01 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: «Από τον τόπο μας λείπει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι παλιοί πολιτικοί μας έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του. Περισσότερα στοιχεία για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σύμη, όταν στη διάρκεια καταδίωξης πλοίου που μετέφερε μετανάστες, από το Λιμενικό, αντηλλάγησαν πυρά, ζητά η Frontex.

Μετά το επεισόδιο, ένας 17χρονος μετανάστης εντοπίστηκε νεκρός. Στην ανακοίνωσή της, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι το δικό της σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή δεν άνοιξε πυρ και ζητά να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών των ελληνικών αρχών. Επιχείρηση συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό επιχειρεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με την «επιστροφή» στη Ρηγίλλης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να εκφωνήσει απόψε ομιλία έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος, έχοντας στο πλευρό του κορυφαία στελέχη, πιθανόν και τον Κώστα Καραμανλή. Ένα από τα δυσκολότερα σχολικά έτη των τελευταίων χρόνων ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, που θα φανούν καθαρά μετά τον αγιασμό, να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν όσο περισσότερες ελλείψεις μπορέσουν, που μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 14.000. Από την Κυριακή 30 Αυγούστου αγνοείται ένα 11χρονο αγόρι, ο Διονύσης Τ., που νοσηλευόταν για κοινωνικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». 

Οι Αρχές και το Χαμόγελο του Παιδιού απευθύνουν έκκληση στο κοινό για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του, αναφέροντας πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Κόσμος: Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza-Ipek που διατηρεί στενές σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο και σφοδρό επικριτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η μετοχή του ομίλου καταβαραθρώθηκε τις πρώτες ώρες της χρηαματιστηριακής συνεδρίασης.

Την καταδίκη και την έντονη ανησυχία τους για τις σφοδρές συγκρούσεις μπροστά στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας εκφράζει η διεθνής κοινότητα, καλώντας «όλες τις πλευρές σε ύψιστη αυτοσυγκράτηση». Ισχυρή η καταδίκη ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή πλευρά, «ανησυχία» εκφράζει και η Μόσχα, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί το ζήτημα εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας.

Στο Μόναχο έχουν φτάσει τα πρώτα τρένα που είχαν ξεκινήσει από την Βουδαπέστη με εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, ως επί το πλείστον, αφού η ουγγρική κυβέρνηση «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και επέτρεψε την επιβίβαση στα τρένα όσων συγκεντρώνονταν για ημέρες στην ουγγρική πρωτεύουσα με προορισμό τη δύση.

Συγκέντρωση χιλιάδων στη Βιέννη, ενδιάμεσο σταθμό, για «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», επικρίνει ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος την κίνηση της Ουγγαρίας. Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την - ουσιαστικά πλήρη καταστροφή του ναού του Μπελ, στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, ηλικίας 2.000 ετών που ανατινάχθηκε από τους τζιχαντιστές της ISIS. Από το χώρο έχει μείνει μόνο το τείχος του περιβόλου.

Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον των φυσικών προσώπων και εταιρειών στην Κίνα ως «απάντηση» αλλά και αποτρεπτικό μέτρο για επιθέσεις χάκερ. Η τελική μορφή τους βρίσκεται υπό κατάρτιση, ανέφεραν πηγές στην Ουάσινγκτον που επικαλούνται ξεχωριστά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και η Washington Post.

Οικονομία: Στην ανάγκη να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι εστίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή που κοινοποίησε στην υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου.  
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ενημέρωσε χθες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και εκτίμησε πως λόγω των εκλογών και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ενδέχεται να καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM.

Στο ύψος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση τους χρέους της μετά το 2022, προσπαθεί να επικεντρώσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Γερμανία όπως διαφάνηκε χθες από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ. Ωστόσο, οι γερμανικές θέσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων οδηγούν σε μείωση χρέους κατά 12,6% του ΑΕΠ, κάτι που όπως έχει ήδη διαφανεί, το ΔΝΤ δεν θεωρεί αρκετό.  

Αθλητισμός: Αλλάζει πόλη αλλά όχι χώρα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος μετακινήθηκε από τη Βερόνα και την Ελλάς Βερόνα, στη Γένοβα και στη Σαμπντόρια, δανεικός για ένα χρόνο. Λίγο πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου ο διεθνής μεσοεπιθετικός ανακοινώθηκε από τη Σαμπντόρια, η οποία έδωσε ως αντάλλαγμα στη Βερόνα τον Πολωνό επιθετικό, Πάβελ Βτζόλεκ.

Διπλό μεταγραφικό χτύπημα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος λίγο πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου προχώρησε στην απόκτηση των Μπράουν Ιντέγε και Ερνάνι. Ο πρώτος είναι επιθετικός από τη Νιγηρία και αγωνιζόταν στην Γουέστ Μπρομ και αποκτήθηκε ως κανονική μεταγραφή, ενώ ο δεύτερος είναι εξτρέμ από την Πορτογαλία, αγωνιζόταν στην Πόρτο και αποκτήθηκε ως δανεικός με οψιόν αγοράς το επόμενο καλοκαίρι. Ελεύθερος έμεινε ο Φράνκο Χάρα.

Ο Κώστας Τσάνας διέγραψε οριστικά από τον σχεδιασμό του για τους προσεχείς αγώνες του Euro 2016 με Φινλανδία και Ρουμανία τους Βασίλη Τοροσίδη και Σωτήρη Νίνη. Ο δεξιός μπακ της Ρόμα και της Εθνικής Ελλάδας υποβλήθηκε με μαγνητική τομογραφία και παρότι το αποτέλεσμα έδειξε σαφή βελτίωση της αρχικής κάκωσης στον οπίσθιο μηριαίο, εν τούτοις κατέστη σαφές ότι ο παίκτης δεν μπορεί να μπει σε προπόνηση πριν παρέλθουν τουλάχιστον επτά έως δέκα ημέρες.

Ο μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού, από την πλευρά του, υποβλήθηκε σε κλινική εξέταση και διερεύνηση με υπέρηχο και διαπιστώθηκε οίδημα στον οπίσθιο μηριαίο.Στη θέση του κλήθηκε ο Φούντας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: