19 Οκτωβρίου, 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ»

 

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, διοργανώνεται στην Αθήνα, από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2015, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Η Διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

 

Η πραγματοποίηση της Διάσκεψης θα παράσχει τη δυνατότητα έναρξης ενός περιεκτικού και σφαιρικού διαλόγου μεταξύ όλων των περιφερειακών και διεθνών δρώντων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί των περιοχών της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα των πανανθρώπινων αξιών της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας.

Η Ελλάδα, εμφορούμενη από τις αξίες αυτές και διατηρώντας ιστορικούς και παραδοσιακά άριστους δεσμούς με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, επιθυμεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και τη διαμεσολάβησή της για την εξεύρεση επωφελών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Πατριάρχες και επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών στην περιοχή, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού κόσμουκαθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Δείπνο προς τιμή των Προκαθημένων που συμμετέχουν στην Διεθνή Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό 18/10/2015

Δείπνο προς τιμή των Ορθόδοξων Προκαθημένων και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης της Αθήνας για τον Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό παρετέθη  χθες το βράδυ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στο δείπνο παρέστησαν επίσης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, εκπρόσωποι άλλων ορθόδοξων Εκκλησιών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διάσκεψης, υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΣΟ καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ξεκίνησε τις εργασίες της η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών με θέμα: ''Θρησκευτική και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή''.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Ιεράρχες, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.

Επίσης συμμετέχουν προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και στην συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στους πρόσφυγες.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αναφέρθηκε στην δράση των εξτρεμιστών οι οποίοι προβαίνουν σε καταστροφές αρχαίων μνημείων αλλά και θηριωδίες εναντίον Χριστιανών και αμάχων στην Μ. Ανατολή.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο κόσμος μας δεν μπορεί να αντέξει άλλη καταπίεση. Πρόσκληση στους θρησκευτικούς ηγέτες να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός κοινού διαύλου επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της θρησκευτικής βίας και του φανατισμού.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην τοποθέτησή του στη Διεθνή Διάσκεψη υπενθύμισε την διαχρονική έμπρακτη στήριξη της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στην προώθηση του διαθρησκειακού και διαχριστιανικού διαλόγου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί εκ νέου και να εδραιωθεί κλίμα αρμονικής και βιώσιμης συνύπαρξης των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή.

Επίσης έκανε μνεία στις ατυχείς καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί στο ζήτημα αυτό. Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή εισροή μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχοντας καταστεί η βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.

 «Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους» τόνισε απευθύνοντας έκκληση προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσει την πολιτική της ως προς την πτυχή της μετεγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών. 

''Πιστεύουμε ότι ο Διαθρησκευτικός διάλογος είναι το κλειδί στην λύση του προβλήματος, για να εξαλείψουμε τον θρησκευτικό φανατισμό, γι' αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει αυτή την προσπάθεια. 
 
Η εξάπλωση του θρησκευτικού φανατισμού στην Μέση Ανατολή απειλεί με αφανισμό τον θρησκευτικό πλουραλισμό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δέχεται όλους τους πρόσφυγες από την Συρία προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Η Μέση Ανατολή πρέπει να μεταμορφωθεί και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την παιδεία'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: ''Σήμερα αναρωτιέμαι αντί να είμαστε εδώ και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα μήπως θα έπρεπε να είχαμε μεριμνήσει νωρίτερα ώστε να μην ξερριζωθούν από τα σπίτια τους; Στο μέτρο που μου αναλογεί ζητώ συγγνώμη για κάθε παιδί που έφυγε, γιατί δεν έκανα κάτι για να σταματήσω αυτό το ταξίδι. Σήμερα καλούμαστε να αφήσουμε τα λόγια, να αναλάβουμε πρωτοβουλία με ουσία και συγκεκριμένα αποτελέσματα, οτιδήποτε άλλο αποτελεί προδοσία στην χριστιανική μας υπόσταση''.

Ο Προκαθήμενος της Αντιοχειανής Εκκλησίας, που εδώ και αιώνες συνυπάρχει αρμονικά με άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην γεωγραφική περιοχή που αποτέλεσε λίκνο για την χριστιανική διδασκαλία και Θεολογία έκλεισε την τοποθέτησή του με την έκκληση που απηύθυνε στα ελληνικά:«αφήστε τον λαό μας να ζήσει», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εγκύψει στα μείζονα πολιτικά και ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Συρία και ο Λίβανος, οι χώρες στις οποίες αναπτύσσεται ιστορικά και γεωγραφικά το Πατριαρχείο της Αντιόχειας.

Ζήτησε από την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια κοινότητα να εγκύψουν και να ανακουφίσουν τον πόνο των Σύρων και των Λιβανέζων, αλλά και όλων των πολιτών της Μέσης Ανατολής. Ο προκαθήμενος της Αντιοχειανής Εκκλησίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανήκεστη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες μουσουλμανικές και χριστιανικές η συνεχιζόμενη βία και ο πόλεμος, η ενίσχυση του εξτρεμισμού και της μισαλλοδοξίας.

«Η άνοιξη που κάποιοι ανακοίνωσαν οδήγησε στην καταστροφή των Εκκλησιών και των τζαμιών μας. Στην Ανατολή υπάρχει αφανισμός του τόπου. Η λύση είναι η προώθηση του διαλόγου» υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ιωάννης, καλώντας όσους μιλούν για την προστασία των χριστιανών να επιδιώξουν την ειρήνη.

«Η ειρήνη και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η πονεμένη μας γη είναι ο τόπος μας και εκεί θα παραμείνουμε. Είναι καιρός να αφυπνιστεί ο κόσμος γιατί η επίτευξη της ειρήνης» είπε ο Πατριάρχης Αντιοχείας, που στη συνέχεια έκανε αναφορά στη αναπόφευκτη, όπως χαρακτήρισε, μετανάστευση εξαιτίας του αιματηρού που απειλεί την ειρηνική συνύπαρξη.

Εφέστησε την προσοχή των παρισταμένων στο Λίβανο και την απειλή κατάρρευσης των συνταγματικών θεσμών και τις πράξεις τρομοκρατίας που υποσκάπτουν το αστικό κράτος και απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση του κύρους του κράτους του Λιβάνου που διατηρεί τις πολιτικές και θρησκευτικές ισορροπίες.
 
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν έκρυψε την πικρία του για την διεθνή σιωπή και αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας στην από τριετίας  απεχθή και απερίγραπτη πράξη απαγωγής από αγνώστους δυο Σύρων Επισκόπων, του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, κατά σάρκα αδελφού του Πατριάρχη Ιωάννη, και του Συροϊακωβίτη Επισκόπου Γιοχάννα Ιμπραήμ απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει έμπρακτα στην άμεση απελευθέρωση των δυο απαχθέντων Επισκόπων.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται». Η Διεθνής Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό ξεκίνησε με εικόνες από όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την για αιώνες αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών λαών και θρησκειών στον ελλαδικό χώρο.

Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, ρ/καθολικές εκκλησίες και ναοί, μουσουλμανικά τεμένη ανά την Ελλάδα και εβραϊκές συναγωγές παρέλασαν από τα videowall της Διάσκεψης υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί το θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξης και ακρογωνιαίο λίθος της πολυπολιτισμικότητας ως σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης έκανε μνεία στην ιδιαίτερη σημασία της Διάσκεψης των Αθηνών και την καίρια σημασία που αποκτά ενόψει της ιστορικής κρισιμότητας της παρούσας περιόδου που οι φωτιές του πολέμου απειλούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει η προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή και για τις εικόνες που καθημερινά μας κατακλύζουν και δεν συμβιβάζονται με καμία έννοια ειρήνης και πολιτισμού.

Έκανε αναφορά στην ιστορική πορεία της Μέσης Ανατολής ως σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, που διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την επιρροή του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην περιοχή εκφράζοντας την ευχή να καταστεί και πάλι η Μέση Ανατολή χώρος συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών.

Κάλεσε, τέλος, τους παριστάμενους συνέδρους, κυρίως τους θρησκευτικούς ηγέτες να προτάξουν την ανάγκη της αρμονικής συμβίωσης καταλήγοντας με τον μακαρισμό:«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται».

Νίκος Κοτζιάς: Η απάλειψη του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.Ο υπουργός έκανε μνεία στην ιστορική πορεία της Μεσογείου και την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στην Δύση, αλλά και στα δείγματα της πολυπολιτισμικότητας που ενυπάρχουν από αιώνες στη Μέση Ανατολή, όπου συνυπήρξαν αρμονικά η μουσουλμανική θρησκεία και ο χριστιανισμός για αιώνες.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς στηλίτευσε τον εξτρεμισμό που δρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και υπό το μανδύα της θρησκείας και της ισχύος  προχωρά στη συστηματική καταστροφή πολιτιστικών αγαθών και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καταπατούν παναθρώπινους κανόνες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη της ταυτότητας της Μέσης Ανατολής λόγω του πολέμου και των θρησκευτικών διώξεων υπογραμμίζοντας ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία αυτή την ώρα την πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Συρία, ζητώντας αυστηρές τιμωρίες για τα συστήματα των διακινητών προσφύγων και των πατρώνων τους.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, έχοντας ως στόχο να καταστεί παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης. 
Η Διάσκεψη συνεχίζεται.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: