09 Αυγούστου, 2015

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

 

Ένα βήμα προτού η τελική συμφωνία δει το φως της δημοσιότητας βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, με τις δυο πλευρές να βάζουν τις τελευταίες διευκρινήσεις στα κείμενα της δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος.
 
Το χρονοδάγραμμα εφαρμογής ενός ατελείωτου καταλόγου μέτρων που θα αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων για τα επόμενα τρία χρόνια, συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους απεσταλμένους των δανειστών.

Το ραντεβού στο Χίλτον ανανεώθηκε για τις δύο σήμερα το μεσημέρι, για να ολοκληρώσουν τς συζητήσεις και για τα προαπαιτούμενα μέτρα ενώ, στη συνέχεια, θα  επεκταθεί στη λίστα των μέτρων και όλου του Μνημονίου ως το 2018.

Ο πρωθυπουργός το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς και με το Γιώργο Σταθάκη, με φόντο τις διαβουλεύσεις.

Ενδεικτικό δε των προσπαθειών που καταβάλλονται να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις, αποτελεί το γεγονός ότι οι συνομιλίες Αθήνας-δανειστών υπήρξαν χθες μαραθώνιες, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα, οπότε και θα αποφασίσουν για το τελικό χρονοδιάγραμμα.

Καθοριστική δε κρίνεται και η αυριανή ημέρα, αφού όπως όλα δείχνουν θα γίνει η τελική αποτίμηση και θα καθοριστούν οι κινήσεις της «επόμενης ημέρας». Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως, σε Μέγαρο Μαξίμου και Οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους  για τη στάση των σκληρών κύκλων της Ευρώπης, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να  επιμένει σε ένα νέο δάνειο-γέφυρα.

Με βάση τα παραπάνω, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές, οι βουλευτές θα κληθούν να επιστρέψουν στην Αθήνα προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου ενόψει ψηφοφορίας.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «μέχρι την Τρίτη 11 Αυγούστου πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Την αμέσως επόμενη, δηλαδή την Τετάρτη, τα κείμενα να μπουν στις επιτροπές της Βουλής, ώστε την προσεχή Πέμπτη 13 Αυγούστου να συγκληθεί εκτάκτως η ολομέλεια και να έρθουν προς ψήφιση.

Με δεδομένο δε, ότι στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Εurogroup, επιθυμία της Αθήνας είναι να υπάρχει συμφωνία «χειροπιαστή» για να ακολουθήσει και η επικύρωσή της από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

 Τι θα ψηφίσει η Βουλή-Ειδικότερα, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει:

– Μνημόνιο
(ΜΟU Memorandum of Understanding)

–Prior actions (τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν τελικά με το σύνολο της συμφωνίας)

–Δανειακή σύμβαση ύψους 22,3 δισ. ευρώ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: