07 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για την τραγωδία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί, όπου τρεις νοσηλευόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε πτέρυγα, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος. Να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι κόμμα της δραχμής, επιχείρησε ο πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο ίδιος κατηγόρησε όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς ότι «έβαλαν τα συμφέροντα της Ευρώπης και του γερμανικού κατεστημένου πάνω από το συμφέρον του ελληνικού λαού». Επιπλέον, σχολίασε ότι ενώ μας συγκινεί το δράμα των προσφύγων, δεν ασχολούμαστε με τη νεολαία που έχει καταντήσει προσφυγική.

Ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας πως ο ίδιος προτιμά πολυκομματική κυβέρνηση με συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων. «Χρειάζεται κυβέρνηση όλων των υπεύθυνων δυνάμεων» είπε και υποστήριξε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις κάλπες.

Ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτήρισε «ασταθή κατάσταση» μετά το τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στις ελληνικές ακτές ζήτησε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Reuters. Στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκαν κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ της Κυριακής αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Στο επίκεντρο τίθεται η πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Κόσμος: Είκοσι άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλεούμενου που τους μετέφερε στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. Στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού, οι δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής περισυνέλεξαν 107 άτομα. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο για πρόσφυγες στο Ρότενμπουργκ της Γερμανίας, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σε άλλη πόλη - στο Έμπελεμπεν της Θουριγγίας πυρπολήθηκε κτίριο που θα μετατραπεί σε κέντρο για πρόσφυγες, από την οποία δεν υπήρξαν τραυματίες. 

Η Ουγγαρία δεν σχεδιάζει να πυροβολεί κατά των προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τον νέο φράκτη στα ουγγροσερβικά σύνορα και είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, αφού όμως σφραγιστούν τα εξωτερικά σύνορα, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο αυστριακό ραδιοφωνικό δίκτυο ORF ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Τη δυσπιστία των συγγενών των 43 εξαφανισμένων φοιτητών στο Μεξικό απέναντι στην επίσημο πόρισμα για την υπόθεση έρχεται να ενισχύει ανεξάρτητη έρευνα: Διεθνείς ερευνητές θεωρούν ότι δεν μπορεί να στέκει το συμπέρασμα πως οι δεκάδες σοροί των φοιτητών πυρπολήθηκαν από μέλη καρτέλ. Η νέα γενική εισαγγελέας ανέφερε πως θα ζητήσει να γίνει νέα έρευνα.

Υπέκυψε στα τραύματά της τη νύχτα της Κυριακής και η Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η μητέρα του Άλι Νταουάμπσεχ, του μικρού Παλαιστινίου ηλικίας 18 μηνών που κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι τους από εμπρησμό που αποδίδεται σε εβραίους εξτρεμιστές, ανακοίνωσε το ισραηλινό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η ίδια και η οικογένειά της.

Οικονομία: Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης και την ανάλυση και στήριξη διασυνοριακών μέτρων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή της αδήλωτης εργασίας.   Στα 235 δισ. ευρώ ανήλθε στα τέλη Ιουλίου η συνολική αξία του χρέους που φέρει κυβερνητική εγγύηση. 

Μέσα στο πρώτο 7μηνο 2015 οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανήλθαν στα 574  εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 553 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εγγυήσεις που είχαν δοθεί για δανεισμό δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιούνται τη Δευτέρα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την επικράτηση ήπιων ανοδικών τάσεων.

Αθλητισμός: Σημαντικό πλήγμα για την Αρσεναλ και την εθνική Αγγλίας, καθώς ακόμη έξι μήνες εκτός δράσης θα μείνει ο Ντάνι Γουέλμπεκ, καθώς, σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών ΜΜΕ, ο διεθνής επιθετικός υπέστη ρήξη χιαστού και υποβλήθηκε σ' επέμβαση. Ο 24χρονος άσος ήταν εκτός δράσης από τον περασμένο Απρίλιο, όταν τραυματίστηκε στο ματς κόντρα στην Τσέλσι, και από τότε ακολουθούσε συντηρητική αγωγή για ν' αποφύγει το χειρουργείο.

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η Εθνική Ολλανδίας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς την εντός έδρας αποτυχία από την Ισλανδία (0-1) την περασμένη Πέμπτη ακολούθησε απόψε βαριά ήττα με 3-0 στο στάδιο «Konya Buyuksehir» από την Τουρκία. Η Ισλανδία θα είναι ακόμη μία από τις "Σταχτοπούτες" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2016 στη Γαλλία, κι ας μην μπόρεσε να νικήσει στην έδρα της την ουραγό του 1ου ομίλου, Καζακστάν, παραχωρώντας "λευκή ισοπαλία". 

Μετά το πέρας της όγδοης αγωνιστικής οι Ισλανδοί ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με την Τσεχία στους 19 βαθμούς, αλλά δημιούργησαν διαφορά 7 πόντων από την τρίτη Τουρκία, που όπως είναι φυσικό δεν καλύπτεται στις δύο αγωνιστικές που απομένουν. Η Εθνική ομάδα θα αναζητήσει το βράδυ της Δευτέρας (21:45) στη «National Arena» του Βουκουρεστίου την πρώτη νίκη στον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016. 

Με τον (υπηρεσιακό) ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τσάνα και τον Ορέστη Καρνέζη, που εκπροσώπησε τους διεθνείς, να δηλώνουν ότι όσο δύσκολο κι αν είναι το παιχνίδι απέναντι σε μια τόσο καλή ομάδα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα οφείλει να πράξει το καθήκον του και να σεβαστεί την ιστορία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: