12 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την Μυτιλήνη, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και προς την Ελλάδα».

Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων καταρτίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Μάρδας. Ο σχεδιασμός αυτός έχει δύο άξονες με κωδικές ονομασίες: «Θερινό Νταβός» και «Σίρλεϊ Μπάσεϊ», όπως αποκαλύπτει ο Βηματοδότης. Aρχίζει σήμερα, Δευτέρα, η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Διώτης κατηγορείται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς δεν αξιοποίησε τη δυνατότητά του να αντλήσει στοιχεία από τη λίστα και να ασκήσει φορολογικούς ελέγχους.

Χωρίς διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφιστεί, το αργότερο ώς το Σάββατο, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που ανοίγουν το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα. Η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ σήμερα, Δευτέρα (ώρα 17:30), θα συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος. Στην ομιλία του, ο Αλ.Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα και, συνεπώς, δεν νοούνται δισταγμοί ή αμφιθυμίες.

Ανοικτό παραμένει το μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων των αγροτών, όπου «όλα είναι μαχητά», όπως δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, καθώς οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Κόσμος: Με αίμα ξημέρωσε η Δευτέρα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς η ένταση στο Παλαιστινιακό έχει μείνει αμείωτη στην πόλη αλλά και στη Δυτική Όχθη: Απόπειρα νέας επίθεσης με μαχαίρι κατέληξε στο θάνατο ενός νεαρού Παλαιστίνιου, ενώ τις προηγούμενες ώρες ο νέος κύκλος ταραχών είχε στοιχίσει τη ζωή σε άλλους τρεις παλαιστίνιους.

Οι Λευκορώσοι, αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα όσα λέγονται στο Μινσκ, «ψήφισαν σταθερότητα και ειρήνη»: Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη», επανεξελέγη με πρόεδρος με το θριαμβευτικό (και αναμενόμενο) ποσοστό του 83,5%. Το Μινσκ κινείται στον αστερισμό της Μόσχας, όμως ο Λουκασένκο έχει δείξει εσχάτως την πρόθεση να εξομαλύνει τις σχέσεις με την ΕΕ - ενώ ο ίδιος είναι από τους λίγους κερδισμένους της ουκρανικής κρίσης.

Για θάνατο αριθμού τζιχαντιστών, και ανάμεσά τους «πιθανώς» και γάλλους υπηκόους, από τα νέα πλήγματα της γαλλικής αεροπορίας στη συριακή επικράτεια μιλούν αξιωματούχοι από το Παρίσι. Οι αναφορές μιλούν για έξι άτομα. Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο μιλά για δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας στο μακελειό της Άγκυρας, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος και την οργή και οι Αρχές αναζητούν το νήμα πίσω από τους δράστες. 

Επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση κρατά στους 97 τον επίσημο απολογισμό, με αρκετούς όμως τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το φιλοκουρδικό HDP τον έχει ήδη ανεβάσει σε πάνω από εκατό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Τουρκία την επομένη του απόλυτου σοκ. Μείξη οργής, φόβου και σύγχυσης έχει τυλίξει τη χώρα μετά την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της. 

Η επιστροφή στη σύγκρουση με το PKK, το Ισλαμικό Κράτος, οξεία πολιτική πόλωση και αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητα και οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία δημιουργούν τις συνθήκες για μία τέλεια καταιγίδα. Το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό και το ερώτημα είναι πώς θα πάει η Τουρκία στις πρόωρες κάλπες της 1ης Νοεμβρίου...

Οικονομία: Με μικρές διακυμάνσεις κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Διασώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - σταδιακά έως τα 67 και τα 62 για μειωμένη ή πλήρη με 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων - όσοι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία κατά τις 19 Αυγούστου 2015. 

Είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, όπως ορίζεται στο πολυνομοσχέδιο. Με προίκα την ανάθεση των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως το 2020 έναντι 50 εκατ. ευρώ ετησίως και, το κυριότερο, με ρύθμιση για τη διαγραφή των χρεών της υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί και η Κομισιόν, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Αθλητισμός: Την διαθεσή του να παραμείνει στον Ολυμπιακό παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον άλλων ευρωπαϊκών ομάδων εξέφρασε ο Κώστας Φορτούνης. Παράλληλα ο νεαρός μεσοεπιθετικός αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Μίτσελ και το παράπονο που είχε από αυτόν.

Στις 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη Νιόν της Ελβετίας, η κλήρωση για τα πλει οφ του EURO 2016 και στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με τη συμμετοχή των 24 φιναλίστ θα κληρώσει για την τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ημερομηνίες που εγκρίθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA στην συνεδρίασή της στην Πράγα.

Ιστορία έγραψε η Αλβανία, η οποία επικράτησε με 3-0 στην Αρμενία και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro. Στο άλλο ματς του 9ου ομίλου, η Πορτογαλία, που προκρίθηκε ως 1η, επικράτησε με 2-1 στη Σερβία. Την πρόκρισή της πανηγυρίζει από τον όμιλο της Ελλάδας (6ο) και η Ρουμανία, η οποία νίκησε με 3-0 στα Νησιά Φερόε. Για τον ίδιο όμιλο, Φινλανδία και Βόρεια Ιρλανδία (πέρασε ως 1η) έμειναν στο 1-1. 

Τέλος, στον 4ο όμιλο, η Γερμανία νίκησε 2-1 δύσκολα την Γεωργία και κατέκτησε την 1η θέση, ενώ το δεύτερο εισιτήριο πήρε η Πολωνία που επικράτησε με το ίδιο σκορ της Ιρλανδίας. Η Σκοτία σκόρπισε το Γιβραλτάρ με 6-0 εκτός έδρας στο αδιάφορο ματς του ομίλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: