28 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική στην Αθήνα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Εύχομαι του χρόνου να δούμε το φως της ανάπτυξης» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης που παρακολούθησε την παρέλαση στην Αθήνα. Χωρίς κάγκελα και με την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Τραγική κατάληξη για άλλα δύο μικρά προσφυγόπουλα είχε η απόπειρά τους να περάσουν στην Ελλάδα. Σκάφος του Λιμενικού εντόπισε δύο νεκρά παιδιά βόρεια της Μυτιλήνης, ενώ περισυνέλεξε σώους άλους 38 πρόσφυγες. Στη Σάμο, μία 5χρονη πρόσφυγας μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο κέντρο υγείας στο Καρλόβασι. Σε εξέλιξη δύο διαφορετικές έρευνες για αγνοούμενους πρόσφυγες ανοιχτά της Σάμου και του Αγαθονησίου.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, για την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας. Ο αναπληρωτής υπουργός έχει ζητήσει ήδη εξηγήσεις από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για την ενέργεια αυτή.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς το μεσημέρι της Πέμπτης. Νωρίτερα, ο κ. Στάινμαγερ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε ισχύ έχουν τεθεί από νωρίς το πρωί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Κόσμος: Η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. «Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», υποστήριξε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ.

Δίωξη εναντίον δύο αγοριών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε η τουρκική δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι έσκισαν μία αφίσα με τη φωτογραφία του τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την Hurriyet. Στο κατηγορητήριο η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ ζητεί να επιβληθεί στα αγόρια ποινή από 14 μήνες φυλάκιση ως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, διευκρινίζει η αστυνομία.

Η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο περιορίστηκε σε όλο τον κόσμο για πέμπτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House, η οποία υπογραμμίζει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα «την αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση» που καταγράφηκε στη Λιβύη, την Ουκρανία και τη Γαλλία.

Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο το 2015 για να αγγίξουν το όνειρο της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για επιδείνωση της προσφυγική κρίσης προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας λόγο για νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίσουν οι Ρώσοι στη Συρία.

Η ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μετρούν την πρώτη τους επιβεβαιωμένη απώλεια στη Συρία, από την έναρξη των επιχειρήσεων στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έναν 19χρονο που υπηρετούσε ως υποστηρικτικό προσωπικό στην Πολεμική Αεροπορία. Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, μόνο που οι γονείς του αρνούνται κατηγορηματικά να πιστέψουν σε αυτή την εκδοχή.

Οικονομία: Να αποκατασταθεί ο ρυθμός της οικονομίας άμεσα και να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης από το 2016 στοχεύει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή βράβευσης επιχειρήσεων που διοργανώνει ο Όμιλος ICAP στο πλαίσιο του θεσμού TRUE LEADERS.

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται, σύμφωνα με στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναφέρει σε τηλεγράφημά της η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters και επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εθεάθησαν σε αίθουσες συνεδριάσεων κεντρικού ξενοδοχείου μαζί με τον κορεάτη Γκλεν Κιμ ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση. Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις αφορούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αθλητισμός: Η επίσημη ανακοίνωση απομένει πλέον από την ΕΠΟ για τον Μίχαελ Σκίμπε, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, αφού ο 50χρονος Γερμανός έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές λεπτομέρειες με την Ομοσπονδία. Ο Σκίμπε δεν ήταν στις πρώτες θέσεις της λίστας των υποψηφίων, όμως μετά το "ναυάγιο" με τον Μπερντ Σούστερ ανέβηκε πολλές θέσεις έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων, καθώς θεωρήθηκε ότι είναι σε ηλικία που έχει κίνητρο και φιλοδοξίες.

Τραγωδία για τη Άρσεναλ που αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Λιγκ Καπ, καθώς ηττήθηκε με 3-0 από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ στο «Χίλσμπορο». Σα να μην έφτανε αυτό, ο Αρσέν Βενγκέρ είδε και τους Γουόλκοτ (18') και Τσάμπερλεϊν (5') να αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο τραυματίες. Αποκλεισμός σοκ και για την Τσέλσι στα πέναλτι με 5-4 από την Στόουκ Σίτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Στα πέναλτι προκρίθηκαν οι Έβερτον (4-3) επί της Νόριτς (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) και η Χαλ (5-4) επί της Λέστερ (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση).

Με γκολ του Μάουρο Ικάρντι στο 67ο λεπτό, η Ίντερ νίκησε 1-0 την Μπολόνια στο "Ρενάτο Νταλ΄ Άρα" στο εναρκτήριο παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής και ανέβηκε στην πρώτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, με ένα ματς περισσότερο από τις Ρόμα, Φιορεντίνα, Νάπολι και Λάτσιο που ακολουθούν. Η επιτυχία της ομάδας του Ρομπέρτο Μαντσίνι προσλαμβάνει ιδιαίτερη διάσταση, καθώς οι "νερατζούρι" αγωνίζονταν από το 61ο λεπτό με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Φελίπε Μέλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: