06 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας ήχησαν την Τρίτη,σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2015». Η ενεργοποίηση των σειρήνων είχε καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα.

Με τις ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών όλων των κομμάτων συνεχίζεται την Τρίτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η τριήμερη διαδικασία άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Τα DVD και τα CD θα ακουστούν και θα προβληθούν κατά το στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων και όχι όπως αιτήθηκε η πολιτική αγωγή, κατά την εξέταση κάθε μάρτυρα» ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Μαρία Λεπενιώτη κατά την έναρξη διαδικασίας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού σήμερα, Τρίτη.

Τα 85 λεπτά το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων ότι θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο).  Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται, δηλαδή, να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Ένταση επικράτησε σε πανηγύρι στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όταν τρεις εφοριακοί επιχείρησαν να κάνουν ελέγχους στους εμπόρους που είχαν στήσει τους πάγκους τους. Οι έμποροι αντέδρασαν έντονα στην παρουσία τους, τους προπηλάκισαν, ενώ προχώρησαν και σε μηνύσεις.

Κόσμος: H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει, επικαλούμενη αναφορές της ίδιας της Volkwagen, πως το λογισμικό παραποίησης των τιμών των ρύπων είχε τοποθετηθεί σε οκτώ εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα στην ΕΕ. Η εφημερίδα επικαλείται γνώση επιστολής που έστειλε η VW σε γερμανούς βουλευτές μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Την ώρα που παραμένουν θολά τα ακριβή κίνητρα του δράστη στο μακελειό σε κολλέγιο του Όρεγκον, τη νέα ένοπλη επίθεση που έχει ανακινήσει στις ΗΠΑ τη συζήτηση για την οπλοκατοχή, πληροφορίες από την έρευνα μιλούν για κείμενο «μανιφέστο» που άφησε πίσω του ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ και στο οποίο διαμαρτύρεται για την προσωπική του ζωή και την αντιμετώπιση από τους γύρω του. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να βρεθεί στην πόλη την Παρασκευή για να συναντήσει θύματα και συγγενείς.

Το Ισραήλ άρχισε τις κατεδαφίσεις σπιτιών των οικογενειών Παλαιστινίων που έχουν διαπράξει επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, μετά την εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να «μην υπάρξουν όρια» στην ισραηλινή αντίδραση ενώπιον της αυξανόμενης εντάσης σε Ιερουσαλήμ και παλαιστιανικά εδάφη. Η ένταση έχει αρχίσει να διαχέεται και στη Δυτική Όχθη.

Η σορός ενός νεαρού άνδρα βρέθηκε μετά από πυρκαγιά σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο γερμανικό Ζάλφελντ, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία. Μέχρι στιγμής τα αίτια θανάτου του πρόσφυγα, ενός 29χρονου από την Ερυθραία, δεν είναι γνωστά, όπως ούτε και οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Για δεύτερη φορά κάλεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για άλλη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από μαχητικά της Μόσχας που επιχειρούν στη Συρία. Πρόκειται, σύμφωνα με την Άγκυρα, για περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή. Η παραβίαση του Σαββάτου, για την οποία είχε γίνει διαμαρτυρία τη Δευτέρα, είχε φτάσει μέχρι το ΝΑΤΟ και η Μόσχα την απέδωσε σε «λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών».

Οικονομία: Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 663,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,56%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,025 εκατ. ευρώ.Την ανησυχία της ότι η εκτέλεση του ισπανικού προϋπολογισμού θα οδηγήσει τη χώρα εκτός δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να εκφράσει σήμερα, Τρίτη, η Κομισιόν στη Μαδρίτη. Απόφαση να ανανεώσει την ισχύ της εγγυητικής της επιστολής έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της γερμανικής Fraport, δείγμα ότι η εταιρεία παραμένει στο παιχνίδι και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Αθλητισμός: Εποχή Γιούργκεν Κλοπ ξεκινάει στη Λίβερπουλ. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, ο Γερμανός τεχνικός θα ταξιδέψει αύριο, Τετάρτη, στην Αγγλία για τις τελικές επαφές με τη διοίκηση των «κόκκινων» και την υπογραφή τριετούς συμβολαίου συνεργασίας, ώστε να γίνει το επόμενο αφεντικό στο «Ανφιλντ».

Ο διαιτητής με τον οποίο οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν γνωρίσει την ήττα οσάκις σφύριξε στα παιχνίδια τους στις διοργανώσεις της UEFA θα διευθύνει την αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Βόρεια Ιρλανδία την Πέμπτη, στο Μπέλφαστ. Ο λόγος για τον 38χρονο Ολλανδό, Μπας Νίχαους, ο οποίος ήταν στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ την περασμένη Τρίτη και είχε μια ακριβοδίκαιη διαιτησία στο θρίαμβο των «ερυθρόλευκων» στο Λονδίνο.

Αναμενόμενη ήταν για τους ανθρώπους του Πλατανιά η αντίδραση του Κέβιν Ολιμπά. Όταν ο Γάλλος τερματοφύλακας έμαθε ότι είναι εκτός αποστολής για τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, αντέδρασε έντονα και είχε φραστικό επεισόδιο με τον Γιώργο Παράσχο. Μάλιστα, ούτε καν επηρέασε τους Κρητικούς, όπως φάνηκε και  με την εξαιρετική εμφάνιση και την ισοπαλία (1-1) στην Τρίπολη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: