30 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ως εγγυητής της ενότητας της ΝΔ θα επιδιώξει να εμφανιστεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχοντας την πλήρη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και κορυφαίων στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το αργότερο ώς την Πέμπτη.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29/9), γιατροί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) προσφέρουν δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου, στο Μετρό Συντάγματος.Ικανοποιητική συμφωνία με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα επιστροφή στις αγορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Wall Street Journal. 

Αποτιμώντας επίσης τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως περίμενε ότι θα είναι δύσκολες αλλά δήλωσε έκπληκτος από την θέση του Β. Σόιμπλε «που στο τέλος ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη».Νεκρά, ύστερα από κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων κυανίου, εντοπίστηκαν συνολικά 13 ζώα - επτά αλεπούδες και έξι σκυλιά- στην περιοχή μεταξύ Σιδηρώ και Κυριακής στον Έβρο. 

Τα άτυχα ζώα, καθώς και 20 φόλες, εντόπισε στις 27 Σεπτεμβρίου η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της WWF, που εδρεύει στη Δαδιά, όταν επισκέφθηκε την εν λόγω περιοχή, κατόπιν ενημέρωσης από κατοίκους για την ύπαρξη δολωμάτων και πολλών νεκρών ζώων.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξουν οι διοικήσεις στους οργανισμούς» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή την ενέργεια της διοίκησης του ΟΑΣΑ να ζητήσει τη σύλληψη οδηγού που προσπάθησε να μεταφέρει με λεωφορείο πρόσφυγες σε ασφαλές καταφύγιο από τη βροχή.

Κόσμος:Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε αίτημα του ρώσου προέδρου να εγκριθεί ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας με γερουσιαστές να αναφέρουν πως ο Σύρος πρόεδρος είχε ζητήσει στήριξη από τη Μόσχα.Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει το αίτημα χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Τελευταία φορά που η Μόσχα προχώρησε σε τέτοια άδεια ήταν το 2014, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Με το Παρίσι να έχει επιμείνει σε κάθε τόνο πως δεν πιστεύει ότι ο Άσαντ μπορεί να έχει μέλλον στη Συρία, η γαλλική Δικαιοσύνη έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συριακής κυβέρνησης για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Η έρευνα βασίζεται στη μαρτυρία και τα ντοκουμέντα πρώην φωτογράφου της συριακής αστυνομίας που φέρονται να αποδεικνύουν «συστηματικά» βασανιστήρια από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Μετά από αριθμό προσφυγών, και ακόμη και την έκκληση «ελέους» από τον Πάπα, οι αρχές της Τζόρτζια προχώρησαν τελικά στην εκτέλεση της Κέλι Ρενέ Γκίσεντεϊνερ, της μοναδικής γυναίκας στην πολιτεία εδώ και 70 χρόνια που είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Η 47χρονη Γκίσενντεϊνερ εκτελέστηκε με ένεση έχοντας καταδικαστεί για τη δολοφονία του συζύγου της το 1997, σε συνεργασία με τον τότε εραστή της.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας εναντίον της πόλης Άσντοντ την οποία αναχαίτισε το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Από τους βομβαρδισμούς δεν έχουν προκληθεί τραυματισμοί, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει τη στρατολόγηση νέων μαχητών από το μέτωπο στη Συρία για εκπαίδευση εκτός της χώρας, καθώς το στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας δύναμης μετριοπαθών ανταρτών είναι υπό αναθεώρηση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οικονομία:Αλλεπάλληλα είναι αυτήν την περίοδο τα «ραβασάκια» που φτάνουν από την εφορία. Σήμερα, Τετάρτη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βγάλουν από τις τσέπες τους 1,8 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Έως το τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει η ώρα της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν έως το τέλος του χρόνου τα τέλη ΙΧ.

Δεν θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και περιουσιών επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης το πρωί της Τετάρτης. Ο ίδιος προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2016.

Για ακόμη ένα μήνα παρατείνει το «πάγωμα» κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Αθλητισμός: Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο επί της Αρσεναλ (3-2), για τους ομίλους του Champions League, έδωσε βαθμούς στην Ελλάδα και μείωσε τη διαφορά από τη 13η Τσεχία στην κατάταξη της UEFA.Μετά τον Λιονέλ Μέσι η ατυχία «χτύπησε» και τον Αντρές Ινιέστα, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας από το χθεσινό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στο «Κάμπ Νου» με την Μπάγερ Λεβερκούζεν (2-1), στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Champions League. 

Θριαμβευτής από το «Εμιρεϊτς» έφυγε ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, αν και ισοφαρίστηκαν δύο φορές από την Άρσεναλ, τελικά επικράτησαν 3-2 των «κανονιέρηδων» και μπήκαν γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης για την επόμενη φάση του Champions League. Όπως είναι λογικό, τα πρωτοσέλιδα των αγγλικών εφημερίδων στέκονται στην ήττα της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ, με τον τερματοφύλακα, Νταβίντ Οσπίνα, να είναι το κεντρικό πρόσωπο, εξαιτίας του λάθους στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: