23 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Χωρίς αστικά λεωφορεία είναι από νωρίς το πρωί η Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Αρκετοί πολίτες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, που ανέδειξαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Θα είμαι μέχρι τέλους υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. «Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά στη ΝΔ. Δεν θέλω μια ΝΔ που να χωρίζεται σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς, Καραμανλικούς. Θέλω μια ΝΔ από Νεοδημοκράτες στην οποία ο καθένας θα διαχωρίζεται από τις ικανότητές του» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες διοργανώνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος το ΠΑΜΕ, καλώντας το λαό να καταδικάσει «την αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ». Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στη Σκόπελο, που επλήγη το βράδυ της Τρίτης από ισχυρή καταιγίδα, που σάρωσε επί τρεις ώρες όλο το νησί. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, παρασύροντας αυτοκίνητα και κάδους. 

Ζημιές και στη γειτονική Σκιάθο. Στη Ρόδο έκλεισε εκτάκτως το αεροδρόμιο της Ρόδου λόγω λακκούβας οκτώ μέτρων που άνοιξε στον αεροδιάδρομο από την ισχυρή νεροποντή. Ξενοδοχεία και σπίτια πλημμύρισαν στη Χαλκιδική.

Κόσμος: Στο «φιλικό» έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για μία γεμάτη εβδομάδα με συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα και μία ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκεται από την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Στον πρώτο του σταθμό στο Σιάτλ, ο Σι επέλεξε να διαβεβαιώσει τις επιχειρήσεις και αξιωματούχους των ΗΠΑ για μία σειρά θεμάτων που έχουν προκαλέσει ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Μήνυμα συνέχειας, ανταμοιβής των υποστηρικτών του Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος και κυβέρνηση στη «γραμμή» της συμφωνίας διαβάζουν τα ξένα ΜΜΕ στις επιλογές του πρωθυπουργού για την στελέχωση των κυβερνητικών πόστων, βλέποντάς τον -μετά την προαναγγελθείσα επιλογή του να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ - να αποφεύγει μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη διατήρηση του Ευ.Τσακαλώτου και τον Γ.Χουλιαράκη, αλλά και στο χαρτοφυλάκιο για το προσφυγικό.

Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό καλείται να κυρώσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τις τέσσερις χώρες από την ανατολική ΕΕ που διαφώνησαν αλλά «παρακάμφθηκαν» να μην κρύβουν την οργή τους. Η Σλοβακία μάλιστα προαναγγέλλει πως προτιμά να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά να «σεβαστεί αυτήν την επιβολή».

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνομιλίας ότι κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δεχθεί ένα δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί από την ευθύνη των μεταναστών για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση που επιδεινώνεται, είπε ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται να δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να ετοιμάζουν πιθανώς δύο ακόμη στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Συρίας, έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

Οικονομία: Αγωγή κατά του Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε να ασκήσει η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), διεκδικώντας αναδρομικά το συνολικό ποσό των 185,9 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη μεταφορά ειδικών ομάδων πληθυσμού με τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, με μειωμένο εισιτήριο.

Μέσω twitter συνεχάρη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την επανατοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Όπως σημείωσε, χαίρεται που θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί του για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπογραφεί η απόφαση με την οποία θα εξειδικεύονται οι αλλαγές στους όρους για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η απόφαση αφορά 920.000 φορολογουμένους και επιχειρήσεις και θα εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου.

Αθλητισμός: Το απίστευτο επίτευγμα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έκανε ακόμα και τον ίδιο να... τρελαθεί. Ο Πολωνός επιθετικός που πέτυχε πέντε γκολ σε εννέα λεπτά κόντρα στη Βόλφσμπουργκ υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη εμφάνισή του είναι παρόμοια με αυτή κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, όπου είχε σημειώσει τέσσερα γκολ στον ημιτελικό του Champions League.

Ένα ντέρμπι που μας έλλειψε ανάμεσα στους δύο δικεφάλους διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη και κλέβει την παράσταση στο δεύτερο πιάτο της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την ΑΕΚ (20:30), σε ένα δυνατό τεστ και για τους δύο. Η σημερινή αυλαία ανοίγει στη λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί τον Λεβαδειακό (16:00). Το υπόλοιπο πρόγραμμα...

Ένα εύκολο βράδυ είχε η Μάντσεστερ Σίτι στα πλαίσια του Κυπέλλου Αγγλίας όπου επικράτησε με 4-1 εκτός έδρας της Σάντερλαντ και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση. Την απίστευτη πορεία της συνέχισε η Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι, η οποία απέκλεισε την πολύ φορμαρισμένη Γουέστ Χαμ με σκορ 2-1 στην παράταση. Πρόκριση και για την Έβερτον, όπου αν και βρέθηκε να χάνει από τη Ρέντινγκ, έκανε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 2-1.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: