11 Σεπτεμβρίου, 2015

ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑΡΑΧΩΔΗ ΤΡΟΠΟ

 

Το βασικό μετεκλογικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα εφαρμόσει κανονικά το Μνημόνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της θα είναι στρωμένος με ρόδα.

Θα υπάρξει περίοδος αναταραχής, αναφέρει στην έκθεσή της η επενδυτική, αλλά αυτές οι εντάσεις δεν θα κορυφωθούν όπως πριν από δύο-τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που τιτλοφορείται “Μαθήματα από την ελληνική κρίση” εκτιμά ότι οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά χωρίς να κορυφώνονται ωστόσο, καθώς οι αναμνήσεις από το παρολίγον Grexit και τις συνέπειές του είναι ακόμα νωπές.

Σύμφωνα με την τράπεζα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στην κούρσα των εκλογών και με δεδομένο ότι και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει πως θα συνεργαστούν με τους πιστωτές, αυτό που μένει να φανεί είναι ο βαθμός στον οποίο η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Το πρώτο μάθημα από την ελληνική κρίση ήταν ότι το ευρώ παραμένει δημοφιλές. Σε κανένα σημείο των δύσκολων διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση δεν τάχθηκε υπέρ της εξόδου από τη νομισματική ένωση. Το δεύτερο ότι η σοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη του 2010 έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. 

Γίνεται αντιληπτό ότι μια πιο μετριοπαθής δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεπαγόταν την ανάγκη για μεγαλύτερα προγράμματα και εν τέλει υψηλότερες αποσβέσεις για τους πιστωτές. Λόγω της υποχρέωσης να προηγούνται κοινοβουλευτική έγκριση πριν την στήριξη, η δυνατότητα να επιλεγεί μια λιγότερο σκληρή πορεία εξυγίανσης είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για κάποιες χώρες. Αυτές οι πολιτικές πιέσεις θα παραμείνουν.

Τέλος, σύμφωνα με την Goldman Sachs η αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ μιας ευάλωτης χώρας και των δανειστών της, περιορίζεται όσο η δημοκρατική νομιμοποίηση ανήκει σε εθνικό επίπεδο, καθώς αυτό περιορίζει τη δυνατότητα για περαιτέρω ενοποίηση ολόκληρης τη ζώνη του ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: