10 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Επικοινωνία με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου για το θέμα της προσφυγικής κρίσης είχε την Πέμπτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γγ του ΚΚΕ ζήτησε απευθείας πτήσεις τσάρτερ, που με ευθύνη της ΕΕ, θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους.

Απογοητευτικό χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας πως έχει πια ξεπεραστεί «αυτός ο κονσερβοποιημένος τρόπος συζήτησης». Αιχμηρή ήταν και η κριτική της στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι αλήθεια ότι κάποιοι δυστυχώς και ο πρόεδρός του αποφάσισαν σε συνεννόηση με τους δανειστές να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σήμερα, Πέμπτη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Με στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους, ο ΟΑΕΔ προχωρά στη δημιουργία του Εργαστηρίου Ενεργοποίησης Κινητοποίησης Ανέργων στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κορίνθου.

Επιπλέον 4.000 θέσεις στα σχολεία για αναπληρωτές καθηγητές εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας μετά τις συνεχείς οχλήσεις και καταγγελίες κυρίως από την πλευρά των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας. Η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει εξασφαλίσει 12.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σχολεία από τα κοινοτικά κονδύλια, 2.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4.000 ακόμη που εξασφάλισε έπειτα από αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών.

Κόσμος: Τον κώδωνα του κινδύνου για τον «αυξανόμενο οικονομικό εγωισμό» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ο οποίος απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα, αυτός και όχι η Ελλάδα, προειδοποιεί ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. To θάνατο ενός τούρκου στρατιώτη στη μεθόριο με τη Συρία στην επαρχίου του Χατάι ανακοίνωσαν οι αρχές της περιφέρειας. Ο στρατιώτης δέχθηκε πυρά από τη συριακή πλευρά, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, τη νύχτα προς Πέμπτη.

Οι ασυνήθιστα ισχυρές για την εποχή βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες. Ποταμός που υπερχείλισε απότομα έπνιξε κοινότητα βόρεια του Τόκιο, όπου κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν με στρατιωτικά ελικόπτερα από τις στέγες των σπιτιών τους. Σε συναγερμό μέχρι την Παρασκευή για την κακοκαιρία, «παρυφή» της τροπικής καταιγίδας Έταου. Δύο αγνοούμενοι, οδηγίες σε εκατοντάδες χιλιάδες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Γυμνάσια ξεκίνησε ο ουγγρικός στρατός για να προετοιμαστεί για «τον ρόλο του στη φύλαξη των νότιων συνόρων», ανέφερε η Βουδαπέστη, η οποία έχει προαναγγείλει και δυνατότητα χρήσης των στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στην άφιξη προσφύγων. Την ίδια ώρα στο βόρειο τμήμα της ηπείρου, η Δανία έκλεισε για μερικές ώρες τη σιδηροδρομική σύνδεσή με τη Γερμανία εξαιτίας μερικών εκατοντάδων προσφύγων που σκόπευαν να περάσουν στη Σουηδία.

Στα χέρια των τζιχαντιστών της ISIS βρίσκονται ένας Νορβηγός και ένας Κινέζος, για τους οποίους η οργάνωση ζητά λύτρα από το Όσλο και το Πεκίνο με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους. Η Νορβηγία ξεκαθάρισε πως «δεν υποκύπτει στα αιτήματα τρομοκρατών» και ότι η απελευθέρωση του ομήρου παραμένει ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης. Οι τζιχαντιστές δημοσιοποίησαν την ομηρία με εξωφρενικό «πωλητήριο ομήρων».

Οικονομία: Εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους αναμένεται να τεθούν σήμερα Πέμπτη σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά τις αρχές αυτές οι χώρες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους με διαφάνεια, αμεροληψία, ισότιμη μεταχείριση, ασυλία, νομιμότητα, αειφορία, αλλά και στην βάση πλειοψηφικών αποφάσεων.

Την άποψη πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές δεν έχει αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στήριξης της ΕΚΤ, εξέφρασε χθες από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ.  Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν μετά τη χθεσινή υποχώρηση. Απώλειες κατέγραφαν νωρίτερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, μετά τη σημαντική πτώση της Wall Street.

Αθλητισμός: Μόλις δύο ημέρες αφότου η Γενική Συνέλευση του ΑΣ Αρη αποφάσισε να παραδώσει τις τύχες του ποδοσφαιρικού τμήματος στον επιχειρηματία Νίκο Αρβανιτίδη, γιο του πρώην ιδιοκτήτη και προέδρου της ΠΑΕ Βέροιας Γιώργου Αρβανιτίδη, με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. ανέθεσε την εφορία του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Θεόδωρο Καρυπίδη.

Η απώλεια της ευρωπαϊκής πορείας στοίχισε οικονομικά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός που όπως ήταν φυσιολογικό θα έπρεπε να βρει τρόπους για να καλύψει τη... χασούρα της. Έτσι, στο «πράσινο» ΔΣ, αποφασίστηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ανώτατου ύψους 10 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν μεταξύ άλλων τα περίπου 4,2 εκατ. ευρώ από το Europa League. 

Έτσι, η ΠΑΕ κάλεσε τους μετόχους σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 30 Σεπτεμβρίου, με κύριο θέμα συζήτησης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Καλογερόπουλος από το Σύνδεσμο της Αθήνας, ο Παππάς από τον ίδιο Σύνδεσμο και ο Μάνταλος από την Καβάλα ορίστηκαν από την ΚΕΔ για να διευθύνουν τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα Ολυμπιακός-Πλατανιάς, Πανιώνιος-Παναθηναϊκός και ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: