25 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, η ορκωμοσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και του νέου υφυπουργού Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη. Η ορκωμοσία ξεκίνησε με καθυστέρηση.

Για το πρώτο επίσημο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας για να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών, ενώ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ.Ομπάμα και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σε Πειραιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο θα δημιουργηθούν τα «hot spot» όπου θα καταγράφονται και θα διαχωρίζονται πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, πριν προωθηθούν ή επαναπροωθηθούν. Στα νησιά θα γίνεται η πρώτη διαλογή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η Υπηρεσία Ασύλου. Δύο πλοία με χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στον Πειραιά.

Νέο γραφείο αναζητεί η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποχωρεί από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο που έδρασε μέσα σε αυτό. Με έγγραφο προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αδειάσουν τα επτά γραφεία του 7ου ορόφου του κτιρίου που μισθώνει η Βουλή επί της οδού Μητροπόλεως. Πληροφορίες θέλουν το άδειασμα ορισμένων γραφείων να ζητείται να γίνει μέσα σε 48 ώρες.

Πικρό ποτήρι κέρασε η Κομισιόν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας αύξηση της φορολόγησης στα δύο παραδοσιακά προϊόντα. Σύμφωνα με την ΕΕ η Ελλάδα θα πρέπει εντός διμήνου να απαντήσει στο αίτημα της Επιτροπής, ενώ σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης μπορεί να υπάρξει παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κόσμος: Η Ρωσία έχει ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία στη Συρία, με τον εμφύλιο που μαίνεται να έχει αποκόψει σχεδόν τη μισή χώρα από τον έλεγχο της Δαμασκού ενώ το ασταμάτητο προσφυγικό ρεύμα πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες: Σε αυτό το πλαίσιο, η διπλωματική κινητικότητα αρχίζει να εντείνεται στην αναζήτηση διεξόδου, όμως η Δύση δεν μοιάζει να έχει καταλήξει στο τι επιδιώκει η Μόσχα. 

Το μείζον ερώτημα, η παραμονή ή όχι του Άσαντ, θα κρίνει την έκβαση - και οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως θα πέσει λίγο φως στα κίνητρα της Ρωσίας με την συνάντηση Πούτιν και Ομπάμα. Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «εγγύτητά» του με τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου μετά την είδηση της τραγωδίας έξω από τη Μέκκα, με πάνω από 700 πιστούς να ποδοπατούνται κατά το χειρότερο δυστύχημα των τελευταίων χρόνων στο μουσουλμανικό προσκύνημα.

Σοκαρισμένη ακόμη από τη νέα τραγωδία έξω από τη Μέκκα με τους τουλάχιστον 719 νεκρούς πιστούς που ποδοπατήθηκαν, η Σαουδική Αραβία προαναγγέλλει εκ νέου αναθεώρηση των κανονισμών ασφαλείας γύρω από το προσκύνημα, μαζί με διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού. Το Ιράν την ίδια ώρα καλεί το Ριάντ να «αναλάβει την τεράστια ευθύνη του». Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «εγγύτητά» του με όλους τους μουσουλμάνους στο θρήνο για την τραγωδία.

Την «έντονη ανησυχία» του εκφράζει ο επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για την οδηγία που τους έδωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να έχουν φύγει μέχρι την Παρασκευή από το Λουγκάνσκ. Και στο Ντονέτσκ έχουν παγώσει οι δραστηριότητες των υπηρεσιών του ΟΗΕ «εν αναμονή» ανάλογης απόφασης.

Καταυλισμούς για τους Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγραντ, τον ρωσικό θύλακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να δημιουργήσει η Πολωνία. Η ρωσική συνοριοφυλακή αναφέρει πως είναι ενήμερη για το σχέδιο μετεγκατάστασης.

Οικονομία: Προσγειώνονται οι στόχοι για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, έπειτα από την υστέρηση εσόδων που ανακοινώθηκαν επισήμως για το οκτάμηνο. Οι αναθεωρημένοι στόχοι που θα οριστικοποιηθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Με ένα e-mail στις τράπεζες από την εφορία θα προχωρήσουν από 1ης Οκτωβρίου κατασχέσεις σε λογαριασμούς για εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, πέφτει η αυλαία των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πρώτα νησιά του Αιγαίου.

Αθλητισμός: Παλιά μου τέχνη... κόσκινο για τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής εντυπωσίασε τους πάντες σε φιλικό παλαιμάχων της Ίντερ με τη Μπαρτσελόνα που διεξήχθη στη Σαγκάη. Την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στη Serie A και δεύτερη συνολικά στο πρωτάθλημα πέτυχε η Αταλάντα στο «Κάρλο Καστελάνι», με 1-0, επί της Έμπολι. 

Οι γηπεδούχοι παρέμειναν χωρίς «τρίποντο» στο «σπίτι» τους, καθώς σε τρία ματς που έδωσαν εκεί μετρούν 2 ήττες και μία ισοπαλία. Κάκωση ποδοκνημικής υπέστη ο Ρικάρντο Κόστα στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην Τούμπα και δεν προπονήθηκε την Πέμπτη εν όψει του αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι την προσεχή Κυριακή. Από εκεί και πέρα ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γυμνάστηκε πιο χαλαρά αλλά για προληπτικούς λόγους θα υποβληθεί την Παρασκευή σε εξετάσεις λόγω της ζαλάδας που ένιωσε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: