14 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την αγωνία των προσφύγων να φθάσουν στις ακτές της Λέσβου αποτυπώνουν με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο οι φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters, που τραβήχτηκαν χτες Κυριακή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εικόνες των μικρών παιδιών και η μάχη των γονιών τους μέσα στη θάλασσα προκειμένου να τα μεταφέρουν ασφαλή στις ακτές.

Στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΤΑΙΠΕΔ, επί της οδού Κολοκοτρώνη 1-3 στο κέντρο της Αθήνας εισέβαλε στις 8:10 το πρωί η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Μέλη της ομάδας αναρχικών προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα γραφεία, στον 7ο όροφο. Μεταξύ άλλων, έσπασαν τζάμια, υπολογιστές, λάπτοπ, εκτυπωτές και κάμερες, ενώ κατέστρεψαν και έγγραφα πριν εξαφανιστούν.

Το «κατηγορώ» της Εισαγγελίας για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα ακούγεται μετά από 16 συνεδριάσεις στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.

Στον εισαγγελέα οδηγείται εντός της ημέρας ο 15χρονος μαθητής, ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε 17χρονο στην Κάτω Αχαΐα. Εκτός από τον 15χρονο συνελήφθη και η 42χρονη μητέρα του δράστη για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη νομισματική ένωση.

Κόσμος:O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυτό, όπου επισκέφθηκε πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, ενώ νωρίτερα, όρισε τον βουλευτή Ρίτσαρντ Χάρινγκτον αρμόδιο για την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων στη Βρετανία.

Με χώρες της ανατολικής Ευρώπης να στυλώνουν τα πόδια στη πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή προσφύγων με ποσοστώσεις, οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» προσέρχονται στις Βρυξέλλες ψάχνοντας απάντηση στην προσφυγική κρίση. Υπενθύμιση του αδιεξόδου η αναστολή της Σένγκεν στην καρδιά της ηπείρου και το νέο τραγικό ναυάγιο με θύματα παιδιά στο Φαρμακονήσι.

Η Γερμανία φέρεται να εξετάζει ελέγχους και στα σύνορα με την Τσεχία. Μετέωροι χιλιάδες πρόσφυγες στον «βαλκανικό διάδρομο». Όλες οι εξελίξεις. Το Εργατικό Κόμμα θα κάνει καμπάνια υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε η αρμόδια του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χίλαρι Μπεν. Ταραχές ξέσπασαν για δεύτερη συνεχή ημέρα μεταξύ Παλαιστίνιων και της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ. 

Η ένταση γίνεται με φόντο των εορτασμών της εβραϊκής πρωτοχρονιάς. Τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού χαρακτηρίζουν οι υπηρεσίες ΗΠΑ τις φωτιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, εξαιτίας των οποίων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους χιλιάδες κάτοικοι ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα. Οι πολιτειακές αρχές έχουν κηρύξει τις περιοχές που πλήττονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν εκδώσει υποχρεωτικές διαταγές εκκένωσης.

Οικονομία: Στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα (20 Σεπτεμβρίου), στην Καταλονία (27 Σεπτεμβρίου) και στην Πορτογαλία (Οκτώβριος 4) εστιάζει ανάλυση που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα η Goldman Sachs.

Αύξηση 0,9% κατέγραψε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2015 ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δευτέρου τριμήνου 2014.  Σημαντική μείωση κατέγραψαν τον Ιούλιο οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται με την πτώση της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

Αθλητισμός: Δεν ξέρει να χάνει ο Ζοζέ Μουρίνιο... Ο Πορτογάλος τεχνικός το απέδειξε πάλι, με την αντίδραση του μετά το ματς στο «Γκούντισον Παρκ» και την ήττα από την Εβερτον με 3-1. Ο τεχνικός της Τσέλσι επιτέθηκε φραστικά στο συνάδελφο του της γηπεδούχου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, όταν τον είδε να μιλάει στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος του αγώνα:

Το ερώτημα είναι εύλογο: Θα στηριχτεί και αυτή την φορά ο Γιάννης Αναστασίου, όπως έγινε μετά τους αποκλεισμούς από τη Μπριζ (Champions League) και Καμπάλα (Europa League); Η απάντηση θα δοθεί στη διάρκεια της Δευτέρας και συγκεκριμένα μετά τη σύσκεψη κορυφής που θα έχουν οι διοικούντες την ΠΑΕ και οι υπεύθυνοι του ποδοσφαιρικού τμήματος. 

Με πιο απλά λόγια, εντός της ημέρας θα γίνει γνωστό εάν ο Γιάννης Αναστασίου θα συνεχίσει το έργο του στο «τριφύλλι» ή, από πολύ νωρίς η διοίκηση θα αναζητήσει το διάδοχό του. Επιστροφή στις νίκες για την Μονακό, καθώς στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής στο Championnat, οι Μονεγάσκοι, επικράτησαν εκτός έδρας της Γκαζελέκ Αζαξιό με 1-0 και βελτίωσαν την θέση τους στην βαθμολογία. 

Η Μαρσέιγ ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Μπαστιά με 4-1 στο «Βελοντρόμ» σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 5η αγωνιστική. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: