22 Σεπτεμβρίου, 2015

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Με πολιτικό όρκο, όπως άλλωστε και τον Ιανουάριο, ορκίστηκε πρωθυπουργός χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ακριβώς στις 20:00.  Είναι η έβδομη φορά στα…χρόνια του μνημονίου, που ορκίζεται πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των υπηρεσιακών πρωθυπουργών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν ανοιχτά αρκετά μέτωπα.Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο. Μετά την ορκωμοσία, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέλαβε εκ νέου το χαρτοφυλάκιό του.


Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι θα συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη και ότι θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Τσίπρας επισήμαναν το πολιτισμένο πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΠτΔ ότι μετά από τη συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο πιστεύει πως υπάρχει η δεδηλωμένη. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Τσίπρα επισήμανε ανάμεσα στα αλλά, με αφορμή το κλίμα των εκλογών πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη πως «με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε».

Ο κ Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ Παυλόπουλο «γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα» και επισήμανε ότι λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και έγινε η Τελετή παράδοσης-παραλαβής, με τις ακόλουθες δηλώσεις

ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,
Σας συγχαίρω για τη νίκη του κόμματός σας και για την επανεκλογή σας στη θέση του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο λαός, σας περιέβαλε και πάλι με εμπιστοσύνη και σας αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείσθε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν  ψηφισθεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη.

Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να πορευθούμε προς ένα καλύτερο μέλλον. Η μικρή θητεία μου, ως Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού είναι για μένα μια μεγάλη εμπειρία, την οποία θα αξιοποιήσω, ως προς τη διοίκηση της Δικαιοσύνης, αμέσως από αύριο, μόλις επανέλθω και πάλι στη θέση μου της Προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί στέκονται πάντα στο ύψος τους, συμβάλλουν και θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν, για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων και ως προς την εξυγίανση της κατάστασης όπου αυτό απαιτείται και προς την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει επίσης και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Τα μέλη της Υπηρεσιακής κυβέρνησής μας, στη διάρκεια της θητείας της οποίας το ζήτημα αυτό διογκώθηκε επικίνδυνα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, τόσο με τη βελτίωση και ενίσχυση των μέτρων, τα οποία είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνησή σας, όσο και με τη λήψη νέων εκτάκτων μέτρων. 

Και επίσης να συμβάλαμε, ώστε να γίνει κατανοητό γενικότερα, ότι το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και επομένως απαιτείται να αντιμετωπισθεί συλλογικά. Αμέσως στη συνέχεια θα σας παραδώσω και όλα τα στοιχεία και το υλικό από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, προς ενημέρωσή σας, ενόψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης στις Βρυξέλλες και της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Κύριε Πρόεδρε, σας εκφράζω και πάλι θερμά συγχαρητήρια και σας εύχομαι εξ βάθους καρδίας υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο σας. 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:

Κυρία πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ, γιατί, παρά το γεγονός ότι ήταν σύντομη η θητεία σας ήταν ουσιαστική, αποτελεσματική και χειριστήκατε ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μια οξυμένη κατάσταση και στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά καταφέρατε να διαχειριστείτε ως Πρωθυπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης με άψογο τρόπο όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διακυβέρνησης και κυρίως την προεκλογική περίοδο.

Θα ήθελα να σας πω ότι, παρά το γεγονός ότι μείνατε για λίγο χρονικό διάστημα, φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά, καταγράφεται στην ιστορία ότι είστε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι διότι το προσφυγικό ζήτημα, όπως πολύ σωστά είπατε, κατά την διάρκεια της θητείας σας βρέθηκε σε ένα τεντωμένο σκοινί και υπήρξε από την πλευρά σας η πρόνοια να πάρετε τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, όπως είπατε και όχι ελληνικό.

Όμως η Ελλάδα είναι η χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς, δεν είχε φροντίσει να προστατεύσει τις χώρες ης υποδοχής, από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Θα βρεθώ, όπως είπατε, μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής, θα χαρώ πολύ να έχω τη δυνατότητα μαζί σας να συνεργαστούμε, να έχω πλήρη ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα.

Υπάρχει η ανάγκη της ευθυγράμμισης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται  πρώτες αντιμέτωπες με τα κύματα, τα μεγάλα κύματα, των προσφυγικών ροών, με βασικό κοινό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με την αξία της αλληλεγγύης, πάνω απ’ όλα, ένα παγκόσμιο, διεθνές, ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, για ενωμένη Ευρώπη, ο καθένας αν κοιτάει τα του οίκου του και την αυλή του και δεν βλέπουμε ότι όλοι έχουμε ένα κοινό σπίτι και πρέπει σε αυτό το κοινό σπίτι να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη.

Θέλω να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι τα μεγάλα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής δεν είναι μόνον οικονομικά. Είναι διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, με την ύπαρξή μας, την ανθρώπινη ύπαρξή μας, τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε και αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θέλω επίσης να σας πω ότι επιστρέφω μετά από λίγες μέρες, έναν μήνα σχεδόν, στο Μέγαρο το πρωθυπουργικό, στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ τον χώρο, έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη ότι, όταν κάποια στιγμή και εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις, πιο δημιουργικές.

Γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία τη μεγάλη που έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Και αυτή είναι η δική μας δέσμευση και αφοσίωση: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτήν τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή χώρα, ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λαός μας υπερήφανος και αξιοπρεπής.

ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ: Σας το εύχομαι ολόψυχα διότι η επιτυχία της κυβέρνησής σας θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: