17 Οκτωβρίου, 2015

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Κατάρ, μέσω της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Σκοπός είναι να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως, σε ενεργειακό επίπεδο, η Ευρώπη από την Ρωσία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την εξέλιξη των έργων Ελλάδος-Βουλγαρίας».

Ο Amos Hokstain, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε ενεργειακά θέματα, αναφέρει πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenujk Petkov με την συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hokstayn σε μια κλειστή συνάντηση. Σε αυτήν ανακοινώθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την εξέλιξη των έργων διασύνδεσης Ελλάδος-Βουλγαρίας ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας.
 
Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία πήγε πολύ καλά. Το κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας  Βουλγαρίας (IGB). Θέσαμε ζητήματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του έργου. Ο αγωγός έχει την δική του ξεχωριστή σημασία, για όλα τα κόμματα..».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχέδια αυτά: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και κατά την διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό, αλλά και στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας–ΗΠΑ. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στον αγωγό IGB, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία», δήλωσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας Υπουργός πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον κ. Hokstayn για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP). «Ο TAP έχει τεράστια στρατηγική σημασία ως έργο. Η κυβέρνησή μας κληρονόμησε μια συμφωνία, οι όροι της οποίας , πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι καλύτεροι, τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά», τόνισε ο υπουργός.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι φεύγει με την πεποίθηση ότι μαζί με το Έλληνα Υπουργό έχουν δημιουργήσει μια βαθιά στρατηγική εταιρική σχέση, και ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται οι δύο χώρες στενά, όπως έκαναν στο παρελθόν». ΟΙ ΗΠΑ είναι πολύ μακριά από τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, και η κόντρα που έχει ανάψει με αφορμή την Συρία θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια. 

Αυτό το «come back» των Ρώσων στην περιοχή αυτή αποτελεί γεωπολιτικό στόχο από τον 17ο αιώνα. Η κλιμάκωση και η τελική σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων είναι τελικά μονόδρομος. Η Συρία μετά την παρέμβαση της Ρωσίας «χάνεται» ολοκληρωτικά για τις ΗΠΑ, οπότε στενεύουν και οι επιλογές της Ουάσιγκτον σε σχέση με την διαδρομή του αγωγού αυτού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: