13 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

 

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιείται το Επιστημονικό Συνέδριο "Ιερός Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. 50 χρόνια από την αποκατάστασή του από τον Αναστάσιο Ορλάνδο".

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας στην Πάρο υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή  και θα ολοκληρωθούν αύριο Δευτέρα με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στη συνέχεια την επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και στη Νάουσα. Η συνεδρία του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Πάρο το πρωί του Σαββάτου και τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κληρικοί και λαϊκοί. Κατά τη συνεδρία αναπτύχθηκαν θέματα όπως:«Παρατηρήσεις στην αρχιτεκτονική του συγκροτήματος του Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής».

«Οι Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες της Παναγίας Εκατονταπυλιανής»,«Η Καταπολιανή και τα αρχαία μάρμαρα αυτής», «Η αναστήλωση της Εκατονταπυλιανής της Πάρου μέσα από το Αρχείο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων»,«Αν. Ορλάνδος: Οραματιστής Αρχιτέκτων και επιβλέπων της αναπαλαιώσεως του Ι. Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής», «Ο Αν. Ορλάνδος και η σημασία των εργασιών αποκατάστασης της Καταπολιανής στην επιγραφική της Πάρου».

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επισκέπτεται την Μητρόπολη και να παρακολουθεί το συνέδριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στις αρχαιολογικές γνώσεις του Αρχιεπισκόπου και επεσήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται το προσκύνημα, αφού ήταν εδώ ως πτυχιούχος αρχαιολόγος στην ομάδα του Αναστάσιου Ορλάνδου την εποχή που γίνονταν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε πως το συνέδριο αυτό τον έκανε να νιώσει νοσταλγία και "όλοι μας ξέρουμε ότι η νοσταλγία έχει γλυκύτητα, αλλά έχει και πόνο" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι "όλα αυτά τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται στο συνέδριο τα έζησα το 1962 με 1963, που ξεκινούσα ως πτυχιούχος στο χώρο της αρχαιολογικής έρευνας".

Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που είχε εκείνη την εποχή, αλλά και στις εμπειρίες που απέκτησε και ευχήθηκε "αυτό το συνέδριο να είναι ένας σταθμός στην πορεία της ιστορίας της Πάρου και ένας έπαινος στον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες". Επίσης ο Μακαριώτατος  τέλεσε τα εγκαίνια του Δημοτικού Ωδείου Πάρου ο οποίος και ευχήθηκε "το Ωδείο αυτό να αναπτυχθεί σε ένα σχολείο μουσικής ειρηνικής. Να γίνει ένα κέντρο που τα παιδιά θα αποκτούν ιδιαίτερα προσόντα. 

Σε μια εποχή που ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο σκληρός" είπε ο Αρχιεπίσκοπος " τέχνες όπως η μουσική και προσπάθειες όπως αυτή αξίζουν επαίνους". Ευχήθηκε, επίσης, να συνεχίσει το έργο αυτό με δύναμη και πολλά παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική προς όφελος όλων. Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος τόνισε πως "η χαρά απόψε είναι μεγάλη για δύο λόγους. Για τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Ωδείου, αλλά και για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου, που βρίσκεται στο νησί με αφορμή το Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε κοντά μας τον Αρχιεπίσκοπο με την απλότητα, την αγάπη και τη στοργή που τον διακρίνει" είπε ο Μητροπολίτης Παροναξίας και αναφέρθηκε στην συνεργασία της Μητροπόλεως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας πως "έτσι δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να εκπληρώνονται τα οράματα των νέων ανθρώπων και για να βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι σε όσα μας άφησαν οι πρόγονοί μας".

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Πάρου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στο νησί και τόνισε πως "ευελπιστούμε τα παιδιά μας να γίνουν με την μουσική καλύτεροι άνθρωποι. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε το Δημοτικό Ωδείο, μία σύγχρονη δημοτική δομή που θα προσφέρει αισιοδοξία. Η μουσική, άλλωστε, αποτελεί πνεύμονα και ανάσα ζωής. Μία διέξοδο στην οικονομική κρίση που βιώνουμε". Ο Δήμαρχος αργότερα αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου.

Αμέσως μετά, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και η Διευθύντρια του Ωδείου, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια και στη λειτουργία του. Γονείς και μαθητές μιλώντας στον 89,5 δήλωσαν την χαρά και τον ενθουσιασμό τους που η μουσική σχολή έγινε πλέον Δημοτικό Ωδείο και θα λειτουργούν τμήματα κλασικής και σύγχρονης οργανικής μουσικής (πιάνο, κιθάρα, έγχορδα, πνευστά, κρουστά), φωνητικής μουσικής (όπερα, σύγχρονο τραγούδι), μουσικής θεωρίας (από υποχρεωτικά θεωρητικά μέχρι σύνθεση και προετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Μουσικολογίας), βυζαντινής μουσικής (σε συνεργασία με το Ιερό Προσκύνημα Εκατονταπυλιανής), παραδοσιακής μουσικής (παραδοσιακά - λαϊκά όργανα), καθώς και χορωδίας (παιδική και ενηλίκων).
  
Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους του Ωδείου και μίλησε με τους καθηγητές και τους μικρούς μαθητές, ενώ αργότερα επισκέφθηκε το Συνέδριο στην Εκατονταπυλιανή και παρακολούθησε τις απογευματινές ομιλίες.  Παρέστησαν, επίσης, Εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθηγητές, κληρικοί και λαϊκοι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: