19 Σεπτεμβρίου, 2015

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ!..

 

Το αποτέλεσμα που μας έδιναν οι διάφορες εταιρίες δημοσκοπήσεων δυο μέρες πριν από το δημοψήφισμα, όπου ήρθαν τα πάνω κάτω και ανετράπησαν όλα τα προγνωστικά, εκ των πραγμάτων μας κάνουν να «κουμπωνόμαστε» πολύ και να μη λαμβάνουμε υπόψη τις μετρήσεις τους!

Ίσως ήρθε και η ώρα η πολιτεία να δει πιο ψύχραιμα το θέμα και οι δημοσκοπήσεις να γίνονται πλέον με πιο ορθά και ασφαλή κριτήρια!.. Και κάτι ακόμη: «Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι απλώς υποχρέωση, είναι καθήκον των πολιτών να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν ελεύθερα, συνειδητά και υπεύθυνα και να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον τους», σημείωσε ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης!..

ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν έχουμε τίποτε προσωπικά με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Την δουλειά τους κάνουν. Και ίσως να την έκαναν καλύτερα εάν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήσαν πάνω κάτω τα ίδια με αυτά που βλέπουμε στις όποιες εκλογές με μία απόκλιση της τάξεως του συν/πλην 1-2 %.

Δυστυχώς, όμως, τα μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» που μας δείχνουν όλες σχεδόν οι εταιρίες και η ανομοιογένεια στις ερωταπαντήσεις, μας δείχνουν μια εικόνα περίεργη και παράξενη, αφού η μία εταιρία (με τον τρόπο της) διαψεύδει την άλλη, η άλλη την άλλη, και ούτω καθεξής.

Ακόμη περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή νεογενή κόμματα όπου οι εταιρίες δίνουν ποσοστά πολύ υψηλά σε σχέση με την πραγματικότητα, πράγμα που κάνει τον σκεπτόμενο πολίτη να προβληματίζεται ακόμη περισσότερο για την εγκυρότητα ή την αξιοπιστία πολλών δημοσκοπήσεων.

Σήμερα, τρεις μέρες προ των εκλογών, βλέπουμε, για παράδειγμα, ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν τουλάχιστον τα αποτελέσματα σε δύο από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, με τέσσερις μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η ΝΔ 24%, η Χρυσή Αυγή 7,5%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, η ΛΑΕ 3%, η Ένωση Κεντρώων 3%, 'Αλλο 2%, «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 15%.

►Μισή μονάδα μπροστά είναι η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον Σκάι.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ αποσπά το 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, το Ποτάμι 5%, η Ένωση Κεντρώων 4%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 6%.

►Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου για το Βήμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 0,6% έναντι της ΝΔ. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 28,4%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,9% το ΚΚΕ 5,5%, το Ποτάμι 5% η Λαϊκή Ενότητα 3,5%, η Ένωση Κεντρώων 3,2%, οι ΑΝΕΛ 3%.

►Σε δημοσκόπηση της Pulse για το Action24, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 0,5%. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής (στην παρένθεση, επί των εγκύρων): ΣΥΡΙΖΑ 27% (28%), ΝΔ 27,5% (28,5%), ΧΑ 6,5% (7%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5% (7%), Ποτάμι 5% (5,5%), ΚΚΕ 5% (5,5%), Λαϊκή Ενότητα 3,5% (3,5%), Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%), ΑΝΕΛ 2% (2,5%).

►Προβάδισμα 0,8% για τη ΝΔ, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει δημοσκόπηση της Data RC για λογαριασμό της εφημερίδας Πελοπόννησος.
 
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου (στην παρένθεση, επί των εγκύρων) τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ 27,1% (32,7%), ΣΥΡΙΖΑ 26,3% (31,7%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,7% (6,9%), ΧΑ 5,5% (6,7%), ΚΚΕ 5,2% (6,3%), Ποτάμι 4,7% (5,6%), Λαϊκή Ενότητα 2,7% (3,2%), ΑΝΕΛ 2,6% (3,2%), Ένωση Κεντρώων 2,6% (3,1%). Άκυρο ή λευκό δηλώνει ότι θα επιλέξει το 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,8%.

Παρακολουθώντας λοιπόν τις δημοσκοπήσεις τι βλέπουμε;

Άλλες δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και μάλιστα κατά 4 μονάδες και άλλες τη Νέα Δημοκρατία να έχει αυτή το προβάδισμα. Άλλες δείχνουν, για παράδειγμα, το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων στο 4,5% [πριν δύο μέρες το ανέβαζαν κοντά στο 6% (!!)] και άλλες το δείχνουν σήμερα στο 2,5%, κάτι που προβληματίζει πολλούς για το πώς ένα κόμμα με τόση ευκολία ανεβοκατεβαίνει στις προθέσεις του κόσμου σαν … ασανσέρ!

Κι αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι το βράδυ των εκλογών θα έχουμε τουλάχιστον ένα θρίλερ με τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στο όριο του 3%, οπότε ή ακριβής εκτίμηση, σύμφωνα και με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα μετατεθεί αρκετές ώρες αργότερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic υπολογίζουν ότι μετά τις 9 η ώρα το βράδυ θα υπάρχει επαρκής εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης ακόμα κι αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι γύρω στο 1%, ενώ στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες ανάλογη εικόνα υπήρχε μετά τις 9.30 μμ.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς οκτώ περιφέρειες θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα προς το αρμόδιο υπουργείο ηλεκτρονικά, αντί μέσω τηλεφώνου, διαδικασία που ήταν πιο χρονοβόρα. Πάντως, για να πούμε και κάτι χρήσιμο, από την πλευρά του υπουργείου, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης προέτρεψε εκ νέου τους Έλληνες πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, τονίζοντας ότι αυτές οι εκλογές πιθανόν είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης.

«Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι απλώς υποχρέωση, είναι καθήκον των πολιτών να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν ελεύθερα, συνειδητά και υπεύθυνα και να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον τους», σημείωσε ο υπουργός.Αυτά και να με συμπαθάτε, που λέει τόσο απλοϊκά ο πάντα θυμόσοφος ελληνικός λαός!..
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: