15 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του πρόεδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της διοίκησης της ΕΡΤ για τα δύο ντιμπέιτ. Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ αναφέρει ότι ανταποκρίθηκε με συνέπεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό, υπηρετώντας τις δημοκρατικές αρχές και τους κανόνες δεοντολογίας. Με νέες δηλώσεις επανέρχεται ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας: «Η ΕΡΤ φέρθηκε φτηνιάρικα, ντροπή τους».

«Εδώ υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση, μια σκληρή πραγματικότητα. Μπορεί να υπάρχουν καλύτεροι, αλλά η τύχη το έφερε και ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει μεταξύ του Τσίπρα και εμένα» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Υπο έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρωϊνές ώρες, υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε 25μετρη θαλαμηγό στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό Αττικής. Η φωτιά ξεκίνησε από το μηχανοστάσιο του σκάφους όπου εξακολουθούν να βγαίνουν καπνοί. Στο σημείο παραμένουν για προληπτικούς λόγους δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τυχόν αναζωπύρωση.

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα βρεθούν και θα μιλήσουν το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά στις 7:30 το απόγευμα.

Συνεχίζονται οι καινοτομίες σε αυτήν την προεκλογική περίοδο: Στην κεντρική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας, απόψε, ομιλητής δεν θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά η συνεργαζόμενη και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Α' Αθήνας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κόσμος: Όσο ραγδαία κι αν κινούνται τα πράγματα στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, ένα πράγμα φάνηκε να μένει ίδιο στην Ευρώπη: Τα αμετακίνητα μέτωπα στις Βρυξέλλες, με τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» να αποτυγχάνει να καταλήξει σε κοινή γραμμή και να μην κάνει καμία αναφορά σε ποσοστώσεις. 

Τα βήματα φαίνεται να μετατίθενται το νωρίτερο για τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ οι αντιστάσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε αποδοχή προσφύγων δεν κάμπτονται.Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα  παιδιά, έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των νοτιο-δυτικών ακτών της Τουρκίας στο ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Να διατηρηθεί εκτός ευρωπαϊκών συνόρων το προσφυγικό πρόβλημα ζητάει, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Λάζλο Τρότσανι. Zητά η όποια λύση να λαμβάνει υπ’ όψη την πολυχρωμία της Ευρώπης, τη διαφορετική ιστορία και κουλτούρα της Ευρώπης. «Δεν είναι εδώ οι Ηνωμένες Πολιτείες» λέει χαρακτηριστικά.

Νεκρός είναι ο άνδρας που κατά την αστυνομία είχε πυροβολήσει καθηγητή στο πανεπιστήμιο Delta State του Μισισίπι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Ο ύποπτος, επίσης καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, εγκλωβίστηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια καταδίωξης και φέρεται να έστρεψε το όπλο του στον ευατό του.

Λίγα 24ωρα χρειάστηκαν για να εκτοπίσει εσωκομματική ανταρσία τον Τόνι Άμποτ από την πρωθυπουργία της Αυστραλίας και να φέρει στην ηγεσία τον Μάλκομ Τέρνμπουλ. Η αμφισβήτηση του Φιλελεύθερου Κόμματος απέναντι στον Άμποτ φέρνει στην Καμπέρα τον τέταρτο νέο πρωθυπουργό μέσα σε δύο χρόνια.

Οικονομία:Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται και σήμερα σημαντικές πιέσεις. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πιθανόν να ανέλθει στα νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 250 δισ. ευρώ το 2015, αλλά θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα από την Κίνα, ανέφερε το ινστιτούτο Ifo σήμερα.  
 
Να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας γύρω από το κινδύνους της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και να κρατήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι κάλεσε την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.  

Αθλητισμός: Ωρα για Champions League, καθώς ξεκινά την Τρίτη, η φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής των τεσσάρων πρώτων ομίλων (1 έως 4). Το κορυφαίο παιχνίδι του προγράμματος θα διεξαχθεί στο Μάντσεστερ με τη Σίτι να υποδέχεται την πρωταθλήτρια και περσινή φιναλίστ του θεσμού, Γιουβέντους, στο πλαίσιο του 4ου ομίλου της διοργάνωσης.

Με δύο γκολ του Ντμίτρι Παγέ, η Γουέστ Χαμ επικράτησε 2-0 της Νιούκαστλ στο «Απτον Παρκ», στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 5η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος. Τα «σφυριά» ανέβηκαν στην πέμπτη θέση με 9 βαθμούς, ενώ αντίθετα οι «ανθρακωρύχοι» παραμένουν χωρίς νίκη και μοιράζονται την τελευταία θέση με τις Στόουκ Σίτι και Σάντερλαντ.

Χάρη σε γκολ των Έντερ και Σοριάνο στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, η Σαμπντόρια νίκησε 2-0 την Μπολόνια στο «Λουίτζι Φεράρις», στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η τρίτη αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Με τη νίκη αυτή η ομάδα της Γένοβας ανέβηκε στη δεύτερη θέση με επτά βαθμούς (μαζί με ακόμη πέντε ομάδες), ενώ αντίθετα οι «ροσομπλού» έμειναν στο απόλυτο μηδέν. Στον πάγκο της Σαμπντόρια έμεινε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και σε εκείνον της Μπολόνια ο Μάριος Οικονόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: