03 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Από τις εκλογές πρέπει να προκύψει αυτό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. Γιατί έπρεπε να αλλάξει αυτό τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα;» είναι η άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, την οποία αποκάλεσε «εθνική ομάδα ανασυγκρότησης», και επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης της κοινωνίας στην προσπάθεια αυτή.

Στην περίπτωση που το Ποτάμι είναι σε θέση να καθορίσει την μετεκλογική συνεργασία, θα επιδιώξει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΒΗΜΑ 99,5. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να ψαλιδίσουν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για να τους τιμωρήσει για τα όσα έκαναν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, σημειώνοντας ότι χρειάζονται μόνο μερικές επί μέρους παρεμβάσεις.

Το μήνυμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, υπέρ μετεκλογικών συνεργασιών, φαίνεται ότι έχει ληφθεί, σε κάποιο βαθμό, από την Κουμουνδούρου. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, αυτό που αποκλείεται με έμφαση είναι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Αντίθετα, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπαίνει στην ίδια μοίρα.

Εντολή για την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα δημιουργεί προσδοκίες και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την προσεχή εβδομάδα, αλλά κυρίως θα αποτελέσει το βασικό όπλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη μάχη της ΔΕΘ και στο ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Εμείς δεν είμαστε το κόμμα της δραχμής, είμαστε το κόμμα του αντιμνημονιακού προγράμματος που θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας» δήλωσε ο υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας Κώστας Λαπαβίτσας. «Το ευρώ πνίγει την Ελλάδα», εξήγησε.

Κόσμος: Τον Δεκέμβριο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή ημερομηνία. Την παραίτησή του, παραμονές των προεδρικών εκλογών, υπέβαλε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, λίγες ώρες αφού είχε διαταχθεί να τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για υπόθεση διαφθοράς. 

Ο Μολίνα θα εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για απάτη και παθητική δωροδοκία σε υπόθεση κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία. Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Μολίνα ούτως ή άλλως δεν θα ήταν υποψήφιος, γίνονται την Κυριακή.Φωτιά εκδηλώθηκε σε τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου Ντομοντέντοβο της Μόσχας, με αποτέλεσμα οι Αρχές του αερολιμένα να εκκενώσουν τον χώρο και να απομακρύνουν 3.000 επιβάτες, ενώ σχεδόν 60 πτήσεις καθυστέρησαν πριν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Εκατοντάδες τρακτέρ συγκλίνουν στην γαλλική πρωτεύουσα, από όλες τις κατευθύνσεις, σε διαμαρτυρία των αγροτών για τα οικονομικά μέτρα που τους εμποδίζουν να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες αγροτικές εισαγωγές. Οι πομπές με τα τρακτέρ προχωρούν αργά στις εθνικές γύρω από το Παρίσι με στόχο να πραγαμτοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Ένα πλεούμενο που μετέφερε περίπου 100 ανθρώπους ανατράπηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μαλαισίας, κοντά στα Στενά της Μάλακα, ανακοίνωσαν σήμερα οι ναυτικές Αρχές της χώρας. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό εάν υπάρχουν νεκροί, πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 13 ανθρώπους - πιθανότατα ινδονήσιους παράτυπους μετανάστες - που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.

Οικονομία: Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό του τετάρτου τριμήνου 2015, μεταδίδει σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg. Δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως λόγω των χαμηλών τιμών στα εμπορεύματα και ειδικά στο πετρέλαιο, την επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και της πτώσης στις μετοχικές αγορές παγκοσμίως η ΕΚΤ βλέπει πως οι αποπληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, με μοχλό την άνοδο των τραπεζικών μετοχών.   Στην αποσαφήνιση πως δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των capital controls για τους υποψήφιους βουλευτές προχώρησαν σήμερα Πέμπτη κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Για τους υποψήφιους βουλευτές ισχύουν τα ίδια όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές. Ούτε προνόμια ούτε διευκολύνσεις - δεν υπάρχει χαλάρωση των capital controls σε σχέση με τους υποψήφιους βουλευτές, απλώς δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος ειδικού προσωρινού λογαριασμού 2 εβδομάδες για τη διευκόλυνση της κίνησής τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου», ανέφεραν.

Αθλητισμός: Ο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος κλήθηκε στην αποστολή της Σουηδίας για τους αγώνες με Ρωσία και Αυστρία για την προκριματική φάση του Euro 2016 και δεν έκτυψε την χαρά του για το γεγονός ότι θα ξανασυνεργαστεί με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Παίκτης του Ολυμπιακού είναι και με τη... βούλα ο Ερνάνι, ο οποίος πέρασε από τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε ανακοινώθηκε από τους «ερυθρόλευκους» και στη συνέχεια... πρόβαρε τη φανέλα της νέας του ομάδας. «Ερνάνι καλώς όρισες στον Ολυμπιακό!», ήταν το μήνυμα στην επίσημη σελίδα του Ολυμπιακού στο facebook.

Ένα τραγικό και σοκαριστικό περιστατικό συγκλονίζει την κοινωνία της Βέροιας, αλλά και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο! Ο 18χρονος τερματοφύλακας της Βέροιας, Στέλιος Μαρκούσης, υπέστη ανακοπή καρδιάς στη διάρκεια της προπόνησης και παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί για να τον κρατήσουν στη ζωή αυτό δεν κατέστη δυνατό και ο νεαρός απεβίωσε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: