12 Σεπτεμβρίου, 2015

ΣΧΕΔΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ 1.000 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

 

Με εντολή της ΕΚΤ εξετάζεται η κατάσχεση των μετοχών από τις τράπεζες που έχουν δοθεί ως collateral για τα «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που εν τέλει δεν εξυπηρετούνται.

Σχετικά με τα θαλασσοδάνεια ναυτιλιακών εταιρειών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φαίνεται έτοιμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δώσει λύση, η οποία εν όψει των stress test του Οκτωβρίου στις τράπεζες, ερευνά λεπτομερώς τους «κόκκινους» φακέλους μεγάλων δανειακών συμβάσεων. Επίσης, κάτι που προβληματίζει τις συστημικές τράπεζες, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το μεγάλο ποσοστό τους, τα οποία αν και έχουν αναδιαρθρωθεί, δεν εξυπηρετούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της, τα τελευταία 24ωρα, χίλιες «κόκκινες» υποθέσεις επιχειρηματικών και ναυτιλιακών δανείων. Αφορά κυρίως μεγάλες συμβάσεις κυρίαρχων ομίλων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Deal News». Ορισμένοι όμιλοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες από την αρχή του χρόνου έχουν συσσωρευτεί.

Οι επιπτώσεις θα είναι σίγουρα σκληρές, για τους επιχειρηματίες και εφοπλιστές οι οποίοι δεν θα μπορέσουν ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Λέγεται ότι είναι πιθανή ακόμα και η αναγκαστική έξωσή τους από τα μετοχολόγια των εταιρειών και τα Διοικητικά Συμβούλιά τους, λύση την οποία φέρεται να προκρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η ΕΚΤ κατέληξε σε 1.000 φακέλους μετά από ένα πρώτο μεγάλο ξεσκαρτάρισμα, το οποίο ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο και σχετιζόταν με 4.500 συμβάσεις. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή, από την οποία θα προκύψουν περίπου 500 «κόκκινοι» φάκελοι. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως δείγμα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: