27 Σεπτεμβρίου, 2015

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ:''ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ''

 

Δεν είναι απόφαση του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της, δήλωσε δηκτικά ο αρχιεπίσκοπος. Τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν, σχολίασε καυστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος.

«Δεν είναι του υπουργείου (Σημ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε αναφερόμενος στην κυρία Αναγνωστοπούλου ο Μακαριώτατος αμφισβητώντας εάν έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα, πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε: πως το σημερινό Σύνταγμα καθορίζει και την πορεία της χώρας και το είδος της παιδείας που ακολουθείται. «Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει.

Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν τον πολιτισμό, την ιστορία μας κτλ.

Οι Έλληνες θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος τότε τα κουβεντιάζουμε» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος. Είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές που παρεμβαίνει δημόσια, σχολιάζοντας ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, βρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, προσκεκλημένος του εκεί μητροπολίτη κ. Μακαρίου όπου σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Ύψωσης Τιμίου Σταυρού στη θέση Παπαδοπούλες στην κορυφή του Μπέλες, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Βουλγαρία.

 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 
ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Έντονη αντίδραση από τους Θεολόγους για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δυσφορία στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και στον κύκλο των θεολόγων εκπαιδευτικών προκάλεσαν οι εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», το υπουργείο Παιδείας θα δρομολογήσει διαδικασίες προκειμένου να γίνει απλούστερη η διαδικασία της απαλλαγής, δηλαδή με μια απλή δήλωση και χωρίς τεκμηρίωση ο μαθητής θα μπορεί να δηλώνει την επιθυμία του να μην διδάσκεται το μάθημα.

Θέση στο ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών πήρε και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εκτοξεύοντας βολές τόσο προς την Αναπληρώτρια υπουργό, όσο και προς τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΛΜΕ που έσπευσαν να υιοθετήσουν τις θέσεις της κυρίας Αναγνωστοπούλου.

Κατά την ΠΕΘ το ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών έχει λυθεί οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δεσμεύουν τη διοίκηση και επομένως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων η εν λόγω Εγκύκλιος του τ. Υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου για τις απαλλαγές αποτελεί ακριβώς συμμόρφωση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που προέκυψε μετά από εντατική ενασχόληση με το ζήτημα στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και τις σχετικές απαραίτητες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Καλώντας άπαντες τους αρμοδίους για τη λήψη αποφάσεων αλλά και τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς «να μελετήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της τελευταίας Εγκυκλίου καθώς και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, πριν προβούν σε προτάσεις και διατυπώσουν απόψεις για το ζήτημα».

Παράλληλα η ΠΕΘ στρέφεται και κατά της Ένωσης Αθέων η οποία μετ’ επιτάσεως τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών από την εκπαίδευση, αλλά και της πλήρους εκκοσμίκευσης της Παιδείας μέσα από την κατάργηση των εκκλησιασμών, της πρωινής προσευχής και του αγιασμού, την απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες, την κατάργηση εορτασμού των αποκαλούμενων τριών Ιεραρχών σαν προστατών των Ελληνικών γραμμάτων και θέσπιση εορτασμού Ημέρας της Παιδείας, κατάργηση μαθήματος θρησκευτικών στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο και την κατάργηση του ομολογιακού μαθήματος θρησκευτικών.

«Εάν η Ένωση Αθέων που αποτελείται από 15-20 μέλη, θεωρεί “Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας” τις δηλώσεις της Αν. Υπουργού, τούτο θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ποιοι είναι εκείνοι που ανακινούν ένα ζήτημα που έχει οριστικά επιλυθεί και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν» αναφέρει η ΠΕΘ.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα στελέχη του χώρου της εκπαίδευσης σε ανοιχτό και νηφάλιο διάλογο για τα ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία εκτιμώντας ότι «αποφάσεις που παίρνονται εν βρασμώ και χωρίς συζήτηση και αναζήτηση λύσεων σε άμεση συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, μόνον σε κακά αποτελέσματα  για την παιδεία μας μπορούν να οδηγήσουν».

Για όλα τα παραπάνω η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων:

1.Εκφράζει την αντίθεσή της σε αποφάσεις που αφορούν το Μάθημα των Θρησκευτικών και λαμβάνονται αυθαίρετα και αυταρχικά και εν αγνοία των Θεολόγων εκπαιδευτικών.

2.Δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί στενά με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να υπάρξει σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά, επί τη βάσει των όσων έχουν προκύψει από το 2008 και εξής οπότε και δημιουργήθηκε, ως μη όφειλε, το εν λόγω ζήτημα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο διάλογος και η ενημέρωση με τη νέα Αν. Υπουργό Παιδείας είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα για αποφάσεις του Υπουργείου που αφορούν άμεσα τους εκπαιδευτικούς.

3.Λυπούμαστε για την διοίκηση της ΟΛΜΕ που αποφάσισε να μην συνεργάζεται με τον κλάδο μας για θέματα που μας αφορούν, αλλά να ενεργεί αυθαίρετα σε βάρος και εν αγνοία μας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν τιμά καθόλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Απάντηση Ανδρ.Λοβέρδου: Θέση στο ζήτημα πήρε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της επίμαχης εγκυκλίου που είχε εκδοθεί επί υπουργίας του και η οποία μελετάται να καταργηθεί.«Η εγκύκλιος που εξέδωσα τη περίοδο που ήμουν Υπουργός Παιδείας», αναφέρει ο κ.Λοβέρδος,«προέκυψε  από την στάθμιση δικαιωμάτων και αγαθών.

Η προκείμενη υπόθεση έχει να κάνει με ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι προϊόν σταθμίσεως. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήμουν ο Υπουργός που έφερε στην Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας. Η ενέργεια αυτή επαινέθηκε από τον ΟΗΕ, από το διεθνές συμβούλιο εκκλησιών και από ολόκληρο τον πλανήτη.

Συνεπώς στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας, στην ελευθερία της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας και στην προστασία  της βούλησης ενός πολίτη να μην πιστεύει πουθενά, είναι προστατευμένα και όποιος θέλει σε εμάς να κάνει υποδείξεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: