26 Οκτωβρίου, 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

 

Στο νέο τηλεοπτικό τοπίο σίγουρα θα εισβάλουν νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα, για ν’ αγοράσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες. Εκείνο όμως το οποίο μας προβληματίζει είναι εάν πληρούν και άλλες προϋποθέσεις οι οποίες θα είναι ικανές για να μας πείσουν ότι παρέχουν τα εχέγγυα για μια πραγματική ελληνική τηλεόραση, αφού το παν δεν είναι μονάχα το χρήμα!..

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, λοιπόν, το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ. Ήδη η συζήτηση και ψήφιση επί του σχεδίου νόμου «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης:

-Ίδρυση συνδεδεμένη με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής

-Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)

-Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας

-Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

-Τροποποίηση διατάξεων του ν.4070/2012 (ΦΕΚ Α΄ 82) και άλλες διατάξεις», είναι ήδη παρελθόν.

Όλοι εμείς οι Έλληνες, που επί χρόνια περιμέναμε πώς και πώς να τελειώνουμε μ’ αυτούς τους «νταβατζήδες» (όρος που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής για πέντε καναλάρχες), περιμένουμε πλέον να δούμε ποιοι θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών. Εάν θα είναι καλύτεροι (όπως αναμένουμε) ή χειρότεροι από τους προηγούμενους.

Στο νέο τηλεοπτικό τοπίο σίγουρα θα εισβάλουν νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα, για ν’ αγοράσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες. Εκείνο όμως το οποίο μας προβληματίζει είναι εάν πληρούν και άλλες προϋποθέσεις οι οποίες θα είναι ικανές για να μας πείσουν ότι παρέχουν τα εχέγγυα για μια πραγματική ελληνική τηλεόραση, αφού το παν δεν είναι μονάχα το χρήμα!

Τι σημαίνει, όμως, ελληνική τηλεόραση;

-Ελληνική τηλεόραση, για παράδειγμα, σημαίνει να χρησιμοποιείς σωστά και να διατηρείς την ελληνική γλώσσα στα κανάλια. Δεν είναι δυνατόν και η τελευταία εκπομπή να έχει ξενικό όρο με την φαιδρή δικαιολογία ότι την τηλεόραση την βλέπει όλος ο πλανήτης.

Και οι Γιαπωνέζοι έχουν τηλεόραση που την βλέπει όλους ο κόσμος. Αλλά διατηρούν εις το ακέραιο την εθνική τους γλώσσα. Και οι Ρώσοι έχουν τηλεόραση που την βλέπει όλους ο κόσμος. Αλλά διατηρούν εις το ακέραιο την εθνική τους γλώσσα.

-Δεν μπορούν, για παράδειγμα, στην τηλεόραση να είναι παρουσιαστές ή παρουσιάστριες άνθρωποι που αδυνατούν να μιλήσουν την ελληνική γλώσσα ή που λειτουργούν με την «πετροκωστοπούλεια» λογική να μπερδεύουμε τα ελληνικά με τα ξένα ή να κάνουμε τον λεγόμενο γλωσσικό αχταρμά, που δεν τραυματίζουν μονάχα την ελληνική γλώσσα. Κάνουν κάτι χειρότερο: Την γελοιοποιούν!

-Ελληνική τηλεόραση, για παράδειγμα, σημαίνει να διατηρείς την ελληνική παράδοση. Τα ήθη και τα έθιμα της φυλής. Ακόμη και η δημόσια τηλεόραση στον τομέα αυτό ήταν ελλιπής. 

Είχαμε φτάσει στο σημείο να περιμένουμε, για παράδειγμα, να δούμε τον διακεκριμένο Έλληνα δημοσιογράφο και παρουσιαστή κ. Παναγιώτη Μυλωνά μόνο μια φορά την εβδομάδα κι αυτή την Κυριακή το μεσημέρι καθώς παρουσίαζε την δημοτική μας παράδοση! Ποτέ άλλοτε μέσα στη βδομάδα! Ούτε καν επανάληψη της εκπομπής! Αυτό, όμως, δεν λέγεται διατήρηση της εθνικής ή λαογραφικής μας παράδοσης Αυτό λέγεται ενταφιασμός της!

-Ελληνική τηλεόραση, για παράδειγμα, σημαίνει να μεταλαμπαδεύεις σωστά στις νέες γενιές την αρχαία ελληνική γραμματεία, τον βυζαντινό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Είναι αμαρτία από τον Θεό να είμαστε η Χώρα που γέννησε έναν Αισχύλο, έναν Σοφοκλή, ένας Ευριπίδη ή έναν Αριστοφάνη και να αγνοούμε τα έργα τους!

Να μη θυμόμαστε ούτε τον κεντρικό πυρήνα των μνημείων του πνεύματος που δημιούργησαν! Είναι αμαρτία από τον Θεό να είμαστε η Χώρα που γέννησε εκατοντάδες Πατέρες της Εκκλησίας, που ήσαν Έλληνες ή που είχαν ελληνική παιδεία, και να μην τους γνωρίζουμε! Είναι αμαρτία από τον Θεό να είμαστε η Χώρα που γέννησε έναν Ρήγα Φεραίο, έναν Διονύσιο Σολωμό, έναν Κωστή Παλαμά ή έναν Άγγελο Σικελιανό και να μένουμε αδιάφοροι και μόνον στο άκουσμά τους!

-Η ελληνική τηλεόραση – και εν προκειμένω η ιδιωτική τηλεόραση- εγκλημάτισε πάνω στους τομείς που προαναφέραμε. Δολοφόνησε με τον τρόπο της κάθε ιδέα ενίσχυσης του ελληνικού χαρακτήρα της τηλεόρασης. Κι αντί τούτου επιχείρησε με τα πάσης φύσεως ιλαροτραγικά σήριαλ, που έπαιζε, να εκφυλίζει κάθε τι που είχε σχέση με τον Ελληνισμό ή την Ορθοδοξία!

Με όλα αυτά που είπαμε δεν σημαίνει ότι καταργούμε με μια μονοκοντυλιά κάθε προοδευτική ιδέα με εκπομπές σύγχρονες και επίκαιρες. Για όνομα του Θεού!.. Όλα χρειάζονται και όλα είναι χρήσιμα, αρκεί να στοχεύουν στην ποιότητα, την ψυχωφελή προοπτική και τον άψογο τρόπο παρουσίας των θεμάτων που παρουσιάζουν!

Δεν μπορείς, όμως, να βλέπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ την όποια Ελένη Μενεγάκη, την όποια Ελεονώρα Μελέτη, την όποια Σταματίνα Τσιμτσιλή ή την όποια Ελεονώρα Μελέτη! 

Υπάρχουν και άλλους είδους εκπομπές, που μπορούμε να δούμε! Υπάρχουν και άλλοι παρουσιαστές ή παρουσιάστριες που γνωρίζουν τι σημαίνει τηλεόραση, με μόρφωση και πολλά πτυχία, άλλο αν η ποιότητα ήταν κάτι ξένο μέχρι τώρα για την ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.

Τουλάχιστον η δημόσια τηλεόραση –και αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε- στον τομέα της ποιότητας δεν μπορούμε να πούμε ότι μας λησμόνησε εντελώς. Υπήρχαν πολλά διαλλείμματα ποιοτικής ενημέρωσης. Αυτό, όμως, θα το έχουν υπόψη τους οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών; Ίδωμεν!..

Με νέες τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς προχωρά ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη.

«Φωτογραφικές διατάξεις, ρεβανσισμός, υπηρεσίες στη διαπλοκή: Όχι μόνον συνθηκολόγησες, αλλά και εκκαθαρίζεις όποιον αντιστέκεται», έγραψε στο Twitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου φωτογραφίζοντας τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για την κίνηση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, να προβλέψει την άμεση καθαίρεση των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία τους.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος κυριολεκτικά "είπε τα πράγματα με το όνομά τους", καυτηριάζοντας τα θέματα της διαφθοράς.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να λήξει το θέμα της υπερεξουσίας των καναλαρχών και τόνισε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε υφιστάμενους νταβατζήδες αλλά και επίδοξους, να πάρουν άδειες για κανάλια.

Σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες προχωρούν οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το ιδιοκτησιακό-μετοχικό καθεστώς των φαρμακείων.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς έφερε τροποποίηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των κενών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΡ, η οποία μπορεί να γίνει με πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: