14 Αυγούστου, 2015

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS

 

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, από τις αρχές του χρόνου. Παράλληλα, ο πληθωρισμός πιθανόν δεν θα φθάσει το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Αυτή η άποψη εκφράζεται από δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένονται την Παρασκευή, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται στο 0,4%. Ο ρυθμός δεν θα αποκλίνει από την τιμή αυτή έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60 οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,2% αυτό το τρίμηνο και στο 0,7% το επόμενο. Μόνο τρεις από τους 22 οικονομολόγους που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση στην έρευνα αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο στόχο της ΕΚΤ όταν αναμένεται να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας στα τέλη του 2016.

Οι περισσότεροι είπαν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2017, ενώ δύο απάντησαν το 2019. Στα χέρια τους έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μελετούν τα κείμενα, προκειμένου να προετοιμαστούν για το Eurogroup της Παρασκευής, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να δώσουν το «πράσινο φως» στη νέα συμφωνία.

«Μετά από την τεχνική συμφωνία για το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, η Κομισιόν σήμερα το πρωί παρέλαβε το απαραίτητο προσχέδιο με τις αποφάσεις για το τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Αυτά τα έγγραφα παραδόθηκαν στο Συμβούλιο ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. 

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη και να προετοιμαστούν για το Eurogroup, όπου η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις», σημείωνε ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα έγγραφα που εστάλησαν από την Κομισιόν στο Eurogroup υπάρχει και ένα που περιλαμβάνει σχέδιο για δάνειο- γέφυρα. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η υποβολή του σχετική εγγράφου ήταν γιατί αποτελεί ένα ενδεχόμενο. «Τώρα είναι στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να πάρουν την τελική απόφαση. Δεν είναι μία απόφαση της Κομισιόν», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: