22 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Η πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και κυρίως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλά και η στενότερη ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στην προώθηση του ΤΑΡ και του IGB ήταν δύο βασικά σημεία των συνομιλιών που είχε κατά την παραμονή της στην Αθήνα η Βικτόρια Νούλαντ. Η αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης είχε συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Με κάθε τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση και ανόρθωση του δημόσιου σχολείου. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού και αυτό θα υλοποιήσουμε» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσο για τη δήλωσή του για τις «πενταροδεκάρες», ο κ. Φίλης είπε ότι δεν μιλά «για σχήματα λόγου αλλά με ουσία». «Η ουσία είναι ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να ανορθωθεί. Από αυτό κρίνεται η κυβέρνηση. Όλα τα άλλα αφήστε τα» ανέφερε.

Προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας έχει προκαλέσει η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώνεται από το πρωί. Λόγω της νεροποντής η ορατότητα είναι περιορισμένη. Στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από ΙΧ αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί. Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω της η πρωινή καταιγίδα και στην Ηλεία, όπου υπόγεια και χωράφια έχουν πλημμυρίσει, ενώ η νεροποντή παρέσυρε και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Tην εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία της ΝΔ μετέφεραν στη Μαδρίτη οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Στο διήμερο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης, οι υποψήφιοι πρόεδροι της συντηρητικής παράταξης κινούνται σαν ξένοι στην ίδια πόλη.

Αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και «να αγκυροβολήσει μόνιμα στη ζώνη του ευρώ» δηλώνει ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έρχεται το απόγευμα στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη. «Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» λέει.

Κόσμος: Το τι συνέβαινε στους διαδρόμους Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης το τριήμερο της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την Ελλάδα, όπου το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ μπήκε στο τραπέζι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει ο βρετανικός Guardian επικαλούμενος πηγές από το παρασκήνιο. Η επιμονή του γερμανού ΥΠΟΙΚ, η έκπληξη στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι αντιδράσεις από Παρίσι και Ρώμη.

Θανάσιμα πυροβόλησε στρατιώτης στην Ιερουσαλήμ έναν Ισραηλινό που θεώρησε «παλαστίνιο τρομοκράτη», σε ένα περιστατικό που προστίθενται σε όσα δείχνουν με τον δραματικότερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Παράλληλα, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ως ύποπτοι για το λιντσάρισμα του πρόσφυγα από την Ερυθραία που είχε λανθασμένα θεωρηθεί συνεργός στην επίθεση στα λεωφορεία στη Μπεερσεβά.

Η κυβέρνηση της Σλοβενία έχει υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων ώστε να βοηθήσουν τις Αρχές της στη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος. Η Λιουμπλιάνα έχει γίνει από το Σαββατοκύριακο ο τελευταίος σταθμός στο βαλκανικό διάδρομο πριν την Αυστρία, και μόνο την Τετάρτη είχαν φτάσει στη χώρα 10.000 άτομα, κυριώς Σύροι πρόσφυγες. Επίσκεψη Αβραμόπουλου στη χώρα.

Στη δημοσιότητα έβγαλε το Wikileaks στοιχεία από την προσωπική ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, τα οποία φαίνεται ότι προήλθαν από την εισβολή που είχε κάνει χάκερ που δηλώνει «μαθητής». Η υπηρεσία χαρακτήρισε «έγκλημα με θύμα την οικογένεια Μπρέναν» τη δημοσιοποίηση, αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν έχουν διαρρεύσει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία με επιστολή τους στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την επιτροπή κυρώσεων για το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει και να «αναλάβει δράση» μετά την πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Τεχεράνη.

Οικονομία: Σωρευτική μείωση 60,5% έχει υποστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το διάστημα 2009 -2014. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Infobank Hellastat (IBHS), η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται για το 2014 σε 2 δισ. ευρώ, μειωμένη περαιτέρω κατά 15% σε σχέση με το 2013 και σωρευτικά 60,5% έναντι του 2009.

Δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρουσιάζει την Παρασκευή την κυβερνητική πρόταση στους θεσμούς. Όπως ξεκαθαρίζει οι όποιες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες και είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις εισφορών.

Αθλητισμός: Την πρώτη του νίκη στους ομίλους του Europa League διεκδικεί στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ρωσική ομάδα Κράσνονταρ (10:05, OTE Sport 2). Παράλληλα δύσκολη αποστολή θα έχει και ο Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος στο πλαίσιο του 11ου ομίλου θα παίξει στο «ΓΣΠ» της Κύπρου κόντρα στον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ (20:00, OTE Sport 3).

Και οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου της Βραζιλίας σταμάτησαν σήμερα τα ξημερώματα (άρχισαν 03:00 ώρα Ελλάδας), λίγα λεπτά μετά την σέντρα, αφού στη μία περίπτωση οι δύο ομάδες φορούσαν παρόμοιες φανέλες και στο άλλο παιχνίδι δημιουργήθηκε πρόβλημα στο φωτισμό από τους προβολείς.

Δύσκολες ώρες για τον Γιόχαν Κρόιφ, καθώς σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, ο Ολλανδός θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου διαγνώστηκε πως πάσχει από καρκίνο στους πνεύμονες. Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός «Rac1», ο 68χρονος «ιπτάμενος Ολλανδός» εισήχθη προχθές σε νοσοκομείο της Βαρκελόνης, όπου έγινε η διάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: