03 Οκτωβρίου, 2015

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ

 

Τα δόντια τους έχουν αρχίσει να δείχνουν οι ΗΠΑ προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πλέον θεωρείται ως "εμπόδιο" στα σχέδια των ΗΠΑ για τη Μ. Ανατολή.

Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται πλέον επικίνδυνος για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Συρία όσον αφορά την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι θεωρούνται η πιο μεγάλη δύναμη επί εδάφους στον αγώνα εναντίον του ISIL. 
 
Η διακοπή της διετούς ανακωχής με το PKK, με την Τουρκία να σφυροκοπά ανηλεώς τους Κούρδους εξεγερμένους στην Τουρκία και το Ιράκ, πάει ενάντια στα συμφωνηθέντα με τις ΗΠΑ, καθώς στόχος της συμμαχίας δεν είναι οι Κούρδοι αλλά οι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η ρήξη του PKK κάτω από το 10% που χρειάζεται για να μπει στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα συλλέξει ψήφους από τα ακρο-δεξιά εθνικιστικά κόμματα, ώστε να αποκτήσει όσο περισσότερη δύναμη μπορέσει στις επόμενες εκλογές, την 1 Νοέμβρη.

Το άνωθεν σχέδιο όμως έχει κατακερματίσει την γείτονα χώρα με τον Κούρδο ηγέτη Selahattin Demitras, να μιλά για το σοβαρό ενδεχόμενο ενός (επίσημου) εμφυλίου πολέμου.

Η ΗΠΑ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις εξελίξεις στην Τουρκία, με εκπρόσωπο του State Department να αναφέρει ότι το επίπεδο δημοκρατίας στην Τουρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα για τις ΗΠΑ, ενώ γίνονται προσπάθειες να  "συνετιστεί" η τουρκική κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει με τη σειρά της του Κούρδους στον αγώνα εναντίων του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να αλλάξει τις θέσεις του, με την Ουάσιγκτον να ελπίζει ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα τον απορρίψουν ξανά στις εκλογές της 1 Νοεμβρίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: