26 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση προτείνει με άρθρο του στα Νέα Σαββατοκύριακο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, το όνομα του οποίου έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης που έχει ανοίξει για την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. «Προτείνω να ξαναδούμε την πολιτική διαφορετικά, φέρνοντας το κράτος ανάποδα, αν χρειαστεί» λέει χαρακτηριστικά.

Τις πληγές τους μετρούν σήμερα Κεφαλονιά και Ιθάκη μετά τη νεροποντή που έπληξε τα νησιά του Ιονίου την Παρασκευή. Η βροχή δεν σταμάτησε όλο το βράδυ, όμως δεν είχε τη χθεσινή ένταση, η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα. Ο Δήμος ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Βέβαιος για τη σταθερότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης. Για την στάση που θα τηρήσουν οι «53» σε δύσκολα νομοσχέδια, ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει ότι «η λαϊκή εντολή που πήραμε δεσμεύει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά τις φωτιές που άναψε στο Μαξίμου η περιπέτεια με τον Δημήτρη Καμμένο λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός. Στις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να τεθεί το θέμα του χρέους, δεδομένης και της αμερικανικής στήριξης, όπως εκδηλώθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο ημέρες Ομπάμα και Τσίπρας.

Κόσμος: Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου στο Κίεβο για τον χειμώνα 2015-16. Η ΕΕ θα συνεισφέρει τουλάχιστον 450 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2015 προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αγοράσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται.

Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια επίθεση αζερικών δυνάμεων κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσης επαρχίας. Οι αρχές της Αρμενίας ανέφεραν νωρίτερα πως τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν αργά την Πέμπτη σε επίθεση αζερικών δυνάμεων σε αρκετά χωριά κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πρέσβειρα της Πολωνίας στη Μόσχα για να της επιδώσει διαμαρτυρία για τους βανδαλισμούς τάφων σοβιετικών στρατιωτών στο πολωνικό χωριό Μιλεϊτσίτσε. Σύροι αντάρτες που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ παρέδωσαν μέρος του εξοπλισμού τους στο Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευσή τους. 

Οι πληροφορίες αυτές είναι το τελευταίο ανησυχητικό δείγμα ότι αποτυγχάνει η προσπάθεια εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 30% των προσώπων που δηλώνουν ότι έχουν τη συριακή καταγωγή όταν καταγράφονται, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν το καθεστώς του πρόσφυγα στη χώρα αυτή, στην πραγματικότητα δεν είναι από τη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Οικονομία: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, πέφτει η αυλαία των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πρώτα νησιά του Αιγαίου. Χαλαρώνουν περαιτέρω τα capital controls μετά τη νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε αργά τη νύχτα στο ΦΕΚ. 

Οι αλλαγές αφορούν στη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, στη δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και στη δυνατότητα πρόωρου «σπασίματος» προθεσμιακών καταθέσεων. Αντιμέτωποι με σημαντικές διαφορές τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε βασικά προϊόντα που θα χρειαστούν για το μεσημεριανό τους γεύμα βρίσκονται οι καταναλωτές.

Αθλητισμός: Δυσκολη αποστολή έχει η Άρσεναλ, τρεις ημέρες πριν υποδεχθεί τον Ολυμπιακό (29/9) για το Champions League. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει στο «Κινγκ Πάουερ» τη μεγάλη έκπληξη της σεζόν, τη Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι. Το απόλυτο θέλει να συνεχίσει η Ίντερ με αντίπαλο τη Φιορεντίνα. Θεωρητικά εύκολες αποστολές έχουν στην Primera Division Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, έστω και αν προέρχονται από δύσκολη νίκη (1-2 στο Μπιλμπάο) και... τραγωδία (ήττα 4-1 από τη Θέλτα) αντίστοιχα. 

Στην έδρα της Μάιντς δοκιμάζεται η Μπάγερν για τη Bundesliga, ενώ η Ντόρτμουντ που την επόμενη εβδομάδα θα παίξει στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, υποδέχεται τη Ντάρμστατ. Το παιχνίδι στο Περιστέρι μεταξύ του Ατρόμητου και του ΠΑΟΚ ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 5ης ημέρας της Σούπερ Λιγκ. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον πάντα επικίνδυνο ΠΑΣ Γιάννινα στο «Καραϊσκάκη» και ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει τον Πλατανιά στη Λεωφόρο. Δύσκολη αποστολή θα έχει η ΑΕΚ στη Βέροια κόντρα στην τοπική ομάδα, την ώρα που ο Τραϊανός Δέλλας αισθάνεται την πίεση στον πάγκο της «Ενωσης».

Η Κέρκυρα πήρε τη νίκη (1-0) στην τελευταία φάση της αναμέτρησης απέναντι στην Καλλιθέα που άντεξε στην πίεση για 92 λεπτά. Ο Θανάσης Κατσούλης, τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων ήταν ο άνθρωπος που έδειχνε πως θα έπαιρνε τον ρόλο του πολυτιμότερου στην αναμέτρηση που άνοιξε επισήμως την αυλαία του πρωταθλήματος, αλλά τελικά του έκλεψε τη δόξα ο Γκομέζ! Αναβλήθηκε το Πανελευσινιακός - Παναχαϊκή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: