23 Σεπτεμβρίου, 2015

"ΤΕΣΤ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

 

Το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και πάλι στο προσκήνιο δοκιμάζοντας τις αντοχές της κυβέρνησης, ειδικότερα με την απόφαση ιδιωτικοποιήσης του ΑΔΜΗΕ όπως και με τη μείωση του μεριδίο της ΔΕΗ.

Τα αγροτικά τιμολόγια είναι ακόμα ένα θέμα για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διότι το χρονοδιάγραμμα μοιάζει ασφυκτικό. Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση πως οκτώ μόνο δράσεις από τις 25 συνολικά, δλδ το 30%, που πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Οκτώβριο αφορούν την ενέργεια. Πιθανότητα παράτασης από την Τρόικα υπάρχει, διότι το υπουργείο έχει πολλές υποχρεώσεις που φτάνουν για όλο το φθινόπωρο.

Εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ το οποίο αφορά τα πάγια στη ΔΕΗ και τη μεταφορά δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό όσων κεντρων ανήκουν 100% στο δημόσιο. Η Τρόικα θα αποφασίσει για το μέλλον του σχεδίου.
Σχέδιο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, κατά 28%, μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020.

Οι δημοπρασίες σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να ξεκινούν από κάποια τιμή βάσης, η οποία έχει άμεση σχέση με το κόστος του ρεύματος που παράγεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Επίσης, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα ΝΟΜΕ, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα ισοδύναμα, με το σενάριο της «Μικρής ΔΕΗ» να μην έχει απομακρυνθεί.

Αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια με την καθιέρωση μόνο κοστόβαρων τιμολογίων ενώ παράλληλα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει τιμολόγια για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μετά και από τη κατάργηση των εκπτώσεων 20% που απολάμβαναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: