26 Οκτωβρίου, 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ 50.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Οι 30.000 θέσεις υποδοχής, εκ των οποίων 7.000 στα νησιά του Αιγαίου και 23.000 ανά την επικράτεια, θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους και οι υπόλοιπες σε δεύτερη φάση.Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες χαιρέτισαν την αποφασιστική στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των προσφύγων.

Οι 13 Ευρωπαίοι ηγέτες, 10 της Ε.Ε. και τρεις υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύθηκαν επίσης να συστήσουν σημεία επαφής τα οποία θα έχουν ανοικτή επικοινωνία με το γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν. 

Σε σχέση με τη χώρα μας, ο κ. Γιούνκερ επίσημανε επίσης ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ώστε να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος των προσφύγων στις χώρες αυτές με προορισμό το βορά της Ευρώπης.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανιών ώστε να δοθεί άμεσα προσωρινή στέγη σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο ύπαιθρο. Η τήρηση των συμφωνηθέντων θα ελέγχεται σε εβδομαδιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αξιολογεί την κατάσταση.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ αφού εξήρε τη στάση της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την Τουρκία, ενώ δόθηκε - όπως είπε - εντολή στην Κομισιόν να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, ώστε να παίρνουν πίσω τους υπηκόους τους που εισέρχονται παράνομα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και ατόμων που δεν χρειάζονται προστασία, αλλά έρχονται στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: