07 Οκτωβρίου, 2015

ΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Χρόνο ψάχνει και χρόνο δεν βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση, με το κούρεμα των καταθέσεων να έρχεται όλο και πιο κοντά μέρα με τη μέρα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες.

Από την μια πρέπει να αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος από τους δανειστές, ενώ από την άλλη πρέπει να προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πριν το τέλος του έτους, αφού με την έλευση του 2016 θα είναι πλέον επίσημη η Κοινοτική Οδηγία σχετικά με την επιβολή του bail-in για τις τράπεζες. 

Το συγκεκριμένο περιβάλλον αφήνει από ελάχιστο έως μηδενικό χώρο για διαπραγματεύσεις, κάνοντας την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων να μοιάζει με όνειρο καλοκαιρινής νυχτός. Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα έλαβε νέο τελεσίγραφο από την πλευρά της ΕΕ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της ΕΕ, ο οποίος αρνήθηκε να δοθεί στην δημοσιότητα το όνομά του, κατέστησε πλέον σαφή την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για την ακρίβεια τόνισε τρία βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική ώστε να ξεκινήσει η  κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών:

1.Αρχικά πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα

2.Εν συνεχεία να αξιολογηθεί η υλοποίηση τους

3.Τέλος να δοθεί η εντολή εκταμίευσης των κεφαλαίων που απομένουν να δοθούν

Παράλληλα προειδοποίησε ότι:

1.Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

2.Θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επί του παρόντος δεν συζητείται. Η σχετική διαπραγμάτευση αναμένεται να αρχίσει όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: