08 Σεπτεμβρίου, 2015

ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΛΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Αν δεν το βλέπαμε, δεν θα το πιστεύαμε για τη Γερμανία. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 5 και 6 Σεπτεμβρίου όλη η χώρα ήταν στο πόδι για να υποδεχτεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες επιπλέον 20.000 πρόσφυγες.

Στο Μόναχο, αλλά επίσης στη Φρανκφούρτη, στο Ντόρτμουντ και σε πολλές άλλες πόλεις, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί μεταμορφώθηκαν σε κέντρα υποδοχής μετά την απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να δεχτεί πολλές χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν μπλοκαριστεί στα σύνορα της Ουγγαρίας. Αυθόρμητα, οι Γερμανοί έφεραν ρούχα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες και τους υποδέχτηκαν με πολύχρωμα μπαλόνια, με δώρα καλωσορίσματος και με χειροκροτήματα.

Πολλοί πρόσφυγες έφτασαν με το τρένο στο Μόναχο αλλά μοιράστηκαν σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με τα ποσοστά που έχουν τεθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με κριτήριο τον πλούτο του τοπικού πληθυσμού της κάθε περιοχής. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, η Ρηνανία του Βορρά θα υποδεχθεί 21,2% των προσφύγων, η Βαυαρία 15,3% και η Βρέμη 0,9%. Η ιστορική απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους σοσιαλδημοκράτες της Βαυαρίας, αλλά αποδοκιμάστηκε από τους χριστιανοδημοκράτες που δήλωσαν ότι «πρόκειται για ένα κακό σήμα που δίνουμε».

Το βράδυ της Κυριακής οι επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης είχαν ειδική συσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο για να διοργανώσουν την άφιξη τόσων προσφύγων. Τα κρατικά ταμεία θα διαθέσουν επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουν επιπλέον 30.000 θέσεις υποδοχής στα κέντρα για πρόσφυγες. Για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προσληφθούν επιπλέον 3.000 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι ARD στις 3 Σεπτεμβρίου, το 95% των Γερμανών χαίρονται γιατί το κύμα των προσφύγων γίνεται δεκτό με αλληλεγγύη στη χώρα τους. Το 45% των Γερμανών πιστεύει ότι η μετανάστευση προσφέρει «περισσότερα πλεονεκτήματα για τη χώρα», ενώ το 33% εκτιμά ότι τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πιο εύποροι Γερμανοί και όσοι είναι κάτω των 40 ετών είναι πιο δεκτικοί στο κύμα των προσφύγων, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι δείχνουν πολύ πιο συγκρατημένοι. Συνολικά το 96% των Γερμανών θεωρούν σωστό να δέχεται η χώρα τους πρόσφυγες λόγω πολέμου. Αντίθετα, το 28% εκτιμά ότι η Γερμανία πρέπει να δέχεται μόνο οικονομικούς μετανάστες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: