13 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Οριακό προβάδισμα μισής μονάδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 26,7% έναντι 26,2% της ΝΔ. Ισοπαλία ή διαφορά κάτω του 1% δίνουν και οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο.

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ και τον Β.Μεϊμαράκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα. «Δεν  χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους. Να μας λείπουν οι συμβουλές των παραδομένων» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη «τη δύναμη να είμαστε εμείς ο ρυθμιστής της σταθερότητας». «Η αυτοδυναμία είναι η νέα εξαπάτηση προς τον ελληνικό λαό, κανείς δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της εξόδου από την κρίση» είπε.

Με ακόμα περισσότερες καινοτομίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το βράδυ (21:00) της ερχόμενης Δευτέρας. Οι δύο αρχηγοί θα μπορούν να κάνουν απευθείας διάλογο, σχολιάζοντας τα όσα λέει ο συνομιλητής τους.

Tην πεποίθησή του ότι στις εκλογές θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορά, εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας πως οι ΑΝΕΛ θα είναι «εκείνη η δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση, που θα συνεχίσουμε να κρατάμε το τρενάκι στις γραμμές».

Κόσμος: Ξεπέρασαν τους 9.000 οι πρόσφυγες που έφτασαν το Σάββατο στη γερμανική Βαυαρία, με τις γερμανικές αρχές να εκτιμούν πως ο αριθμός των προσφύγων που θα έρθει όλο το Σαββατοκύριακο μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 40.000 - τμήμα του αριθμού ρεκόρ που κινείται στον βαλκανικό διάδρομο.

Την ώρα που στην Τουρκία το Κουρδικό έχει πάρει φωτιά, με συγκρούσεις και περιοριστικά μέτρα στις νοτιοανατολικές επαρχίες που μετατρέπονται ακόμη και σε στοχοποίηση του φιλοκουρδικού HDP, η χώρα πλησιάζει στις κάλπες με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να ζητά αυτοδυναμία του AKP λέγοντας πως μόνο έτσι «μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και οι οικονομικές προκλήσεις».

Την σκληρή στάση της Ουγγαρίας, απέναντι στις επικρίσεις από δυτικές πρωτεύουσες της ΕΕ, υπεασπίζεται ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν - κατηγορώντας μάλιστα τους άλλους ηγέτες ότι «είναι προς το παρόν στον κόσμο τους, και δεν καταλαβαίνουν τον πραγματικό κίνδυνο που σημαίνουν για εμάς οι πρόσφυγες». Στο αν θα φιλοξενούσε ο ίδιος πρόσφυγες στο σπίτι του, λέει πως θα το έκανε, αλλά κάτι τέτοιο θα «έστελνε λάθος μήνυμα».

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων στην ΕΕ καλώντας σε πολιτική αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες. Μεγάλη η προσέλευση σε Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Γενεύη και Κρακοβία. Αντιθέτως όμως, στην Βαρσοβία και στην Πράγα της Τσεχίας εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν με συνθήματα κατά της εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη με φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας προσγειώθηκαν στη συριακή Λαττάκεια, σύμφωνα με το συριακό επίσημο ειδήσεων Sana - χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια ώρα, η Δύση εκφράζει ανησυχίες πως η Μόσχα ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, στέλνοντας εξοπλισμό αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οικονομία: Σχέδιο για την άμεση ένταξη όλων των Ταμείων - κύριων και επικουρικών στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης, ενός επικουρικού και ενιαίες παροχές για όλους έχει υποβληθεί στη λεγόμενη «επιτροπή σοφών». Το σχέδιο κινείται στις γενικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγεί σε ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων.

«Δεν ξέρω αν οι Ευρωπαίοι ήθελαν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήθελαν να μην είναι ένα ανταγωνιστικό παράδειγμα για τις άλλες χώρες στην Ευρώπη: την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία» δήλωσε μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του άτυπου Eurogroup, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

Αθλητισμός: Με τον Κώστα Μανωλά στην αρχική 11αδα (σ.σ. έπαιξε και στα 90 λεπτά) και τον Βασίλη Τοροσίδη να μένει στον πάγκο, η Ρόμα επικράτησε εκτός έδρας της «νεοφώτιστης» Φροζινόνε με 2-0 και ανέβηκε προσωρινά στην κορυφή του Campionato, μετά από τρεις αγωνιστικές. Τον πρώτο της βαθμό στο πρωτάθλημα πήρε η Γιουβέντους, που αναδείχθηκε ισόπαλη στο Τορίνο με την Κιέβο (1-1), στο τρίτο χρονικά ματς της 3ης αγωνιστικής της Serie A.

Αν και βρέθηκε να χάνει 1-0 στο 51' από γκολ του Τόρες, η Μπαρτσελόνα βρήκε τον τρόπο να «γυρίσει» το ματς και να πανηγυρίσει το «διπλό μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» με 2-1 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο 55' ο Νεϊμάρ με απευθείας εκτέλεση φάουλ και στο 77' ο Μέσι, έφεραν τα πάνω - κάτω για να φύγουν οι φιλοξενούμενοι νικητές από την πρωτεύουσα. Αυθεντικό χατ-τρικ σημείωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην εμφατική νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης, που συνέτριψε με 6-0 εκτός έδρας την Εσπανιόλ. 

Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής για το Championnat, καθώς η Λιόν που απογοητεύει παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Λιλ. Οι «Λιονέ» έφτασαν στους οκτώ βαθμούς μένοντας μακριά απ΄την κορυφή, όπως και η Λιλ που έχει έξι βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: