17 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:H εφαρμογή του μνημονίου μετά τις εκλογές είναι προαποφασισμένη, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Κανείς δεν μιλάει πια για τις πρώτες 100 μέρες, όπως ακούγαμε στο παρελθόν. Τώρα όλα είναι ψηφισμένα» ανέφερε και τόνισε ότι «Ο ψηφοφόρος δεν πρέπει να πέσει στο κλίμα της πόλωσης, αλλά να ενισχύσει τη δύναμη που θα παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης».

Στον σιδηροδρομικό σταθμό Αγχιάλου, στον δήμο Χαλκηδόνας, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με νταλίκες, τα προκατασκευασμένα σπίτια που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. Αντιδράσεις από τους όμορους δήμους που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή/και το Ποτάμι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφέροντας ως προϋπόθεση ο λαός να δώσει την εντολή για μια τέτοια σύμπραξη και τα δύο κόμματα να απεγκλωβιστούν από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αποκλείει, δε, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με την εταιρία «Διάτμηση» επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για μια «πολιτικά καθοδηγούμενη και συκοφαντική επίθεση».

Διάλεξη στην κατάμεστη αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών  έδωσε ο ακαδημαϊκός δάσκαλος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, Τέρι Ίγκλετον, λίγο πριν την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Το ζήτημα για τις επιστήμες δεν είναι η διαφορά και η απόστασή τους από την πολιτική σφαίρα, αλλά η δυνατότητά τους να μεταμορφώσουν την πραγματικότητα και ταυτοχρόνως να μεταμορφωθούν οι ίδιες» είπε.

Απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε «την ίδια την ταυτότητα και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ». Επισήμανε ότι το κόμμα του έχει «το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο λαός θα βγει όρθιος από την κρίση» και υπογράμμισε ότι η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια και πρόγραμμα Σαμαρά.

Κόσμος:Με την Ευρώπη βυθισμένη στη διαφωνία για την απάντηση στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως δεν υποχωρεί απο την πρότασή της για ανακατανομή βάσει ποσοστώσεων εν όψει των συναντήσεων κορυφής. Παράλληλα, και ενώ η Ουγγαρία δέχεται βέλη κριτικής για τις εικόνες μάχης στον φράχτη, οι αριθμοί που κινούνται σε Κροατία και Γερμανία φουσκώνουν και υπογραμμίζουν την πιεστικότητα του προβλήματος.

Να αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο Τραμπ» προσπάθησαν οι υπόλοποι δέκα διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στο δεύτερο ντιμπέιτ, με τον πολυεκατομμυριούχο να γίνεται στόχος από παντού και να μην χάνει το ταμπεραμέντο του -εκτός όμως από τις στιγμές που... η συζήτηση ήταν πολιτική, οπότε και δεν μιλούσε πολύ. Ερώτηση... παγίδα για το ποια γυναίκα θα έπρεπε να μπει σε χαρτονόμισμα, «εξομολογήσεις» του Τζεμπ Μπους για τη μαριχουάνα.

Στον Ομπάμα πάντως άρεσε το «τρομοκρατικό ρολόι» του 14χρονου Αχμέντ Μοχάμεντ: Ο αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο τον μαθητή που συνελήφθη επειδή πήγε στο σχολείο με αυτοσχέδιο ρολόι, το οποίο (προφανώς και επειδή ο μαθητής είναι μουσουλμάνος) οι δάσκαλοι πέρασαν για αυτοσχέδια βόμβα. Για δύο σοβαρά τραυματίες μιλά η σερβική πλευρά μετά τις «μάχες» στον ουγγρικό φράχτη μεταξύ προσφύγων και ουγγρικών δυνάμεων, η επέμβαση των οποίων οδήγησε σε εικόνες που έχουν φέρει τη Βουδαπέστη ενώπιον διεθνούς κατακραυγής. 

Στους 29 που συνελήφθησαν βρίσκεται και ένας «γνωστός τρομοκράτης» σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, που δεν έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία. Ήρεμη η κατάσταση το πρωί της Πέμπτης. Ισχυρότατος σεισμός 8,3 βαθμών ταρακούνησε τη Χιλή, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Καταγράφηκε τσουνάμι ύψους σχεδόν 4 μέτρων σε παράκτια πόλη, ενώ σε ισχύ βρίσκονται προειδοποιήσεις για -αρκετά μικρότερα- τσουνάμι μέχρι τη Χαβάη και τις ακτές της Καλιφόρνια. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα, μέχρι και το Μπουένος Άιρες. Αναφορές για κατεστραμμένα σπίτια, χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους υπό τη «συνοδεία» αρκετών μετασεισμών.

Οικονομία: Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 694,52 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,30%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,12 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, 13 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Μειώθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ η ρευστότητα που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) του Ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος  ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στα 88,9 δισ. ευρώ, από 89,1 δισ. ευρώ. Η σταθεροποίηση των επιπέδων ρευστότητας των τραπεζών λόγω των capital controls και οι εισροές καταθέσεων βελτίωσαν την κατάσταση στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα  και οδήγησαν σε μείωση της εξάρτησης τους από τον ELA.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι παρά την προεκλογική εκστρατεία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αλλά και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές πρέπει να εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα.  

Αθλητισμός: Ο Φρανκ Λάμπαρντ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Νιού Γιορκ Σίτι, στο πρώτο παιχνίδι του στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο 37χρονος Αγγλος σταρ έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της αμερικανικής λίγκας (MLS), με την ομάδα της Νέας Υόρκης ν' αντιμετωπίζει το Τορόντο και να επικρατεί με 2-0.

Σέντρα σήμερα, Πέμπτη, και στους ομίλους του Europa League με τα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής της διοργάνωσης. Το ελληνικό ενδιαφέρον μεγάλο και στρέφεται στις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ στο Αζερμπαϊτζάν με την Καμπάλα (20:00, ΟΤEsport2) και του Αστέρα στην Τρίπολη κόντρα στη Σπάρτα Πράγας (22:05, ΟΤEsport2).

Ως άδικο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, μετά το 0-3 της Μπάγερν, το οποίο όμως, πήρε αυτή την έκταση στο 89' και το 92'. Παράλληλα, ο Πορτογάλος προπονητής, στάθηκε στο γεγονός πως η ομάδα του δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις λίγες καλές ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως από την 1η αγωνιστική των ομίλων δεν χάθηκε ποτέ καμία πρόκριση. Μάλιστα, πέρα από το αποτέλεσμα, ο Σίλβα δήλωσε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: