21 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τα ποσοστά που έλαβαν τα οκτώ κόμματα τα οποία εξασφάλισαν την είσοδο στη Βουλή, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου. Δείτε σε ποιες περιφέρειες κατέγραψαν τις υψηλότερες, αλλά και τις χαμηλότερες επιδόσεις. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε στη θάλασσα στο παλιό λιμάνι Πατρών. Στο ΙΧ επέβαιναν συνολικά έξι άτομα ηλικίας 20-23 ετών, τα οποία επέστρεφαν από νυχτερινή διασκέδαση.

Με φόντο την προσφυγική κρίση, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής εμφανίζουν αύξηση σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς πάντως το κόμμα να φτάσει σε ποσοστά που να αποσπά έδρα - ή να ξεκολλάει από την τέταρτη θέση. Σε όσες περιφέρειες το κόμμα κατέγραψε ενίσχυση, η απήχησή του κυμαίνεται στα ποσοστά της επικράτειας. Πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά κατάκτησε η ΝΔ. 

Τρεις από αυτές άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ σε άλλες τρεις η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ακόμα και κάτω από 1%. Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Το απόγευμα αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ την Τρίτη αναμένεται η ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Κόσμος: Τα διεθνή μέσα υποδέχονται την ξεκάθαρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νεας Δημοκρατίας - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον απόλυτο (και μοναδικό) πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδας. Η νίκη-θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, η προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου απασχολούν εκτενώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. 

«Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο· υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει την επόμενη εκλογή» γράφει η Sueddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που επέζησε πολιτικά της υπογραφής μνημονίου -«όλοι όμως γνωρίζουν πως τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα»...Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να προχωρήσει σε πράξεις και να ξεκινήσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που για καιρό αναβάλλονταν με τρικ, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Στάιγκερ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατανόηση των εταίρων έχει εξαντληθεί πλήρως.

Να προχωρήσει στη συγκρότηση μίας ισχυρής φιλοευρωπαϊκής και προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωσοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι νίκη της δημοκρατίας και των ελληνικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και μία σαφής ήττα για τη δεξιά. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Τόνισε ακόμα ότι οι συμφωνίες με τους δανειστές ισχύουν.

Οικονομία: Στα 815.434 άτομα ανήλθε τον Αύγουστο του 2015 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Εξ αυτών 456.285 ή το 55,96% είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 359.149 ή ποσοστό 44,04% είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δημοσιονομικά στοιχεία για το το 2015  και τις εκτιμήσεις του για το έλλειμμα και το χρέος του 2016. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου κάθε Οκτώβριο τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν τα σχέδια των δημοσιονομικών προγραμμάτων τους για το επόμενο έτος στην Κομισιόν. 

Η Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσο τα σχέδια των δημοσιονομικών προγραμμάτων πληρούν τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το Νοέμβριο εκδίδει γνώμη για καθένα από αυτά. Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγούν προσεχώς σε κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων , αλλά ακόμη και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από τις αρχές Οκτωβρίου ενεργοποιείται η διαδικασία αποστολής από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) των ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες για χρέη που προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Τι και αν έπαιζε με 10 παίκτες για παραπάνω από ένα ημίχρονο; Τι και αν ο αγώνας διεκόπη για παραπάνω από 15 λεπτά λόγω επεισοδίων από τους φιλάθλους της; Η Μαρσέιγ του Μίτσελ έμεινε στο 1-1 με τη Λιόν στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής. Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός, αφού τα αίματα «άναψαν» όταν βγήκε για την προθέρμανση του στον αγωνιστικό χώρο με τη φανέλα της Λιόν ο Ματιέ Βαλμπουενά, οποίος αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στη Μαρσέιγ. 

Μια... εντελώς προγράμματος ήττα υπέστη η Μονακό στο γήπεδο της από τη Λοριάν. Η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντιμ έχασε με 3-2 και συνέχισε την πολύ κακή πορεία, αφού μετά από 6 αγώνες. βρίσκεται στην 11η θέση με 8 βαθμούς. Ανεβάζει στροφές σιγά σιγά η Γιουβέντους, η οποία μετά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν, πήρε «διπλό» στο «Έτιχαντ» απέναντι στη Σίτι πανηγύρισε νέα εκτός έδρας νίκη στην έδρα της Τζένοα με 2-0. Το 4x4 πέτυχε η Ίντερ στο Campionato και έτσι όχι μόνο παρέμεινε πρωτοπόρος, αλλά διεύρυνε και τη διαφορά απέναντι στη δεύτερη Κιέβο. 

Ο Μάουρο Ικάρντι «βρήκε δίχτυα» στο 42’ έστω και… κόντρα στη ροή του αγώνα και το τέρμα αυτό αποδείχτηκε αρκετό για τους «νερατζούρι» προκειμένου να πανηγυρίσουν το «διπλό» στη Βερόνα, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Ένα εύκολο βράδυ είχε η Μπαρτσελόνα, η οποία επικράτησε με 4-1 της Λέβάντε, διατηρώντας έτσι το αήττητο σε 4 αγωνιστικές στο ισπανικό πρωτάθλημα. 

Η κατρακύλα της Σεβίλης εντός συνόρων συνεχίστηκε και στην 4η αγωνιστική της Primera Division και μάλιστα με εντός έδρας ήττα από τη Θέλτα με 2-1. Η ομάδα του Εδουάρδο Μπερίσο «άλωσε» το «Σάντσεθ Πιθχουάν» σπρώχνοντας ακόμη περισσότερο τους Ανδαλουσιανούς προς τον «πυθμένα» της βαθμολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: