18 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δεν έχει τέλος η τραγωδία των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο. Ένα οκτάχρονο παιδί βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε λέμβο στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τους γονείς του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από Τουρκία προς Φαρμακονήσι, το παιδί έπεσε στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρό.

Σε άλλο περιστατικό ανοικτά του Καστελόριζου ανασύρθηκαν νεκρές δύο γυναίκες, ένα βρέφος και ένα ακόμη παιδί. Ένας ακόμη άνδρας αγνοείται. Σε ένα νησί απέναντι από τα Στύρα Ευβοίας, την Αιγιλεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση να δημιουργήσει το θερινό Νταβός με στόχο να δημιουργήσει ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο. Τα σχέδια παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε λεωφόρους και οδούς στο κέντρο της Αθήνας τίθενται σε ισχύ σήμερα, Κυριακή, λόγω του «29ου Γύρου Αθήνας». Περισσότεροι από 15.000 δρομείς κάθε ηλικίας δίνουν το «παρών» στον αθλητικό θεσμό που αποτελεί παράλληλα και πολιτιστικό γεγονός καθώς οι διαδρομές περιλαμβάνουν τοπόσημα της Αθήνας.

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση καμερών αρχικά στα 17 νέα τρένα της γραμμής 2 πήρε η ΣΤΑΣΥ, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής. Η ΣΤΑΣΥ πέτυχε την αναίρεση προηγούμενης αρνητικής απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα χάρη σε ειδική μελέτη που προσκόμισε.

Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές στα ακανθώδη θέματα και ότι δεν είναι ο χρόνος που μετρά, αλλά η ουσία.

Κόσμος: Στην Κωνσταντινούπολη, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη - αλλά σε κάθε περίπτωση, χωρίς να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους - μεταβαίνει την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος. 

Η Μέρκελ ωστόσο φαίνεται να μη διαθέτει αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά, καθώς μόλις 10 ημέρες πριν είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.  Τέσσερις τούρκοι στρατιώτες και περίπου 20 κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενόσω οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα σύνορα με το Ιράκ. 

Στις συγκρούσεις παίρνουν μέρος και ελικόπτερα του τουρκικού στρατού. Περίπου 50 αλλοδαποί συνελήφθησαν την Κυριακή το πρωί στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης που είχε στόχο πρόσωπα που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Άγκυρα.

Πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,  Μπαν Γκι-μουν. Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι σήμερα πρόσφυγες, κάτι που εγείρει μια τεράστια πρόκληση για όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά αυτές στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Στις κάλπες καλούνται οι Αιγύπτιοι για τον πρώτο γύρο των εκλογών που θα αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το βασικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης που καταστέλλεται βιαίως από το 2013, δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Πάνω από 360.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τη φρούρηση των εκλογικών τμημάτων.

Οικονομία: Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου, το οποίο αποσυνδέεται από το βαθμολόγιο, επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

«Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του», τόνισε για τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Επίσκεψη-«αστραπή» στην Αθήνα προγραμματίζουν μέσα στην βδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ). Στόχος, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των οροσήμων που καθυστερούν.

Αθλητισμός: Με το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο (20:30) να ξεχωρίζει, συνεχίζεται η 7η αγωνιστική με τους αγώνες της Κυριακής. Ο «δικέφαλος» θέλει με νίκη να εκμεταλλευτεί την ήττα της ΑΕΚ το Σάββατο από τον Ολυμπιακό και να φτάσει στην 3η θέση της βαθμολογίας, λίγες μέρες πριν υποδεχτεί την Κρασνόνταρ για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Με τα γκολ των Πιάνιτς (56'), Ντε Ρόσι (59') και Ζερβίνιο (70'), η Ρόμα επικράτησε άνετα της Εμπολι με 3-1 και πλησίασε στην κορυφή του καμπιονάτο, μετά από οκτώ αγωνιστικές. Για τους «Ρωμαίους» ο Κώστας Μανωλάς και ο Βασίλης Τοροσίδης ήταν στις αρχικές επιλογές του Ρούντι Γκαρσιά.

Η Μίλαν αν και προηγήθηκε, δεν κατάφερε να κρατήσει το σκορ και έτσι ισοφαρίστηκε στο Τορίνο. Αυτό ήταν το τρίτο σερί ματς που οι «ροσονέρι» δεν καταφέρνουν να νικήσουν, προερχόμενοι μάλιστα από δύο ήττες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε στο 29ο λεπτό το δεύτερο γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης, στην άνετη νίκη επί της Λεβάντε με 3-0 και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία των «μερένγκες» με 324 γκολ.

Οι Μαδριλένοι ανέβηκαν προσωρινά στην κορυφή της Primera Division με 18 βαθμούς σε 8 αναμετρήσεις και περιμένουν τον αυριανό αγώνα της Βιγιαρεάλ με την Θέλτα για να δουν εάν θα τους ξεπεράσει το «κίτρινο υποβρύχιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: