24 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα που αγνοείτο από την Πέμπτη στο Καματερό, όταν λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας που έπληξε τη δυτική Αττική, το Ι.Χ. που οδηγούσε έπεσε στο ρέμα της Πικροδάφνης. Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε το βράδυ στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας.

Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο αναμένεται να πάρει απόψε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Στη Βουλή ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νόμου. Η συζήτηση για την Παιδεία πρέπει να περιστραφεί γύρω από την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και όχι γύρω από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επανέλαβε ο Νίκος Φίλης. 

Για το θέμα του ΦΠΑ σημείωσε ότι δεν υποτιμά ότι κάποιοι άνθρωποι θα δώσουν επιπλέον χρήματα, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη σοβαρή επιβάρυνση. Μια επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε με την επιστροφή στην κανονική ώρα από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Με τη λήξη της θερινής ώρας, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω στις 04.00 ώστε να δείχνουν 03:00.

Κόσμος: Με σχέδιο 16 σημείων προσέρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη «μίνι Σύνοδο» ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών για τον προσφυγικό βαλκανικό διάδρομο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την θέσπιση κανόνων στη διαχείριση του ρεύματος από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Στόχος είναι «τερματιστεί να γίνονται μπαλάκι οι πρόσφυγες», όμως - όπως φάνηκε και στη συνάντηση του ΕΛΚ - οι απόψεις των διαφορετικών ηγεσιών αποκλίνουν σε αρκετά σημεία.

Η Πατρίσια, ο κυκλώνας «τέρας» που είχε γιγαντωθεί στο Ειρηνικό πλησιάζοντας το Μεξικό, έφτασε στην ξηρά αποδυναμωμένος ενώ είχαν ήδη απομακρυνθεί προληκτικά κάτοικοι των παράκτιων περιοχών. «Μικρότερες οι πρώτες ζημιές από ό,τι φοβόμασταν, αλλά πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή» λέει ο μεξικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος παραμένει. Σαράντα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν λεωφορείο συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό έξω από τη Μπορντώ, στη νότια Γαλλία. Το λεωφορείο μετέφερε ηλικιωμένους και μετά τη σύγκρουση, σε επικίνδυνη στροφή του δρόμου, τα δύο οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες. 

Οι ηλικιωμένοι είχαν ξεκινήσει το πρωί από κοντινή πόλη για εκδρομή. Το Μεξικό προετοιμάζεται για τον ιστορικών διαστάσεων κυκλώνα Πατρίσια, ο οποίος προσεγγίζει τις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας. Ο κυκλώνας είναι κατηγορίας πέντε και είναι ο πιο ισχυρός που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, τον συνέκρινε με τον τυφώνα Χαϊγιάν που είχε σκοτώσει 6.300 άτομα στις Φιλιππίνες το 2013.

«Εποικοδομητική» και «παραγωγική» χαρακτήρισε ο Τζον Κέρι τη συνάντηση στη Βιέννη που είχαν αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία που είχαν στόχο να βρουν πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία. Από την πλευρά της, η Ρωσία σημείωσε ότι θέλει να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συνομιλίες το Ιράν και η Αίγυπτος.

Οικονομία: Την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά και δημοσιονομικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας (σε ΒΒ+ από ΒΒ-) από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συζητήθηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Αθλητισμός: Με το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ να ξεχωρίζει συνεχίζεται με τη 10η αγωνιστική η Premier League. Στο «Μπαλαϊδος» του Βίγκο διεξάγεται η σπουδαιότερη αναμέτρηση της 9ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, με τη Θέλτα να υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εύκολο έργο αναμένεται να έχει η πρωτοπόρος της Bundesliga και αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, Μπάγερν Μονάχου στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος. Δύσκολο έργο στην προσπάθεια να μείνει πρώτη έχει η Φιορεντίνα, η οποία στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος υποδέχεται τη Ρόμα στον ντέρμπι της αγωνιστικής.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Παναθηναϊκός και λίγες ώρες μετά την επιστολή της ΕΠΟ προς τη Σούπερ Λιγκ, έπειτα από το αίτημα της ΠΑΕ για αλλαγή του διαιτητή Αρετόπουλου από το κυριακάτικο ντέρμπι. Οι «πράσινοι» απάντησαν στην Ομοσπονδία χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρό της «τρις κακουργηματικά κατηγορούμενο» και επισημαίνουν πως και ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ εμπλέκεται δικαστικές έρευνες στο ποδόσφαιρο. Τέλος, οι «πράσινοί» τονίζουν πως κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους.

Τα Τρίκαλα επικράτησαν με σκορ 3-2 της Κέρκυρας στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 5ης αγωνιστικής της Football League και βρίσκονται πλέον στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ενώ παράλληλα φάνηκε πως διατηρούν - έστω και δύσκολα - τον ρόλο του αουτσάιντερ για άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 2-2, αλλά οι Θεσσαλοί κατάφεραν να βρουν τον δρόμο για τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: