02 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αμφισβήτησε ότι υπάρχει σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος απέρριψε την «καταστροφολογία» που συνδυάζεται με την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή και την απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την υπογραφή του μνημονίου, όπως είπε.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την εφαρμογή του μνημονίου. Κριτική στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως το κόμμα του είναι αυτό που δεν έχει πει ούτε ένα ψέμα έως τώρα, είπε αλήθειες που δεν άρεσαν. Υπογράμμισε, δε, ότι «υπάρχει ανάγκη να μπει ένας νέος παίκτης στο τραπέζι».

Αυταπάτη χαρακτήρισε την αυτοδυναμία την οποία ζητεί από το εκλογικό σώμα ο ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή λαική υποστήριξη, άρα χρειάζεται συνεννόηση πολλών πολιτικών δυνάμεων. Από την Κυριακή 30 Αυγούστου αγνοείται ένα 11χρονο αγόρι, ο Διονύσης Τ., που νοσηλευόταν για κοινωνικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Οι Αρχές και το Χαμόγελο του Παιδιού απευθύνουν έκκληση στο κοινό για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του, αναφέροντας πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Το καθιερωμένο σχολικό Bazaar της Unicef ανοίγει τις πύλες του, για τέσσερις ημέρες, στην αίθουσα του Μετρό Συντάγματος. Από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ώρες 09.00-21.00, γονείς και μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν τα σχολικά τους, στηρίζοντας συγχρόνως το έργο της Οργάνωσης στις πιο ευάλωτες γωνιές του πλανήτη.

Κόσμος: Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς την Τρίτη σε κτίριο κατοικιών, σε βόρειο διαμέρισμα του Παρισιού, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές. Η φωτιά, από της χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας στη γαλλική πρωτεύουσα, εκδηλώθηκε στο ισόγειο και επεκτάθηκε στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου. Οι Αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται ποινική έρευνα.

Ομαδική απαγωγή στη Βαγδάτη προκαλεί νέες ανησυχίες στην Άγκυρα: 16 τούρκοι εργάτες απήχθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης από μασκοφόρους από εργοτάξιο σε ανατολικό προάστιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Η ταυτότητα των δραστών είναι άγνωστη, όμως ο φόβος πως πίσω από την απαγωγή μπορεί να βρίσκεται η ISIS. Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Γάζα θα έχει γίνει «μη κατοικήσιμη» εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες οικονομικές τάσεις με φόντο τον αποκλεισμό της περιοχής και υπό το βάρος των συρράξεων, όπως προειδοποιεί αναφορά των Ηνωμένων Εθνών. 

Η μεσαία τάξη κινδυνεύει να αφανιστεί και ο πληθυσμός στη Γάζα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζει ο ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η κατάσταση απαγορεύσει πρακτικά κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές την προσεχή εβδομάδα τα νέα σχέδιά της για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης «ανεπιθύμητων μεταναστών», σύμφωνα με τον επίτροπο Δ.Αβραμόπουλο. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ θα το παρουσιάσει την Τετάρτη πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΣ για το ζήτημα, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχει επαφές με τον ούγγρο πρωθυπουργό και τον αυστριακό αντικαγκελάριο. «Προειδοποιητικές επιστολές» από τις Βρυξέλλες σε κράτη-μέλη. Εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν για ώρες μέσα σε πέντε τρένα υψηλής ταχύτητας Eurostar, έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες είχαν αποκλείσει τις σιδηροτροχιές που οδηγούν στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη και επιχειρούσαν να σκαρφαλώσουν σε τρένα.

Οικονομία: Να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για την παροχή σημαντικής ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα θα ζητήσουν από την ευρωζώνη οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 που θα συνεδριάσουν στην Άγκυρα την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Σεπτεμβρίου.  

Δάνειο που θα αποπληρωθεί σε πετρέλαιο έλαβε από την Κίνα η Βενεζουέλα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας και έχει δανείσει στη χώρα περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων έχει αποπληρωθεί με πετρέλαιο.

Ενδεικτικά, η Βενεζουέλα πουλάει στην Κίνα περισσότερα από 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Τη διαβεβαίωση πως εντός της ημέρας θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στους παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης παρέσχε σήμερα Τετάρτη ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Χθες και αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε αρμοδίως πως η επιβολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά  είναι μέτρο εμπνεύσεως ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναστολή του μέτρου, κάτι που ήδη είχαν ζητήσει Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ.

Αθλητισμός: Συμφώνησε και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με τον ΠΑΟΚ ο φημισμένος Βούλγαρος επιθετικός Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος την Τρίτη επρόκειτο να υπογράψει στην Αστον Βίλλα αλλά ενώ πέρασε και από ιατρικές εξετάσεις στο Μπέρμιγχαμ, εν τούτοις δεν ολοκλήρωσε την μεταγραφή του και ο ΠΑΟΚ αργά το βράδυ έκανε την υπέρβαση και με γενναία οικονομική προσφορά τον έπεισε να έρθει στη Θεσσαλονίκη για συνεργασία ενός έτους.

Εκτός λίστας για τους αγώνες του Champions League άφησε ο Μάρκο Σίλβα του Νταβίντ Φουστέρ και Τζίμι Ντουρμάζ. Και αν για τον Ισπανό η είδηση είχε γίνει γνωστή εδώ και λίγες ώρες, για τον Σουηδό εξτρέμ ο αποκλεισμός του αποτελεί έκπληξη και η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι το μέλλον του στον Πειραιά είναι αβέβαιο. Εκτός λίστας έμειναν και οι Αυλωνίτης, Γούτας, Κολοβός, Γιαννιώτας, Τσανδάρης και Ζντιέλαρ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Αντονί Μαρτιέλ. Ο 19χρονος επιθετικός, που μέχρι πρότινος ανήκε στο δυναμικό της Μονακό, υπέγραψε στους «μπέμπηδες» έναντι 36 εκ. λιρών (συνολικά το ποσό μπορεί να φτάσει τα 58 εκ.), όντας, πλέον, η πιο ακριβή μεταγραφή νεαρού παίκτη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: