11 Οκτωβρίου, 2015

ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΑΣ... Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, εκχώρησε εντελώς ξαφνικά και χωρίς να έχει αρμοδιότητα, το δικαίωμα στο τουρκικό Λιμενικό να εκτελεί περιπολίες, να αναχαιτίζει δουλεμπορικά σκάφη και να εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στο Αιγαίο.

Στο Σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να επισημοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου αναφέρεται ότι «..η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει την δυνατότητα αναχαίτισης που έχει το Τουρκικό Λιμενικό Σώμα, ειδικότερα με αναβάθμιση των μέσων επιτήρησης, με αύξηση των περιπολιών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ θα αναβαθμίσει τη συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα..» 

Ωστόσο η διατύπωση αυτή είναι άκρως πονηρή, διότι δεν προσδιορίζεται η θαλάσσια περιοχή μέσα στην οποία θα δρα η Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση ουδόλως έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Η τελευταία ευκαιρία της είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου , στην οποία τα κράτη μέλη θα επισημοποιήσουν ή όχι αυτό το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: