04 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ένταση επικρατεί στη Μυτιλήνη και την Κω λόγω του μεγάλου όγκου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Με επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποτράπηκε η εισβολή μεταναστών στο πλοίο Blue Star 1 το πρωί της Παρασκευής, ενώ συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Την Κω επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Πυρετός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία καθώς η κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις πληροφορίες, θα έχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας αλλά και οι καθηγητές Κωνσταντίνος Βεργόπουλος και Κώστας Δουζίνας. Στη ΝΔ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Δαμοβολίτη. Το Ποτάμι ανακοινώνει εντός της ημέρας τις λίστες.

Λιγότερο απόλυτος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εμφανίζεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, υπό κάποιους όρους.

Μετά το καλοκαιρινό του διάλειμμα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό με τα αγαπημένα εκθέματά του. Από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 συνεχίζεται λοιπόν η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδιάζονται από το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Κλειστό θα παραμείνει για όλα τα οχήματα το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της 80ής ΔΕΘ, όπου πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες διαδηλώσεις συνδικάτων, σωματείων και φορέων στην πόλη. 
 
Ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς δρόμους, που από αύριο, Παρασκευή, επεκτείνονται, ενώ το Σάββατο θα κλείσει όλο το κέντρο της πόλης.

Κόσμος: Το Λονδίνο προτίθεται, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στον βρετανικό Τύπο, να ανακοινώσει σχέδια για υποδοχή Σύρων προσφύγων απευθείας από καταυλισμούς στις γύρω χώρες - και όχι όσων έχουν ήδη φτάσει στην επικράτεια της ΕΕ. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σύντομα ο βρετανός πρωθυπουργός, μετά τις επικρίσεις για την στάση του απέναντι στο προσφυγικό.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ξαναβάλει στο τραπέζι την πρόταση για μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους «28» με πρόβλεψη για ανακατανομή 120.000, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις στην ομιλία του στην Ευρωβουλή, την ώρα που στην ΕΕ αρχίζουν να σχηματίζονται δύο «μέτωπα» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με ανατολικές χώρες να δυσφορούν σε προβλέψεις για ποσοστώσεις.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ερευνά πληροφορίες που δημοσίευσαν μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη και άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στη Συρία. Την ώρα που η Βουδαπέστη ετοιμάζεται να ψηφίζει αυστηρότερα μέτρα με στόχο το μεταναστευτικό, και ενώ το χάος στη χώρα με τους μετέωρους πρόσφυγες παραμένει, ο Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίζεται την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα:

Αν χρειαστεί, λέει ότι θα κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Κροατία. Παράλληλα, διαπιστώνει και ελληνική ευθύνη στη συρροή προσφύγων στην Ουγγαρία, έχοντας ήδη χαρακτηρίσει «γερμανικό, όχι ευρωπαϊκό πρόβλημα» τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε από το Βλαδιβοστόκ τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού λέγοντας ότι έχει συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για το ζήτημα. Όσον αφορά δε την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, την χαρακτήρισε «αναμενόμενη».

Οικονομία: Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,15%, καταγράφοντας απώλειες 390,23 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.792,16 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν σε πτωτική τροχιά εν αναμονή σήμερα Παρασκευή των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ελληνική κυβέρνηση, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ενημερωθούν επισήμως από την ΕΚΤ για τα κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν στις 25 Οκτωβρίου. Μια κυβέρνηση που να μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου η οποία χαρακτηρίζει την 80η ΔΕΘ ως προεκλογική σφυγμομέτρηση.

Αθλητισμός: Με τέρμα του Γκάρεθ Μπέιλ στο 82' η Ουαλία πέρασε με 1-0 από την Κύπρο στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2016 και παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του 2ου ομίλου. Εντός έδρας ήττα σοκ της Ολλανδίας με 1-0 από την Ισλανδία που επίσης έμενε στην 1η θέση του πρώτου ομίλου με τους Οράνιε να μένουν πίσω στην διεκδίκηση της 2ης θέσης.

Όπου εκεί  βρίσκεται η Τσεχία που νίκησε με 2-1 το Καζακστάν, ενώ στο 1-1 έμειναν Τουρκία και Λετονία. Απροσδόκητη απώλεια βαθμών για την Κροατία στον 8ο όμιλο, μένοντας στο 0-0 με το Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού. Δύσκολη νίκη της Ιταλίας με 1-0 επί της Μάλτας και εύκολες νίκες για Ισραήλ και Βέλγιο επί Ανδόρας και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης αντίστοιχα.

Ο Θάνος Πέτσος ήταν ο άτυχος της... τελευταίας στιγμής, καθώς τραυματίστηκε στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας και δεν χάνει μόνο τον αγώνα με τη Φινλανδία, αλλά κι εκείνον της Δευτέρας με τη Ρουμανία. Στιγμές αποθέωσης και παραληρήματος έζησε ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στην υποδοχή που του επιφύλαξαν χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ το απόγευμα στην "καυτή" από κάθε άποψη Τούμπα.

Ο ίδιος ο Βούλγαρος άσος ομολόγησε πως τέτοια υποδοχή ούτε την ανέμενε αλλά και ούτε την άξιζε. Μιλώντας στην κάμερα του PAOK TV έδωσε και μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει ο κόσμος της ομάδας του.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: