22 Αυγούστου, 2015

ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

"Μουδιασμένα" υποδέχθηκε την εξαγγελία διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα το ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχε καμία ένδειξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρασκηνιακά εξέταζε το σενάριο των εκλογών.

Στον αντίποδα, Έλληνες αξιωματούχοι έδιναν στο ΔΣ του Ταμείου και στην ίδια την διευθύντρια του την αίσθηση ότι μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος "να πάρει πάνω του το παιχνίδι" προχωρώντας με κάθε κόστος στην υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό και η ίδια στην τελευταία δημόσια παρέμβαση της, τον καλούσε να αναλάβει την "ιδιοκτησία" (ownership) του προγράμματος.

Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη και ο λόγος είναι κατά βάση οικονομικής φύσεως. Οι πληροφορίες λένε ότι οι εκτιμήσεις που κάνει το Ταμείο για τη νέα τρίτη εκλογική αναμέτρηση είναι πως αυτή θα οδηγήσει σε νέο βαθύτερο σπιράλ ύφεσης, με στέλεχος του Ταμείο να λέει ατύπως ότι "ίσως είναι αναπόφευκτο να δούμε τα νούμερα της οικονομίας να επιδεινώνονται το επόμενο τρίμηνο".

"Η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο από πλευράς δημοσιονομικών δαπανών και ότι νέες καθυστερήσεις ίσως καταστούν μοιραίες" τόνισε η κ. Βελκουλέσκου στο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως ακόμη και εάν η πολιτική αστάθεια αντιμετωπιστεί σε διάστημα ενός μήνα τα δεδομένα της οικονομίας θα έχουν μεταβληθεί εκ νέου επί τα χείρω γεγονός που- όπως τουλάχιστον τονίζεται από κύκλους του Ταμείου- η λήψη και νέων μέτρων για να κλείσουν οι μαύρες δημοσιονομικές τρύπες να είναι και πάλι μονόδρομος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: