07 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στην τρίτη και τελευταία μέρα μπήκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Περίπου τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης, αναφορικά με το γραφείο στο οποίο θα εγκατασταθεί στη Βουλή. «Θέλουν να με βάλουν σε ένα γραφείο του Μητσοτάκη και τους είπα ότι είναι γκαντέμης» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διακριτικά αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. «Είμαι βέβαιος ότι θα είστε πρόεδρος όλων των βουλευτών και εκείνων που υπερασπίζονται το πολίτευμα» είπε, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αιχμές για τον Απ.Τζιτζικώστα άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στον αγώνα για την προεδρία της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός ζήτησε να γίνουν ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ενότητα της ΝΔ την επόμενη μέρα.

«Εγώ μπορώ να μεγαλώσω την ΝΔ, να ξαναφέρω αυτούς που έφυγαν, χωρίς να χάσω και τον παραδοσιακό της ψηφοφόρο» δήλωσε την Τετάρτη ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε περιθώρια για μεταβατικές λύσεις». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές, θέτοντας ως όριο τις 400.000 συμμετοχές.

Κόσμος:Νέα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ δεκάδων που βρίσκονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία, με προσωπικές αντεγκλήσεις για ασήμαντες αφορμές να κλιμακώνονται γρήγορα σε συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι και τους 300 εμπλεκομένους.

Το μέτρο του αποκλεισμού της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, και του Όρους του Ναού, για τους Παλαίστινιους ήρε η ισραηλινή αστυνομία, μετά την ένταση που είχε κλιμακωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Η ένταση είχε δημιουργήσει φόβους ακόμη και για ξέσπασμα νέας ιντιφάντα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του δήλωσε πως δεν επιθυμεί «στρατιωτική κλιμάκωση» με το Ισραήλ.

Η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει πως δυνάμεις του συριακού στρατού προχώρησαν σε χερσαίες επιθέσεις στη δυτική Συρία συνοδευόμενες από πλήγματα ρωσικών μαχητικών. Σύμφωνα με το Παρατητήριο, στόχος ήταν τουλάχιστον τέσσερις θέσεις «ανταρτών» -χωρίς ακόμη να είναι σαφές για ποιες ομάδες επρόκειτο.

Το δεύτερο στάδιο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ με στόχο τα δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο τίθεται σε εφαρμογή, που προβλέπει πλέον και επεμβάσεις των ναυτικών δυνάμεων σε σκάφη διακινητών που πλέουν σε διεθνή ύδατα. Το δεύτερο στάδιο της λεγόμενης επιχείρησης «Σοφία» είχε καταρτιστεί τον Μάιο, όταν οι Βρυξέλλες κοιτούσαν κυρίως προς το προσφυγικό ρεύμα που έφτανε προς την Ιταλία.

Ο νέος CEO της Volkswagen ανέφερε πως ο όμιλος εκτιμά ότι η ανάκληση οχημάτων που επηρεάζονται από το σκάνδαλο με τη μέτρηση ρύπων μπορεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ευελπιστώντας πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός έτους- για αλλαγή λογισμικού στα περισσότερα, και ορισμένα για αλλαγή εξαρτημάτων.

Οικονομία:Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν κατά την έναρξη της συνεδριάσεως στη χρηματιστηριακή αγορά. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις μονάδες 674,53 σημειώνοντας άνοδο 0,57%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,664 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας και που υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ίσως έχασε τη δυναμική της το τρίτο τρίμηνο.

Κατά 1 δισ. ευρώ μείωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Ρόμπιν Λουντ, που υπολογιζόταν από τον Γιάννη Αναστασίου για το φιλικό της Τετάρτης με την Καλλιθέα (11:00), θα παραταχθούν οι «πράσινοι», καθώς ο νεαρός παίκτης κλήθηκε εσπευσμένα στην εθνική Φινλανδίας για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ρουμανία, που δειξάγεται την Πέμπτη στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2016.

Ο Φρανκ Ριμπερί, που απέχει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Μπάγερν επτά μήνες εξαιτίας ενός τραυματισμού στον αστράγαλο, που υπέστη στο Champions League το Μάρτιο, είναι έτοιμος να επιστρέψει. Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ξάνθη ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος ήρθε να προστεθεί άλλο ένα. Ο Γουάλας χτύπησε στη διάρκεια της προπόνησης στο πόδι του κι αποχώρησε από το γήπεδο, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστό το μέγεθος του τραυματισμού του. Όπως έγινε γνωστό η κατάσταση του αμυντικού της ακριτικής ομάδας θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: