01 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου χθες, Παρασκευή και σήμερα, Σάββατο, 1η Αυγούστου. Χωρίς σήμα σε περιοχές της Αττικής έμειναν από τις 22:30 τα κανάλια της ΕΡΤ, λόγω προβλήματος στον πομπό της δημόσιας τηλεόρασης στον Υμηττό.

Το WebTV της ΕΡΤ λειτουργεί πάντως κανονικά. Κανονικά γίνεται επίσης η εκπομπή μέσω από τις πλατφόρμες του ΟΤΕ και της NOVA. «Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο περιοδικό Focus.
   
Αισθητή στα νότια παράλια της Κρήτης χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί προβλήματα, έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 7:04 το απόγευμα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Γαύδου. Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Μερέντα, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο νωρίς το απόγευμα. Η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Κόσμος: Η υπόθεση ενός φοιτητή, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τον έκαψαν ζωντανό το 1986, αλλά επί σχεδόν 30 χρόνια παρέμενε καλά θαμμένη με πρωτοβουλία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ φέρνει για πρώτη φορά στο φως μία μη κυβερνητική οργάνωση. Η μητριά του Οσάμα μπιν Λάντεν, η ετεροθαλής αδελφή του και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ιδιωτικού αεριωθουμένου στο Χάμσιρ της νότιας Αγγλίας, μαζί με τον πιλότο του αεροσκάφους, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
   
Το τμήμα φτερού που ανακαλύφθηκε στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν έφθασε το πρωί του Σαββάτου στη Γαλλία, όπου θα εξετασθεί τις προσεχείς ημέρες από ειδικούς για να προσδιορισθεί αν πρόκειται πράγματι για συντρίμμι της πτήσης MH370, που έχει εξαφανισθεί από τον Μάρτιο του 2014. Ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή, οι δύο νεαροί δέχθηκαν τους πυροβολισμούς, επειδή προσέγγισαν τον συνοριακό φράχτη με το Ισραήλ.
   
Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, περιμένουν παιδί. Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε μέσω Facebook - πώς αλλιώς; - ότι η σύζυγός του είναι έγκυος και ότι θα γεννήσει κοριτσάκι. Ο ιδρυτής της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο αποβολές που είχε η σύζυγός του τα τελευταία δύο χρόνια.

Οικονομία:Παράταση για εξόφληση επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών με ημερομηνία πληρωμής-λήξης από τις 20 Ιουλίου ώς τις 31 Αυγούστου δίνει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Νέα ημερομηνία εξόφλησης ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου. Προτεραιότητα για την Ελλάδα θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα χρησιμοποιώντας ένα ταμείο διάσωσης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
   
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την προσεχή Δευτέρα. Η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), μετά την υπουργική απόφαση, έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αθλητισμός: Η ατυχία δεν λέει να εγκαταλείψει τον Μιγκέλ Κορδέρο, καθώς ο Ισπανός μέσος υπέστη νέο τραυματισμό και θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα το πρωί της Κυριακής. Ο Κορδέρο τραυματίστηκε λίγο πριν τελειώσει το «οικογενειακό διπλό» στην απογευματινή προπόνηση της Ένωσης, την οποία εγκατέλειψε λόγω ενοχλήσεων και με την πρώτη εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου να αναφέρει βαριά θλάση στον τετρακέφαλο.
   
Ανατροπή δεδομένων υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην υπόθεση της παραμονής ή της φυγής του Λούκας Πέρεθ από τον ΠΑΟΚ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός χαιρέτησε τους πάντες στην Τούμπα και ζήτησε από τον μεγαλομέτοχο, Ιβάν Σαββίδη, να εγκρίνει τη μεταγραφή του στη Λα Κορούνια, ωστόσο, στην ΠΑΕ πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, όπου κανείς δεν θέλει να χάσει τον παίκτη, υπάρχει και οικονομικό. Η πρόταση των Ισπανών δεν ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ρήτρα αποδέσμευσης είναι στα 5 εκατ. ευρώ.

Ποδοσφαιριστής της Χάποελ Τελ Αβίβ για τα επόμενα δύο χρόνια είναι με κάθε επισημότητα ο Λουκάς Βύντρα, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος του Ισραήλ. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών μπορεί να πέρασαν από… σαράντα κύματα, ωστόσο, ο Έλληνας διεθνής αμυντικός τα «βρήκε» με τη Χάποελ και θα συνεχίσει εκεί την καριέρα του, μετά από δύο χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Λεβάντε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: