11 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Το τρίτο τηλεοπτικό σποτ δημοσιοποίησε η Λαϊκή Ενότητα την Παρασκευή. Αυτή τη φορά, πρωταγωνίστρια είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου που αλλάζει λάστιχο, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί την αλήθεια για το χρέος... Την πρόθεσή του να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Την πεποίθηση ότι «η γνώση είναι ο καλύτερος φίλος» εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, η οποία παρευρέθη στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. «Να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα» είπε η υπουργός και ευχήθηκε στους μαθητές καλή σχολική χρονιά. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας. 

Αν και δεν παραμένουν περισσότερο από 2-3 ημέρες, έως ότου βρεθεί το μεταφορικό μέσο που θα τους οδηγήσει στα σύνορα, νέοι παίρνουν τη θέση εκείνων που αποχωρούν, καθώς οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες από τις εμπόλεμες ζώνες προς τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια προς τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας. Σε αυτή τη δοκιμασία, προσφύγων και κατοίκων του κέντρου, η αλληλεγγύη κερδίζει έδαφος.

Μετά την παρουσία του προέδρου της ΝΔ αυτό το Σαββατοκύριακο στην 80ή ΔΕΘ, το επόμενο μεγάλο στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων πριν τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου είναι το δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη τη Δευτέρα. Τόσο η Κουμουνδούρου, όσο και η Συγγρού στοχεύουν να ξεπεράσουν τους υποτονικούς και μονότονους μονολόγους του πρώτου ντιμπέιτ και να στραφούν σε μία πιο ζωντανή συζήτηση, ακολουθώντας πιο επιθετική στρατηγική.

Κόσμος: Τις συνθήκες κάτω από τα όρια ανθρώπινης αξιοπρέπειας που επικρατούν σε κέντρο για πρόσφυγες στην Ουγγαρία δείχνει βίντεο που τραβήχτηκε προ ημερών, μετά την κατακραυγή της στάσης της ουγγρικής κυβέρνησης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διανομή φαγητού γίνεται με τους πρόσφυγες να συνωστίζονται πάνω στα κάγκελα ενώ οι αστυνομικοί πετούν σακούλες στον αέρα...

Με εκδηλώσεις σε ήπιο τόνο τιμούν οι ΗΠΑ την συμπλήρωση 14 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, το Πεντάγωνο και την αεροπειρατεία με προφανή στόχο την Ουάσινγκτον. Η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, κομβικού σημείο στο ξεκίνημα του αιώνα, έρχεται ενώ ο κίνδυνος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας έχει πάρει καινούριο πρόσωπο.

Οι αυστριακές αρχές έκλεισαν εθνική οδό στα σύνορα με την Ουγγαία καθώς δεκάδες πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει με τα πόδια από την ουγγρική πλευρά για να φτάσουν στη Βιέννη. Την ίδια ώρα, στο λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο» οι αριθμοί προσφύγων που βρίσκονται καθ' οδόν για τη δυτική Ευρώπη αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

Σε ποινή φυλάκισης σχεδόν 14 ετών καταδικάστηκε ο Λεοπόλντο Λόπες, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως ένοχος «υποκίνησης βίας» κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014. Η ετυμηγορία προκάλεσε οργή στο ευρύτερο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές της κυβέρνησης και δυσφορία στην αμερικανική πρεσβεία, που καλούσε για την απελευθέρωσή του.

Οι βαυαροί πολίτες υποδέχονταν τους πρόσφυγες με χειροκροτήματα, τρόφιμα και αρκουδάκια για τα παιδιά στον σταθμό του Μονάχου, Σύροι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στη Μέρκελ κάνωντας ουρά για μία selfie, όμως φωνές από το βαυαρικό CSU - τους συμμάχους της Μέρκελ - επικρίνουν ηχηρότατα την στάση του Βεοολίνου. Υψηλόβαθμα στελέχη μιλούν για «πολιτικό λάθος άνευ προηγουμένου» και διαπιστώνουν «καταστροφικές μελλοντικές συνέπειες».

Οικονομία: Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των κερδών των τεσσάρων προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 4,40%.

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Έντμουντ Φελπς εξηγεί σε άρθρο του τις αιτίες για τις οποίες, κατά τη γνώμη του, έχει αποτύχει η ελληνική οικονομία. Ο Φελπς σημειώνει στο άρθρο του στο Project Syndicate που αναδημοσίευσε η Die Welt με τίτλο «Τα θεμέλια της αποτυχημένης οικονομίας της Ελλάδας» ότι «πάρα πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι κατηγορούν τη λιτότητα, την οποία επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας, για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Τις παγκόσμιες «βασικές αρχές» σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, ενέκρινε χθες Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές. Το κείμενο του ψηφίσματος καταψήφισαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα απείχε της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι, εν αντιθέσει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αν και διαθέτουν πολιτικό βάρος.

Αθλητισμός: Τετ-α-τετ με τον Τζίμι Ντουρμάζ είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, όπου ενημέρωσε τον Σουηδό για τον λόγο που τον άφησε εκτός της λίστας των παικτών για το φετινό Champions League. Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος επέβαλε συνολικό πρόστιμο 25.000 ευρώ στην ΠΑΕ ΑΕΚ για τη συμπεριφορά των οπαδών της.

Αυτό αφορά στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ξάνθη (2η αγωνιστική), για τον οποίο η Ένωση τιμωρήθηκε με 13.000 ευρώ και τον αγώνα της πρεμιέρας με τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ, για τον οποίο οι «κιτρινόμαυροι» θα πληρώσουν 12.000 ευρώ. Η απόφαση να μην αποκτηθεί άλλος επιθετικός πάρθηκε από κοινού με τη διοίκηση, όπως δήλωσε ο προπονητής της ΑΕΚ, Τραϊανός Δέλλας. Μιλώντας στην κάμερα της NOVA ενόψει του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο «Κολοσσός» τόνισε γι' αυτήν την απόφαση: 

«Η εμπιστοσύνη στα παιδιά είναι απεριόριστη, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει καθημερινά και στις προπονήσεις, αλλά και στα παιχνίδια να μπορούν να εκμεταλλευθούν αυτή την εμπιστοσύνη, ώστε να βγάζουν το 100% για την ομάδα. Η απόφαση που πάρθηκε, πάρθηκε από κοινού και ήταν για το καλό της ομάδας. Όχι για το κακό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: