28 Σεπτεμβρίου, 2015

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

 

ΠΕΡΑΣΑΝ κιόλας 194 χρόνια από την θρυλική Άλωση της Τριπολιτσάς, που ακούγεται και ως «σφαγή της Τριπολιτσάς», η θρυλούμενη «Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς», όπως τουλάχιστον ονομάζεται στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Κι όσο βλέπουμε τον πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου για την Ελληνική Επανάσταση  με την καθοδήγηση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, η συγκίνηση μεγαλώνει.

Σήμερα, εις ανάμνηση της σημαντικής για το Γένος μας Άλωσης της Τριπολιτσάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με εμφανή την συγκίνησή του, πήγε και κατέθεσε στεφάνι στον μεγαλοπρεπές μνημείο του θρυλικού ήρωα Θοδωρή Κολοκοτρώνη, όπου βρίσκονται και τα (εκ μεταφοράς από το Α΄ Νεκροταφείο) οστά του! Το εθνικό καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας, σε περίοδο πολέμου ή ειρήνης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους, οι οποίοι συνέλαβαν κι εκτέλεσαν το επικό στρατήγημα της Άλωσης της Τριπολιτσάς», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος παρευρέθη στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.

«Τιμούμε την μνήμη τους. Και δεσμευόμαστε ότι, εμπνεόμενοι από το απαράμιλλο παράδειγμά τους, θ’ αποδείξουμε ότι για τους Έλληνες ο αγώνας υπέρ της Ελευθερίας και της υπεράσπισης της Πατρίδας, υφ’ όλες τις μορφές του και σε κάθε περίοδο, πολέμου ή ειρήνης, είναι όχι μόνον εθνικό μας καθήκον αλλά και υπαρξιακός τρόπος ζωής στο διηνεκές», συμπλήρωσε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Πάντα ταύτα, αν θυμηθούμε τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Πατρίδα μας, με την κρίση και το προσφυγικό δράμα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και την έμμεση επίθεση που δέχεται σήμερα η Εκκλησία μας, για την οποίαν ο θρυλικός Γέρος του Μοριά είχε πει στα Ελληνόπουλα στην Πνύκα, ότι:  

«Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος»!.(*) είχε πει ο "Γέρος του Μοριά" στην περιλάλητη Ομιλία του στην Πνύκα, μιλώντας σε ένα πλήθος μαθητών και ειδικότερα στα Ελληνόπουλα που σπούδαζαν στο τότε Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας!.. 

Και το λέμε αυτό διότι έχουμε υπόψη μας την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου στις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα γίνει ευκολότερη η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για όσους το επιθυμούν. «Δεν είναι του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της», δήλωσε αναφερόμενος στην κυρία Αναγνωστοπούλου ο κ. Ιερώνυμος. 

«Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου ήτο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε δε πως το σημερινό Σύνταγμα καθορίζει και την πορεία της χώρας και το είδος της παιδείας που ακολουθείται:

«Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων.  

Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό, την ιστορία μας κτλ. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος τότε τα κουβεντιάσουμε», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.  

Είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές όπου παρεμβαίνει δημόσια, σχολιάζοντας ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων στον χώρο της Εκκλησίας ή - αν θέλετε - στο χώρο της εκκλησιαστικής παιδείας.

(*) Είναι αλήθεια, ότι στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο θρυλικός στρατηγός και τότε εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (νυν 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη.  

Τόσο εντυπωσιάστηκε από την «παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών», ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές.Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: