρόμητο.

Με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ο Κώστας Κατσουράνης, μίλησε για την καριέρα του. Τόνισε ότι τελείωσε όπως θα ήθελε, και φυσικά θεωρεί ως αποκορύφωμα της πορείας του την κατάκτηση του EURO 2004. Υποστήριξε ότι δεν έχει μετανιώσει για κάποια αποφασή του, ενώ αναφέρθηκε και σε όλους όσους θεωρεί ότι είχε την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

Σε επέμβαση καρδιάς υποβλήθηκε ο Στέφαν Λιχτστάινερ κι αναμένεται να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της Γιουβέντους σε 30 ημέρες. Στη διάρκεια του αγώνα της περασμένης εβδομάδας με την Φροζινόνε ο δεξιός μπακ της «Γιουβε» ένιωσε έντονη δυσφορία και αργότερα δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι ταλαιπωρείται από αρρυθμίες και οι γιατροί έκριναν ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει το πρόβλημά του ήταν το χειρουργείο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: